Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Τα παιδιά στη Γάζα επιστρέφουν στο σχολείο

Μετά από πενήντα ημέρες εχθροπραξιών τα παιδιά που ζουν στη Γάζα επέστρεψαν καθυστερημένα στις σχολικές αίθουσες σήμερα στα κατεστραμμένα κτήρια. Πολλά παιδιά όμως δεν βρίσκονταν πια ανάμεσα στους συμμαθητές τους.
Ο υπουργός Παιδείας της Γάζας, Ziad Thabet ότι από τους 230.000 μαθητές των δημόσιων σχολείων οι 200.000 θα συνεχίσουν σε σχολεία που λειτουργούν υπό την προστασία του ΟΗΕ. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς καθυστέρησε για δύο εβδομάδες εξαιτίας των εκτεταμένων ζημιών στα σχολικά κτήρια αλλά και επειδή τα κτήρια του ΟΗΕ είχαν μετατραπεί σε καταυλισμούς κατά την διάρκεια της Ισραηλινής επίθεσης.
Ο Thabet ανέφερε ότι η πρώτη εβδομάδα θα αφιερωθεί αποκλειστικά στην παροχή ψυχολογικής υποστήριξης των μαθητών: «προχωρήσαμε στην εκπαίδευση 11.000 καθηγητών και 3.000 διευθυντών σχολείων σχετικά με το πώς θα πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά για τον πόλεμο».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 26 σχολεία της Γάζας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ άλλα 232 έχουν ζημιές. Η χρηματοδότηση του υπουργείου είναι περιορισμένη και μεγάλο ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρα αναλαμβάνει ο ΟΗΕ, ο οποίος μοίρασε αυτές τις ημέρες 130.000 σχολικές τσάντες και εκπαιδευτικά βοηθήματα.

Ανάμεσα στους 2.100 Παλαιστίνιους που έχασα τη ζωή τους στις 50 ημέρες της Ισραηλινής βιαιότητας βρίσκονταν πάνω από 500 παιδιά.http://www.thepressproject.gr/article/66809

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου