Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Γαλλία: Εξοπλιστικά συμβόλαια κρατούν όρθια την οικονομία

ΡΩΤΑΤΕ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ;
"για ανθρωπιστικούς λόγους"...
Παρά την υπερβολή που ενδεχομένως εμπεριέχεται στον τίτλο της είδησης, οι επιδόσεις της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας για το 2013 ήταν όντως εντυπωσιακές, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία, τη στιγμή που η γαλλική οικονομία δείχνει να παραπαίει…

Η αύξηση των πωλήσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανέρχεται στο 43% και τη συνολική αξία των συμβολαίων που υπογράφτηκαν να προσεγγίζουν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ (6,7 δισ. το ακριβές ποσοστό),ενώ με βάση τον μέσο όρο τυ διαστήματος 2002-2012, η αύξηση ανέρχεται στο 30%.

Τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έκθεση του υπουργείου Άμυνας, με τον υπουργό Ζαν Ιβ Λε Ντριάν να δηλώνει, ότι η χώρα του είναι αξιόπιστος προμηθευτής αμυντικού υλικού. Θα επαληθευθεί άραγε αυτό στην περίπτωση των δυο ρωσικών ελικοπτεροφόρων Mistral, ή θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το μέγεθος των εξαγωγών που δίνει η χώρα;Η αμυντική βιομηχανία στη Γαλλία συντηρεί περί τις 40.000 εργασίας, από την εξαγωγική της δραστηριότητα, ενώ απασχολεί συνολικά 165.000 ανθρώπους, άμεσα ή έμμεσα με κύκλο εργασιών που κυμαίνεται περί τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για να συνεχίζουμε τον συλλογισμό του defence-point θα επισημαίναμε την συμμετοχή της Γαλλίας σε μια σειρά ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που λειτουργούν ως διαφήμιση των οπλικών της συστημάτων ενώ επίσης δημιουργούν τους όρους εξασφάλισης-επιβολής συγκεκριμένων πολεμικών συμβολαίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επέμβαση στη Λιβύη όπου ο Ολάντ εξασφάλισε συμβόλαια για πολεμικά αεροσκάφη, όπως επίσης και στην Ινδία αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου