Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Η Γαλλία προωθεί ενεργά εξοπλισμούς στην Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η Γαλλία προωθεί ενεργά εξοπλισμούς στην Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Getty Images)
Η γαλλική εφημερίδα La Tribune δημοσίευσε ένα άρθρο του Michel Cabirol με τίτλο "Armement: nouveaux clins d'oeil de l'Egypte à la France", φωτίζοντας τις γαλλικές προσπάθειες για την προώθηση του στρατιωτικού εξοπλισμού στις αγορές της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μεταξύ άλλων, σκιαγραφείται το οικονομικό πλαίσιο της αναβάθμισης των γαλλικών μαχητικών Mirage 2000 της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις αγορές όπλων της. Μετά την αγορά τεσσάρων κορβετών από τη DCNS, το Κάιρο σχεδιάζει να αγοράσει δύο περισσότερα από αυτά τα πλοία, καθώς και να εκσυγχρονίσει τα μαχητικά Mirage 2000. Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας τη Δευτέρα πήγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Αίγυπτο.


Από πολιτικής άποψης, η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάνστα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Δευτέρα [15 Σεπτεμβρίου], και στη συνέχεια την Τρίτη [16 Σεπτεμβρίου] στην Αίγυπτο, επέτρεψε στη Γαλλία να συζητήσει θέματα της περιοχής, πρώτα από όλα για την κατάσταση στη Λιβύη και Ιράκ. Ο Υπουργός είχε συνομιλίες με τους συνομιλητές του για την ιδιαίτερη φύση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και των εταίρων της, και την ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά θέματα και την κρίση στη Λιβύη και το Ιράκ. Στο Κάιρο, ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας συζήτησε θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Επιπλέον, επικεντρώθηκε σε περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα τις κρίσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Εκτός από τα γεωπολιτικά ζητήματα το Παρίσι και το Κάιρο θα συνεχίσουν να συζητούν θέματα σχετικά με την προμήθεια όπλων και τον εκσυγχρονισμό της αιγυπτιακής στρατιωτικής δύναμης. Η Αίγυπτος, η οποία έχει μια μακρά ιστορία της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με τη Γαλλία, δεν θέλει να εξαρτάται σε αυτόν τον τομέα αποκλειστικά από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Σύμφωνα με Γάλλους εκπροσώπους του τομέα της άμυνας, ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γαλλία υπάρχει η επιθυμία να συνεργαστούν. Το Κάιρο εξέπληξε πρόσφατα τους εμπειρογνώμονες με μια παραγγελία στη DCNS για τέσσερις κορβέτς Gowind εκτοπίσματος 2.400 τόνων και συνολικής αξίας 1 δις ευρώ. Ο χρόνος διαπραγμάτευσης διήρκησε μόλι έξι μήνες και η αγορά χρηματοδοτήθηκε από μία από τις χώρες του Κόλπου. Τα γαλλικά ναυπηγεία έχουν ήδη λάβει προκαταβολή 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Άλλες δύο κορβέτες για το Κάιρο
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αίγυπτος θα αγοράσει επιπλέον δύο κορβέτες ως επιλογή από την κύρια σύμβαση, οι οποίες θα κατασκευαστούν στη Λοριάν σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για 500 εκατομμύρια ευρώ. Η υπογραφή της νέας σύμβασης αναμένεται πριν από το τέλος του έτους, κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο.
Εκτός από τις κορβέτες συνεχίζονται οι διαπραγματεύεται για την πώληση των τορπιλών (για 150 έως 200 εκατομμύρια ευρώ) για να εξοπλίσουν τα τέσσερα πρώτα πλοία. Με τη σειρά της, η MBDA προχωρά στην προμήθεια της Αιγύπτου πυραύλων Exocet και VL MICA, εκτιμώμενης αξίας μεταξύ 300 και 400 εκατομμυρρίων ευρώ.
Εκσυγχρονισμός των αιγυπτιακών μαχητικών Mirage 2000
Περισσότερες καλές ειδήσεις για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι χρειάζεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα, είναι ότι στα τέλη του καλοκαιριού του 2014 ο εκσυγχρονισμός 16 αιγυπτιακών 16 Mirage 2000 τελικά κέρδισε έδαφος. Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με τους Αιγυπτίους η Thales προσφέρει την ίδια δυνατότητα αναβάθμισης η οποία εφαρμόζεται για την Ινδία. Στην τελευταία περίπτωση, το Νέο Δελχί, με τη βοήθεια των εταιρειών Dassault Aviation και Thales, θα αναβαθμίσει 51 Mirage το 2000 με νέα ηλεκτρονικά συστήματα, ηλεκτρονικού πολέμου και ένα πιο ισχυρό ραντάρ στο ποσό των 1,4 δις ευρώ. Στην περίπτωση της Αιγύπτου, όπως αναφέρεται από ορισμένες πηγές που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα, το κόστος εκσυγχρονισμού θα είναι από 800 εκατομμύρια έως σχεδόν 1,0 δις ευρώ.
Από την πλευρά της, η MBDA προσφέρει τους πυραύλους MICA για τον εξοπλισμό των αιγυπτιακών Mirage 2000. Το ίδιο συνέβη και με την Ινδία νωρίτερα, όπου 493 πυραύλοι πωλήθηκαν στο ποσό των 959.000.000 ευρώ. Εκτός των πυραύλων το Καΐρο έλαβε προτάσεις για την ανακαίνιση αιγυπτιακών συστημάτων αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Η Αίγυπτος, καθώς και η Σαουδική Αραβία, διαθέτουν το σύστημα Crotale παραγωγής Thales.
Διαπραγματεύσεις στο Αμπού Ντάμπι για το Rafale
Rafale και ΗΑΕ: οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ αργά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, στο Άμπου Ντάμπι που είναι οπλισμένο με τα εξελιγμένα μαχητικά Mirage 2000-9, δεν υπερισχύουν οι γνώμες ότι πρέπει να τα αντικαταστήσουν. Τα μαχητικά της Dassault συμμετείχαν στις πρόσφατες επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ στη Λιβύη, σε αντίθεση με τα αμερικανικά F-16, τα οποία επίσης εξοπλίζουν τα ΗΑΕ, αλλά δεν έλαβαν μέρος στις επιδρομές στη Λιβύη (το Κογκρέσο έπρεπε να δώσει τη συγκατάθεσή του). Ως εκ τούτου, το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στο Παρίσι και το Αμπού Ντάμπι στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις, είναι καλό, και προπάντων πολύ διαφορετικό από το ταραγμένο κλίμα πριν από δύο χρόνια, μετά τις ενέργειες του τότε Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Ο γαλλικός κατασκευαστικός οίκος αναμένει τώρα ότι το Αμπού Ντάμπι θέλει να επιτύχει ευνοϊκότερους όρους στην οικονομική συναλλαγή.
Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προωθεί δυναμικά την ανάπτυξη των σχέσεων με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μονάμεντ μπιν Ζαγιέτ αλ Ναχγιάν, ο οποίος είναι επίσης διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ. Ο Γάλλος Υπουργός εδώ και καιρό αγωνίστηκε για την υπογραφή της σύμβασης για αναγνωριστικούς δορυφόρους, η οποία δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η εταιρεία Airbus Space Systems και η Thales Alenia Space υπέγραψαν στο Λονδίνο μια νέα σύμβαση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την προμήθεια δύο στρατιωτικών δορυφόρωνPléiade.
http://www.fox2magazine.net/%CE%9C%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE/9235-%CE%97-%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%89%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AC-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%91%CE%AF%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%97%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%91%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%95%CE%BC%CE%B9%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου