Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ινστιτούτο Τρούμαν και Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, δεν είναι «αθώες περιστερές της ειρήνης» αλλά «γεράκια», εγκληματίες πολέμου και τεχνοκράτες του ισραηλινού απαρτχάιντ

Intifada_logo
Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την προσπάθεια να ωραιοποιήσει το ισραηλινό απαρτχάιντ μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ίδρυμα Κακογιάννης, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, μέσω του Ιδρύματος Τρούμαν («The Harry S. Truman Research Institute for the Advancement of Peace») το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιό του, και με πλήθος καθηγητών του, προσπαθεί να πλασάρει τις ισραηλινές γεωπολιτικές επιδιώξεις μέσα από συνέδριο που συνδιοργανώνει με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Θυμίζουμε καταρχήν ότι το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ αποτελεί στόχο του διεθνούς ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ διότι:

  • είναι (εν μέρει) χτισμένο σε κατασχεμένη παλαιστινιακή γη, καθώς κάποιοι από τους κοιτώνες των φοιτητών του είναι σε παράνομο ισραηλινό εποικισμό. Η γη στην οποία έχουν επεκταθεί κάποια από τα κτίρια και από τις εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης στο Όρος Σκοπός, είχε αποκτηθεί παράνομα ως αποτέλεσμα της παράνομης κατάσχεσης από το Ισραήλ, 3.345 στρεμμάτων παλαιστινιακής γης, το 1968
  • το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο με τη μετακίνηση ισραηλινού προσωπικού και φοιτητών για να εργαστούν και να ζήσουν σε κατεχόμενη παλαιστινιακή γη παραβιάζει το Άρθρο 49 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης περί εποικισμού.
  • στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο πραγματοποιείται το διαβαθμισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης της ελίτ των στρατιωτικών επιστημόνων Ταλπιότ.
  • στις 24 Ιουλίου 2014, ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Πανεπιστημίου εξέδωσε μήνυμα υποστήριξης στους φοιτητές και το προσωπικό του πανεπιστημίου που συμμετείχαν στην Ισραηλινή Επιχείρηση «Protective Edge» στη Γάζα. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής σφαγής στη Γάζα, το πανεπιστήμιο μάζεψε ρούχα, τρόφιμα, τσιγάρα και άλλα αγαθά και τα έστειλε στους στρατιώτες, ως ένδειξη εκτίμησης και υποστήριξης – μια ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με αίτημα που μεταδόθηκε από τις μονάδες του IDF [ισραηλινός στρατός]. Επιπλέον δημιούργησε ταμείο συλλογής χρημάτων για να δοθούν στους φοιτητές που συμμετείχαν στην επιχείρηση «Protective Edge».
  • το πανεπιστήμιο είναι συνένοχο στην άνιση μεταχείριση των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων όσων είναι πολίτες του Ισραήλ. Δεν παρέχονται μαθήματα στα Αραβικά. Έχει εφαρμόσει ρατσιστικό χαρακτηρισμό υπόπτων (profiling) για Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ που επισκέπτονται το πανεπιστήμιο.
  • συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο του – παράνομου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – εποικισμού Αριέλ. Και αναγνωρίζει τα ακαδημαϊκά πτυχία του παρότι χτισμένο σε κατασχεμένη παλαιστινιακή γη και εν μέσω παλαιστινιακών κοινοτήτων, αλλά δεν αναγνωρίζει τα πτυχία που δίνει το κοντινό Πανεπιστήμιο Αλ Κουντς.
  • περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης και της διαμαρτυρίας των λιγοστών Παλαιστινίων φοιτητών. Για παράδειγμα, έχει απαγορεύσει μια εκδήλωση μνήμης για την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας του 2008-2009, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.400 Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο προσέφερε ειδικά μπόνους και οφέλη στους φοιτητές που συμμετείχαν στην εισβολή ως στρατιώτες. Πρόσφατα στις 29 Απριλίου 2014, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο κάλεσε την αστυνομία, τη συνοροφυλακή και ασφαλίτες για να καταστείλουν διαμαρτυρία περίπου 20 Αράβων φοιτητών, ενάντια στη σχεδιαζόμενη στρατιωτική θητεία στον ισραηλινό στρατό για χριστιανούς Παλαιστίνιους. Σαν να μην έφταναν αυτοί, το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο έστειλε το δικό του προσωπικό ασφαλείας που ξυλοκόπησε τους διαδηλωτές τόσο εκείνη τη μέρα όσο και την επόμενη.
  • μετά τη Νάκμπα (καταστροφή) και την εθνοκάθαρση του 1948, το πανεπιστήμιοπαρέλαβε δεκάδες χιλιάδες κλεμμένα παλαιστινιακά βιβλία για να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του. Στον παλαιστινιακό λαό έχουν αρνηθεί την πρόσβαση σε αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό, ένα από τα θεμέλια της παλαιστινιακής ταυτότητας. Αυτή η πράξη ανέρχεται σε αυτό που είναι γνωστό ως «πολιτισμική γενοκτονία» – η προσπάθεια να αρνηθούν σε έναν λαό την συλλογική του υπόσταση μέσα από το σβήσιμο της πολιτιστικής του κληρονομιάς.
Πέραν αυτού όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ίδιο το Ινστιτούτο Τρούμαν, που παρουσιάζεται ως φορέας για την ειρήνη και την συνύπαρξη με τους Παλαιστίνιους, στην πραγματικότητα αποτελεί άντρο εγκληματιών πολέμου, και στελεχών που έχουν υπηρετήσει το ισραηλινό απαρτχάιντ από καίριες θέσεις.
  • Καταρχήν στο Διοικητικό του Συμβούλιο συνεχίζει να συμμετέχει ο εγκληματίας αρχιβασανιστής Carmi Gillon, πρώην Διευθυντής των Υπηρεσιών Γενικής Ασφάλειας (γνωστών και ως Σαμπάκ ή Σιν Μπετ), που είναι ιδιαιτέρως διαβόητες για τα βασανιστήρια και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Το Ινστιτούτο Τρούμαν έχει προχωρήσει στοδιορισμότου σε αυτήν την κομβική θέση, παρότι κάποια χρόνια νωρίτερα, την εποχή που είχε διοριστεί πρεσβευτής του Ισραήλ στη Δανία, οι μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν ζητήσει, το μεν Human Rights Watch τη μη αποδοχή του διορισμού του εκ μέρους της Δανίας, η δε Διεθνής Αμνηστία τη διερεύνηση και, εφόσον προκύψουν στοιχεία, τη δίωξή του για εγκλήματα του διεθνούς δικαίου. Φέτος το Γενάρη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Δανία για να παραστεί σε προβολή του ντοκιμαντέρ The Gatekeepers στο οποίο πρωταγωνιστεί, αναγκάστηκε να φύγει άρον-άρον φοβούμενος ενδεχόμενη σύλληψη εξαιτίας μήνυσης που υποβλήθηκε εναντίον του για διάπραξη εγκλημάτων.
  • Ο καθηγητής Menahem Blondheim, διευθυντής του Ιντιστούτου Τρούμαν, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμασυμμετέχει στο συνέδριο, όπως υπερηφανεύεται στο βιογραφικό του, υπήρξε από το 1977 – 1998 έφεδρος ταγματάρχης του τάγματος Επιχειρήσεων και Πληροφοριών, του Σώματος Τεθωρακισμένων των Ισραηλινών Δυνάμεων Κατοχής. Υπηρετούσε επί ενάμιση μήνα κάθε χρόνο σε αυτές. Προηγουμένως είχε υπάρξει αναπληρωτής διοικητής λόχου τεθωρακισμένων. Επίσης ο Blondheim υπήρξε πρόεδρος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής του Προγράμματος Επικοινωνιών του Κολλεγίου (πλέον Πανεπιστημίου) στον παράνομο ισραηλινό εποικισμό Αριέλ.
  • Ο καθηγητής Moshe Maoz, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και του Ιντστιτούτου Τρούμαν, που συμμετέχει στο συνέδριο, όπως κι αυτός υπερηφανεύεται στο βιογραφικό του, υπήρξε έφεδρος συνταγματάρχης των Ισραηλινών Δυνάμεων Κατοχής. Επιπλέον υπηρέτησε πιστά το ισραηλινό απαρτχάιντ ως βοηθός-σύμβουλος του πρωθυπουργού David Ben Gurion για τις αραβικές υποθέσεις στο Ισραήλ το 1960-62, ως σύμβουλος της Επιτροπής της Κνεσέτ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την «άμυνα» το 1977-79, ως σύμβουλος του Υπουργού «Άμυνας» Ezer Weizman το 1979-80, ως μέλος των συμβουλευτικών επιτροπών για τις αραβο-ισραηλινές σχέσεις του πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες το 1985-86, και του πρωθυπουργού Γιτζχάκ Ράμπιν το 1992-94.
  • Ο Δρ. Lior Herman, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και του Ινστιτούτου Τρούμαν, ο οποίος επίσης συμμετέχει στο συνέδριο, υπήρξε από το 2001 έως το 2005 υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Ισραηλινό Υπουργείο Οικονομικών, ασχολούμενος μεταξύ άλλων με τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς.

Σε ότι αφορά τους καθηγητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ που συμμετέχουν στο συνέδριο, επισημαίνουμε επίσης πως ο Καθηγητής Eytan Sheshinski, του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, πέραν από σύμβουλος διαφόρων κυβερνήσεων (Μεξικό, Βολιβία, Ρουμανία), κυρίως στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, υπήρξε σύμβουλος του πρωθυπουργικού γραφείου το 1985, μέλος επιτροπής ιδιωτικοποιήσεων που διορίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών το 1995 και κυρίως πρόεδρος της επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών για τα κρατικά δικαιώματα στα κοιτάσματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Ο Sheshinski υπήρξε από τους οπαδούς της οικονομικής εξάρτησης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, την περίοδο του Όσλο.
Πέραν του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, όμως, στο συνέδριο εκπροσωπείται και το Πανεπιστήμιο Bar Ilan, μέσω του καθηγητή του Amikam Nachmani, αφού αυτός συμμετέχει με αυτήν του την ιδιότητα. Επισημαίνουμε πως το πανεπιστήμιο Bar Ilan, είναι αυτό που ίδρυσε παράρτημα στον παράνομο εποικισμό Αριέλ στη Δυτική Όχθη (το οποίο έχει πλέον ανεξαρτητοποιηθεί και γίνει το Πανεπιστήμιο Αριέλ), ενώ είναι και το πανεπιστήμιο που «σοκαρίστηκε» όταν ένας καθηγητής του εξέφρασε συμπάθεια και προς τα θύματα στη Γάζα, και όχι από τις δημόσιες δηλώσεις άλλου καθηγητή που ανέφερε ως μόνο μέσο αποτροπής των παλαιστινιακών επιθέσεων, το βιασμό Παλαιστινίων γυναικών!
Ο «οργασμός» δραστηριοτήτων του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ το τελευταίο διάστημα, δεν είναι τυχαίος∙ εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας εδραίωσης της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ της ελληνικής μνημονιακής και της ισραηλινής κατοχικής κυβέρνησης. Στο ίδιο πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται και η πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα Υπ. Εξ. και αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον ακροδεξιό Υπ. Εξ. του ισραηλινού απαρτχάιντ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν.
Από την πλευρά μας ως Σύλλογος Ιντιφάντα θα συνεχίσουμε να καλούμε σε διακοπή των σχέσεων με το ισραηλινό απαρτχάιντ, υιοθετώντας πρακτικές που συνέβαλαν στην κατάρρευση του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ. Χαιρετίζουμε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν συλλογικότητες στο Ηράκλειο Κρήτης και καλούμε κι εμείς σε μποϊκοτάζ του συνεδρίου όπως και κάθε εκδήλωσης με επίσημη συμμετοχή ισραηλινών πανεπιστημίων που στηρίζουν την κατοχή και το απαρτχάιντ.

ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΡΟΥΜΑΝ
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΑΠΑΡΤΧΑΪΝΤ

Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου