Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Η Πολωνία θα μπορούσε να καταλάβει το Καλίνινγκραντ μέσα σε 48 ώρες

 Η Πολωνία θα μπορούσε να καταλάβει το Καλίνινγκραντ μέσα σε 48 ώρες  (dziennikzbrojny.pl)
Ο αρχισυντάκτης της πολωνικής στρατιωτικής διαδικτυακής πύλης "Dziennik Zbrojny" Mariusz Cielma δημοσίευσε ένα σχόλιο με τον χαρακτηριστικό τίτλο: "W 48 godzin możemy być pod Kaliningradem" ("μέσα σε 48 ώρες μπορούμε να είμαστε στο Καλίνινγκραντ").

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα εκθέσεις γύρω από τις συνομιλίες του Οκυρανού Προέδρου Ποροσένκο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν αναφέρει πρόσφατα ότι ο τελευταίος έκανε μια αξιοσημείωτη δήλωση για τη Ρωσία. Σε ελεύθερη μετάφραση φέρεται να είπε ότι αν θέλει, τότε σε δύο ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα θα είναι στη Βαρσοβία. Ο Mariusz Cielma σχολιάζει τις δηλώσεις του Ρώσου ηγέτη ως συναισθματικές, και λέει ότι εάν ο Πολωνός Πρόεδρος είχε συνομιλίες με ξένους εταίρους, όπως με τον Πρόεδρο Πούτιν, θα μπορούσε να πει: "μέσα σε 48 ώρες μπορούμε να είμαστε στο Καλίνινγκραντ". Και θα ήταν πολύ πιο αξιόπιστη δήλωση.

Παρά την μακροπρόθεσμη μείωση των τακτικών δυνατοτήτων, οι φρουρές και στρατιωτικές μονάδες των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή Βαρμίνσκο-Mazury συνεχίζουν να διατηρούν σχετικά υψηλό δυναμικό. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη της στρατιωτικής απομόνωσης του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, στην κάλυψη της κινητοποίησης και της ανάπτυξης στρατευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, ή την υλοποίηση σεναρίων για την υποστήριξη των συμμάχων της Βαλτικής.
Στα 60 χιλιόμετρα των συνόρων έχει αναπτυχθεί η 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία "Πομερανία" (Elblag) και μέρος της 9ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Ιππικού (Branevo - λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα), η 15η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (Giżycko και Ozhish, 30-60 χιλιόμετρα από τα σύνορα), η 20η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (Bartoszyce - 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα), 11ο Σύνταγμα Πυροβολικού (Węgorzewo), 14ο Αντιαρματικό Τάγμα (Suwalki, υπάγεται στο 11ο Σύνταγμα), 15ο Σύνταγμα Άμυνας (Goldap), 9ο Τάγμα Ιππικού (Lidzbark Warminski - 20 χλμ από τα σύνορα), 15ο Τάγμα Μηχανικού (Ozhish, υπάγεται στην 15η Ταξιαρχία), 16ο Τάγμα Ελέγχου (Elblag), 16ο Τάγμα Επισκευών (Elblag).
Φυσικά, στη μαγεία των αριθμών θα πρέπει να προστεθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους σχηματισμούς δεν είναι πλήρεις, τόσο σε θέματα επάνδρωσης, όσο και σε υλικό. Ωστόσο, η ανάπτυξη των μονάδων αυτών σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορα του ρωσικού θύλακα, όπως είναι ήδη γνωστό στους Ευρωπαίους από την εμπειρία της Κριμαίας και στην ανατολική Ουκρανία, επιτρέπει την ανάπτυξη των σχηματισμών υπό το πρόσχημα των ασκήσεων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία τακτικών σχηματισμών σε μια σχετικά σύντομη περίοδο λίγων ημερών (4-5), με συνημμένα στοιχεία πυροβολικού και αεράμυνας. Στην πράξη, η επιχείρηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς σημαντική χρήση των αεροσκαφών (λόγω του ισχυρού δυναμικού της ρωσικής αεράμυνας), δεδομένου ότι η απόσταση από τα πολωνικά σύνορα από την πόλη του Καλίνινγκραντ είναι μόλις 40 χιλιόμετρα.
Επιπλέον, οι επί τόπου δυνατότητες της Ρωσίας δεν είναι τόσο μεγάλες και έχουν το χαρακτήρα μιας σχετικά μικρής μάχιμης δύναμης, ενώ ένα σημαντικό τμήμα των τεθωρακισμένων και του πυροβολικού είναι σε αποθήκευση και πρέπει να επανδρωθεί με προσωπικό από την κύρια επικράτεια της Ρωσίας. Το κύριο συστατικό της χερσαίας δύναμης αποτελείται κυρίως από τρεις σχηματισμούς: 79η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (Goldap), 336η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία Πεζοναυτών (Baltiysk) και το 7ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα (Καλίνινγκραντ). Λαμβάνοντας υπόψη το «σύνδρομο της Μαριούπολης» (την ανάγκη να καλυφθεί το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο, το λιμάνι και τη ναυτική βάση), κατά πάσα πιθανότητα ότι το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων (με εξαίρεση την 79η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία) θα καταλάβει μια θέση στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Η ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, όπως για παράδειγμα η μέσα από διεθνή ύδατα μεταφορά ενός τάγματος αλεξιπτωτιστών κατά τη διάρκεια μιας άσκησης. Οι ρωσικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι πιο περίπλοκες από ό, τι για τους Πολωνούς.
Η περιοχή Καλίνινγκραντ είναι ένα πρόβλημα στον τομέα της ρωσικής άμυνας, το οποίο, βέβαια δεν αναιρεί τη σημασία της ως μια από τις πιο σημαντικές βάσεις για τις ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις.
Αυτό το κείμενο είναι φυσικά μια απλοποιημένη απεικόνιση της κατάστασης, όπως τίποτα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της περιοχής της Warmia-Mazury δεν μπορεί να συμβεί σε απομόνωση από άλλους παράγοντες.•••http://www.fox2magazine.net/%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/9246-%CE%97-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B2%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CF%83%CE%B5-48-%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου