Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΙΝΟΥΝ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΕΝΝΙΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ!


ImageΌλο και χειρότερο γίνεται το θέμα με τις δηλώσεις Βενιζέλου για τα πυρομαχικά που θα δώσει η Ελλάδα στους Κούρδους που μάχονται τους τζιχαντιστές. Ο ΥΠΕΞ και το επιτελείο του μετά από την αποκάλυψη ότι καμία πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ δεν υπήρξε και όπως προκύπτει από τις “εξηγήσεις” του ΥΠΕΞ ,ούτε το ΥΠΕΘΑ γνώριζε τίποτα μιλά τώρα “για ενημέρωση και συμφωνία του Πρωθυπουργού κ.Α.Σαμαρά με το Υπ.Εξωτερικών -μετά από  πρόταση του ΓΕΕΘΑ επιμένει!-  για την απόφαση διάθεσης των πυρομαχικών (φυσιγγίων)  στους Κούρδους για τον αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών - τρομοκρατών του ISIL.

Όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΕΞ “μετα από  διάφορα δημοσιεύματα που μιλούσαν για λήψη της απόφασης αποκλειστικά από το  ΥΠΕΞ, ο  Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ κ. Μήτσιαληςεπικοινώνησε με τον  Αρχηγό ΓΕΕΘΑ  στρατηγό Μιχ.Κωσταρακο ο οποίος και του επιβεβαιώνει πλήρως ότι υπήρξε συνεννόηση για την διάθεση των πυρομαχικών και μάλιστα εξέφρασε τη θλίψη του για τα  περί του αντιθέτου αναφερόμενα σε δημοσιεύματα,χαρακτηρίζοντάς τα  μάλιστα άθλια”!!!


Το ΥΠΕΞ -οι πηγές του δηλαδή- συνεχίζουν μάλιστα υποστηρίζοντας ότι “ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωσταράκος φέρεται να ενημέρωσε τον  Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΞ κ. Μήτσιαλη για την δυνατότητα να διαθέσει η Αθήνα   - στο πλαίσιο της συμμαχίας κατά του ISIL- πυρομαχικά   για να ενισχυθούν οι Κούρδοι στον αγώνα  κατά των τζιχαντιστών (σ.σ.ανάλογη προσφορά είχαν κάνει και οι Γερμανοί).Ο Γ.Γ του ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο και αυτός με την σειρά του ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά για την θέση του  ΓΕΕΘΑ και έτσι αποφασίστηκε η διάθεση των πυρομαχικών.Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι είναι αυτονόητο για το Υπ Εξ ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν σε συνεννόηση με τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ Δ.Αβραμόπουλο όταν έκανε τις συζητήσεις”!



Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι για την υπόθεση της δωρεάς <<φυσικά και ήταν ενήμερος και σύμφωνος ο Πρωθυπουργός κ Α.Σαμαράς>>. Όσον αφορά δε το επικοινωνιακό ζήτημα που ανέκυψε, το Υπ. Εξωτερικών ενημέρωσε σχετικά την κυβερνητικό εκπρόσωπο κα Βούλτεψη, αναφέρθηκε από την 'ιδια αρμόδια πηγή του ΥΠΕΞ.



Από τις ίδιες τις διαρροές προκύπτει:



•Το ΥΠΕΞ θεώρησε απαραίτητο να ενημερωθεί επισήμως η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη



•Θεωρεί αυτονόητο ότι θα είχε ενημερωθεί ο Αβραμόπουλος!



Επιμένουμε να ρωτάμε λοιπόν:



*Το ΓΕΕΘΑ πρότεινε να στείλουμε πυρομαχικά στους Κούρδους; Μήπως λέμε μήπως το ΓΕΕΘΑ απλά ρωτήθηκε αν μπορούν να διατεθούν πυρομαχικά που έχουν κατασχεθεί και έδωσε θετική απάντηση; Αυτό δεν είναι πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ.



Κι επειδή απάντηση δεν πρόκειται να δοθεί να ενημερώσουμε:

Πριν από 20 ημέρες το ΥΠΕΞ επικοινώνησε με το ΓΕΕΘΑ και έθεσε το ερώτημα αν πυρομαχικά που έχουν κατασχεθεί μπορούν να διατεθούν! Δεν ειπώθηκε καν για που τα ήθελαν . Το ΓΕΕΘΑ απάντησε ότι μπορούν να διατεθουν "σε θεσμικό διεθνή οργανισμό". Καμία απολύτως πρωτοβουλία δεν πήρε ,ούτε καμία εισήγηση έχει κάνει ο κ.Κωσταράκος. Γιατί τώρα το ΥΠΕΞ προσπαθεί να τα ρίξει στο ΓΕΕΘΑ; Προφανώς για να καλύψει την γκάφα. Που δεν είναι και η πρώτη.



Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΞ έχει δώσει ήδη οδηγίες στην Σοφία Βούλτεψη να "αδειάσει" ΥΠΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ. Αναμένουμε λοιπόν την δήλωσή της.

Δηλώσεις Βενιζέλου

Δημόσιες δηλώσεις για το θέμα των πυρομαχικών έκανε  πάντως και ο ίδιος Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ  κ. Ευ. Βενιζέλος σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης με Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Αιγύπτου και της διμερούς συνάντησης με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ  στην Νέα Υόρκη, (26.09.2014). 
Συγκεκριμένα - μετα από άλλες ερωτήσεις- του ετέθη και η εξής ερώτηση από δημοσιογράφο: 



-Σε σχέση με τη βοήθειά μας στους Κούρδους. Μας έχει ζητηθεί από τη Συμμαχία, εκτός από τα πυρομαχικά προς τους Κούρδους, να προσφέρουμε και κάτι άλλο και αν εμείς θα το πράξουμε;



Ευ. Βενιζέλος: <<Όχι, δεν μας έχει ζητηθεί τίποτα άλλο. Ούτως ή άλλως είναι εθελοντική η συμμετοχή αυτή. Αλλά, αντιλαμβάνεστε ότι για το διεθνή και περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων, για την αξιοπιστία της Ελλάδας, για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, για να έχουμε ισχυρή θέση στο Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, για να μπορούμε να προστατεύσουμε δικά μας θέματα, τα οποία είναι πάντα στον πυρήνα της πολιτικής μας, πρέπει να έχουμε διεθνή αξιοπιστία. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ, σε συνεργασία, βεβαίως, με την Κυβέρνηση της Βαγδάτης, γιατί αυτό είναι κάτι που μπορούσε εύκολα να γίνει.



Αυτό μας εισηγήθηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κρίναμε με τον Πρωθυπουργό ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό από πλευράς περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων και από πλευράς προστασίας των εθνικών συμφερόντων>>.http://www.onalert.gr/stories/ekrixi-prokalesan-ta-pyromaxika-gia-tous-kourdous-pos-eblekoun-ton-ageetha

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου