Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα δοκιμή ρώσικου πυρηνικού πυραύλου Bulava SLBM!


Image
Ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιτυχή δοκιμή ενός πυρηνικού πυραύλου Bulava SLBM και πρόσθεσε ότι σχεδιάζεται να γίνουν άλλες δύο δοκιμές. 
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας διεξήγαγαν μια επιτυχημένη δοκιμή του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Μπουλάβα σήμερα και πρόκειται να κάνουν άλλες δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ο πύραυλος Μπουλάβα («Ρόπαλο», κωδικός SS-NX-30 κατά ΗΠΑ) έχει υποβληθεί σε πολυάριθμες δοκιμές —έχουν καταγραφεί 19 από το 2005, τουλάχιστον οι από τις οποίες απέτυχαν. Η ανάπτυξη του βαλλιστικού αυτού διηπειρωτικού πυραύλου, μήκους 12 μέτρων και βεληνεκούς 8.000 χλμ., έχει αντιμετωπίσει προβλήματα, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις στην κατασκευή του. Ο Μπουλάβα κατά τους σχεδιασμούς του ρωσικού επιτελείου θα καταστεί ο ακρογωνιαίος λίθος του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου την επόμενη δεκαετία. Πρόκειται για έναν πυρηνικό πύραυλο ικανό να φέρει οκτώ πυρηνικές κεφαλές.

Συμφωνα με το ρώσικο πρακτορείο RIA Novosti η επιτυχημένη δοκιμή εκτόξευσης από υποβρύχιο με βαλλιστικούς πυραύλους SLBM, πραγματοποιήθηκε από ένα πυρηνικό υποβρύχιο τύπου Borey, με την ονομασία Vladimir Monomakh

πηγή γραφήματος: Liveleak

Το υποβρύχιο ολοκλήρωσε τις θαλάσσιες δοκιμές τον Οκτώβριο του 2013. Η πρώτη φορά που εβλήθη πύραυλος Bulava από το συγκεκριμένο υποβρύχιο ήταν στις 9 Σεπτεμβρίου 2014. Το τριών σταδίων Bulava SLBM φέρει μέχρι και 10 ανεξάρτητες κεφαλές και έχει ακτίνα κρούσης τα 8.000χμ.  Οι πύραυλοι αυτού του τύπου είχαν παρουσιάσει αρκετά τεχνικά προβλήματα κατά το παρελθόν. 

Δείτε το χρονολόγιο των δοκιμών πυραύλων Bulava όπως δημοσιεύτηκε από το RIA Novosti:



Ο πύραυλος - που αναπτύχθηκε ειδικά για το νέο Borey-class - έχει δυσλειτουργήσει στο παρελθόν με αποτέλεσμα μια σειρά δοκιμών να οδηγηθούν σε αποτυχία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της δοκιμής στο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Aleksander Nevsky,ένας πύραυλος Bulava παρουσίασε δυσλειτουργία. Μετά από αυτό το περιστατικό ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε διατάξει να πραγματοποιηθούνπέντε επιπλέον εκτοξεύσεις πυραύλων αυτού του τύπου.

Παρά τις αποτυχημένες δοκιμές, ο ρωσικός στρατός επέμεινε σε αυτό το πρωτότυπο καθώς, όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τους Bulava, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κύριος οπλισμός των νέων ρωσικών υποβρυχίων τύπου Borey-class.

Ο πύραυλος στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 εκτοξεύθηκε από μια τοποθεσία στα βορειοδυτικά της ρωσικής Λευκής Θάλασσας και χτύπησε ένα προκαθορισμένο στόχο στο πεδίο δοκιμών Kuraστην χερσόνησο Καμτσάτκα της Ρωσίας

Τα σκάφη τύπου Borey, είναι τα πρώτα μετα-σοβιετικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων του Ρωσικού Ναυτικού και θα αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά του ρωσικού στόλου, όταν τα τωρινά σκάφη αποσυρθούν οριστικά το 2018. Η Ρωσία περιμένει να προσθέσει στο δυναμικό της 8 ακόμη σκάφη αυτού του τύπου μέχρι το 2020.

πηγή φωτογραφίας: Northern Fleet press service

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου