Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Κατάπαυση του πυρός ανακοινώνει ο Ποροσένκο Προς εκεχειρία;

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως την Παρασκευή θα διατάξει κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ειρηνική επίλυση της κρίση στην Ουκρανία. Ο Ποροσένκο, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου της κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ανέφερε πως η εφαρμογή της εκεχειρίας αυτής θα εξαρτηθεί από το εάν θα φέρει αποτέλεσμα η σύνοδος της ομάδας επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Στην ομάδα συμμετέχουν απεσταλμένοι της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Στις 14:00 αύριο, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει η συνάντηση (στο Μινσκ), θα καλέσω το Γενικό Επιτελείο να θέσει σε ισχύ μια διμερή εκεχειρία και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου θα αρχίσει αύριο», δήλωσε.
Ο Ποροσένκο προχώρησε στην παραπάνω ανακοίνωση μετά από μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργός της Βρετανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας, τη καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας. Σημειώνεται πως την Πέμπτη το Κίεβο ανακοίνωσε πως υπήρξε συμφωνία με τη Ρωσία για «έναν μηχανισμό επίτευξης κατάπαυσης του πυρός», ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε ένα σχέδιο επτά σημείων για επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Από την πλευρά τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως έχουν την πρόθεση να διατάξουν εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία την Παρασκευή, αν επιτευχθεί συμφωνία με το Κίεβο στις συνομιλίες του Μινσκ και η ουκρανική αντιπροσωπεία υπογράψει σχέδιο για πολιτική διευθύτηση της κρίσης. Στην ανακοίνωση των αποσχιστών αναφέρεται επίσης πως το σύμφωνο αυτό θα πρέπει να διευκρινίζει με λεπτομέρειες πώς θα επιτευχθεί η συμμόρφωση με αυτήν την εκεχειρία.
http://tvxs.gr/news/kosmos/katapaysi-toy-pyros-anakoinonei-o-porosenko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου