Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

«Είμαι Βρετανός τζιχαντιστής και θέλω να γυρίσω στο σπίτι μου» Brihadists

Βρετανοί τζιχαντιστές που αγωνίζονται στη Συρία έχουν απογοητευτεί και θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Υποστηρίζουν ότι αντί να πολεμούν τις δυνάμεις του προέδρου Assad, έχουν βρεθεί να αγωνίζονται εναντίον των αντίπαλων ομάδων ανταρτών. Ωστόσο, φοβούνται να επιστρέψουν στη Βρετανία καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με δίκη και κατόπιν με φυλάκιση έως και 30 ετών.Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου

Περισσότεροι από 500 Βρετανοί πολίτες, λέγεται ότι έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών. Είκοσι από αυτούς έχουν σκοτωθεί, οι έξι από αυτούς σε μάχες εναντίον άλλων ανταρτών. Περίπου 260 έχουν ήδη επιστρέψει στη Βρετανία και αναμένεται να δικαστούν.
Ένας τζιχαντιστής που υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί περίπου 30 Βρετανούς μαχητές που υπηρετούν το Ισλαμικό Κράτος δηλώνει ότι αυτοί θα ήταν πρόθυμοι να υποβληθούν σε αποριζοσπαστικοποίησης και να υποβληθούν σε έλεγχο αν αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επιστρέψουν στη Βρετανία χωρία να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης, σύμφωνα με τους Times.
 
Από αναφορές στα social media αποκαλύπτεται ότι ορισμένοι από τους μαχητές ανησυχούν ότι αν σκοτωθούν σε μάχες εναντίον άλλων ανταρτών θα χάσουν κάθε ευκαιρία να πάνε στον παράδεισο. «Ήρθαμε για να πολεμήσουμε το καθεστώς κι αντί γι’ αυτό εμπλεκόμαστε σε συμμορίες. Δεν είναι αυτός ο λόγος που ήρθαμε. Όμως αν γυρίσουμε πίσω θα μπούμε φυλακή. Έτσι είμαστε αναγκασμένοι να πολεμήσουμε δεν έχουμε άλλη επιλογή» φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος των Βρετανών μαχητών στο Διεθνές Κέντρο για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης και της Πολιτικής Βίας του King’s College του Λονδίνου.
 
Ο Πίτερ Νιούμαν, διευθυντής του κέντρου δηλώνει στους Times ότι «το 1/5 των Βρετανών τζιχαντιστών ψάχνει τρόπους για να απεμπλακεί από τις συγκρούσεις της Συρίας. Οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε μιλήσει θέλουν να φύγουν από εκεί, αλλά αισθάνονται παγιδευμένοι επειδή η κυβέρνηση τους έχει εκφοβίσει με φυλάκιση 30 ετών». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τη θέσπιση ενός προγράμματος αποριζοσπαστικοποίησης και σημειώνει ότι οι απογοητευμένοι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να γίνουν ένα ισχυρό όπλο ενάντια στην προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους.
http://tvxs.gr/news/kosmos/eimai-bretanos-tzixantistis-kai-thelo-na-gyriso-piso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου