Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Η αμφίβολη επιτυχία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία

Η αμφίβολη επιτυχία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία
Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία αποκάλυψε ότι οι σύμμαχοι είναι απρόθυμοι να διακινδυνεύσουν λόγω της κρίσεως στην Ουκρανία μια σημαντική ρήξη στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Το διήμερο 4-5 Σεπτεμβρίου η Ουαλία φιλοξένησε την πιο πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αλλά αντί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά ζητήματα που σχετίζονται με την απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν και τις κρίσεις στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, η εμμονή των συμμάχων ήταν επικεντρωμένη στην μυθική ρωσική απειλή. Η Μόσχα, η οποία κυκλοφόρησε ένα σχέδιο ειρήνης για την νοτιοανατολική Ουκρανία την ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στις συζητήσεις, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ήταν εκεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ο Ουκρανός Ποροσένκο ήταν περιχαρής με την απλή υπόδειξη των στενότερων δεσμών με τη Δύση, ακόμη και αν αυτό σημαίνει μεγάλες εδαφικές απώλειες, μία οικονομία σε ελεύθερη πτώση και την εξαθλίωση της χώρας του.

Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία που έδωσαν το ροσώφοβο τόνο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, με την επίσημη υποστήριξη της Παλαιάς Ευρώπης - Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία - υπέδειξαν χρηματοπιστωτικές και οικονομικές κυρώσεις για τη Ρωσία, παρά τη ζημιά στα εθνικά τους συμφέροντα.
Τούτου λεχθέντος, ακόμα και αυτά τα ευρωπαϊκά έθνη, παρά την ισχυρή πίεση από τις ΗΠΑ και την ντε φάκτο έλλειψη πολιτικής ανεξαρτησίας, αρνήθηκαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες, αφήνοντας στον Διατλαντικό Σύμμαχό τους να φέρει αυτό το βάρος.
Οι χώρες της Νέας Ευρώπης έδειξαν μεγαλύτερη κατανόηση που οφείλεται στον φόβο και τον πανικό τους στο πρόσωπο μιας ανακάμπτουσας Ρωσίας. Οι χώρες αυτές - πάνω απ 'όλα, τα πρώην σοβιετικά κράτη της Βαλτικής, η Πολωνία και η Ρουμανία - είναι πρόθυμες να φιλοξενήσουν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός τους. Ωστόσο, όπως κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θέλουν να πληρώσoυν οι ΗΠΑ το οικονομικό τίμημα. Και ηθελημένα αγνοούν το γεγονός ότι η Ρωσία αναπόφευκτα θα απαντήσει - σε είδος, το οποίο δεν θα ενισχύσει υποχρεωτικά την ασφάλειά τους.
Τα μέτρια αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Ουαλίας είναι σε πλήρη αντίθεση με τις τολμηρές δηλώσεις από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και την δήλωση των 112 σημείων που υιοθετήθηκε. Οι σύμμαχοι εξέφρασαν την υποστήριξη για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. Αλλά αντί να την επινόηση νέων πρωτοβουλιών για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης που εκτυλίσσεται εντός των συνόρων της Ουκρανίας, δεσμεύτηκαν να παράσχουν στο Κίεβο 15 εκατομμύρια ευρώ για να συνεχίσει τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις. Και ενώ το ποσό αυτό θα καλύψει μόλις τις προμήθειες γραφείου για το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι κανείς δεν αμφισβήτησε ακόμη και τον παραλογισμό της επιδίωξης να μεταρρυθμίσουν το ουκρανικό στρατό αντί της δημιουργίας ενός νέου από το μηδέν. Αυτό που μας λέει είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι απρόθυμο να προσφέρει στην Ουκρανία πραγματική στρατιωτική βοήθεια. Για να αντισταθμιστεί αυτή η συμβολική συνεισφορά, το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε στο Κίεβο μια στενότερη εταιρική σχέση. Αλλά η ουκρανική ηγεσία ήθελε στην πραγματικότητα να εξασφαλίσει ένα Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη στο εγγύς μέλλον.
Φυσικά, ορισμένα κράτη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να πωλήσουν στην Ουκρανία σοβιετικής εποχής βαρέα όπλα σε τιμές σκραπ μετάλλων. Αλλά αυτά τα όπλα έχουν μια μέγιστη διάρκεια ζωής 25, έτσι δεν είναι σαφές πόσο καλά θα λειτουργήσουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές για τα στρατιωτικά αεροσκάφη, τα οποία σε γενικές γραμμές δεν παράγονται στην Ουκρανία. Η λειτουργία αυτού του εξοπλισμού απαιτεί εκπαιδευμένο προσωπικό και ένα σημαντικό απόθεμα ανταλλακτικών και εξοπλισμού. Διαφορετικά, είναι κάτι περισσότερο από ό, τι ένα σωρός άχρηστα μεταλλικά.
Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Ιδρυτική Πράξη Αμοιβαίων Σχέσεων Συνεργασίας και Ασφάλειας ΝΑΤΟ-Ρωσίας από το 1997, και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, έχουν επιβιώσει αυτό το σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει σαφώς ότι η ενίσχυση του καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και η επίλυση πολλών κρίσεων στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, θα ήταν αδύνατη χωρίς την ενεργό συμμετοχή της Μόσχας.
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε επίσης να συγκροτήσει μια δύναμη ταχείας αντίδρασης εντός 12 μηνών στα κράτη μέλη που γειτονεύουν με τη Ρωσία. Αυτή αναμένεται να είναι μια 4.000-ισχυρή δύναμη, επανδρωμένη εκ περιτροπής από τη Μεγάλη Βρετανία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι ΗΠΑ αναμένεται να διαθέσουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την κατάρτιση αυτών των στρατευμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να εδρεύουν στην Πολωνία.
Η Ρωσία είναι πιθανό να ανταποκριθεί με την τροποποίηση του στρατιωτικού δόγματός της, το συντομότερο αυτό το έτος. Οι αλλαγές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια νέα ιεραρχία των στρατιωτικών απειλών και τον χαρακτηρισμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ως στρατιωτικοί αντίπαλοι, των οποίων η υπερβολική δράση στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, της Βαλτικής και της Θάλασσας του Μπάρεντς, στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, θα μπορούσε να ωθήσει τη Ρωσία την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην Κριμαία και στο θύλακα του Καλίνινγκραντ, καθώς και να ενισχύσει τη ναυτική παρουσία της σε αυτές τις περιοχές.
Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς ακριβώς αυτές οι πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ που ανακοινώθηκαν θα κάνουν τα ευρωπαϊκά κράτη πιο ασφαλή.
Η επιτυχία της Συνόδου Κορυφής της Ουαλίας φαίνεται αμφίβολη. Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ φάνηκαν απρόθυμοι να επιτρέψουν μια σημαντική ρήξη με τη Ρωσία λόγω της κρίσης Ουκρανία. Η Σύνοδος Κορυφής ήταν ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για το Κίεβο, το οποίο έχει τελικά συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να επιλύσει τις εδαφικές και τις άλλες διαφορές εντός της χώρας. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προσφερθεί στο Κίεβο ένα Σχέδιο Δράσης μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2016 στη Βαρσοβία. Για μια χώρα που καταρρέει, αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
http://www.fox2magazine.net/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7/9202-%CE%97-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%AF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%9A%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9D%CE%91%CE%A4%CE%9F-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9F%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου