Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ρήξη Ομπάμα-στρατού για τη στρατηγική κατά του ISIS – Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος

Ρήξη Ομπάμα-στρατού για τη στρατηγική κατά του ISIS – Διαψεύδει ο Λευκός ΟίκοςSeptember 19, 2014 1:02 pm Category: WashingtonΑμερικηΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Leave a commentΔιευρύνεται η ρήξη μεταξύ του Προέδρου Ομπάμα και ηγετικών στελεχών του αμερικανικού στρατού σχετικά με την στρατηγική που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά του ISIS, καθώς θεωρούν ότι ο αποκλεισμός της χρήσης χερσαίων δυνάμεων, έστω και ως απειλή, υπονομεύει την όλη προσπάθεια, αναφέρει ο Craig Whitlock σε άρθρο του στην WASHINGTON POST με τίτλο «Rift widens between Obama, U.S. military over strategy to fight Islamic State». Όμως, ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή αμφισβήτησε έντονα τις συζητήσεις περί τριβής μεταξύ του Προέδρου Ομπάμα και του Πενταγώνου για τη στρατηγική για την αντιμετώπιση τωνμαχητών του ISIS.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου μιλώντας για το πρωτοσέλιδο θέμα της Washington Postτόνισε πως τα συμπεράσματά του είναι λάθος”.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, ακόμη και μετά την έγκριση από το Κογκρέσο της στρατηγικής της κυβέρνησης Ομπάμα κατά του ISIS, όπου περιλαμβάνεται και σχέδιο εκπαίδευσης και εξοπλισμού Σύρων ανταρτών, μια σειρά υψηλόβαθμων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων επέκριναν την προσέγγιση του Αμερικανού Προέδρου.
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά χθες ο απόστρατος στρατηγός James Mattis σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων «δεν είναι σκόπιμο να διαβεβαιώνουμε τους εχθρούς μας εκ των προτέρων ότι δεν θα δουν χερσαία αμερικανικά στρατεύματα». Δύο ημέρες πριν ο στρατηγός Martin Dempsey, αρχηγός του μικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωνε δημόσια ότι η εξαγγελθείσα στρατηγική μπορεί να αναθεωρηθεί. Ο Martin Dempsey δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάπτυξης μικρών στρατιωτικών δυνάμεων σε ειδικές περιπτώσεις.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ «ΣΙΩΠΗΛΩΝ» ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ 
Αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία καταβάλλουν προσπάθειες για την εξουδετέρωση της απειλής που συνιστούν οι «σιωπηλοί» τζιχαντιστές που επιστρέφουν στη Δύση μετά από παραμονή τους στη Μέση Ανατολή, αναφέρουν σε άρθρο τους στο BLOOMBERG οι Mehul Srivastava και Helene Fouquet με τίτλο «Quiet Jihadis Keep Officials Guessing About Silent Return».
Οι μυστικές υπηρεσίες επιχειρούν να εντοπίσουν τους «σιωπηλούς» τζιχαντιστές οι οποίοι είναι αρκετά έξυπνοι ώστε αποκρύπτουν τις φωτογραφίες τους από τα κοινωνικά δίκτυα και όποιο άλλο στοιχείο θα μπορούσε να προκαλέσει υποψίες. Σύμφωνα με το παράδειγμα ενός Αμερικανού αξιωματούχου που ασχολείται με την αντιτρομοκρατική συνεργασία ΗΠΑ-Βρετανίας, ένας Βρετανός, Ευρωπαίος ή Αμερικανός πολίτης που ταξιδεύει συχνά στη Μέση Ανατολή σε θεμιτά ταξίδια, όπως για να επισκεφθεί την οικογένεια ή για σπουδές, μπορεί να μεταβεί κρυφά στη Συρία διατηρώντας χαμηλό προφίλ. Κατά την επιστροφή του τίποτα στην ταξιδιωτική του ιστορία δεν θα προδίδει την παραμονή του στη Συρία, όπου ενδεχομένως εκπαιδεύθηκε, μυήθηκε ή συμμετείχε στο σχεδιασμό ενδεχόμενης επίθεσης.
Ο BruceRiedel, πρώην αξιωματούχος της CIA και διευθυντής σήμερα του IntelligenceProject στο Brookings σημειώνει ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ατόμων που μετά την επιστροφή τους από την Μέση Ανατολή έχουν μετατραπεί σε τζιχαντιστές. Σε σχέση με τους τζιχαντιστές που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων ή άλλων ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων, οι «σιωπηλοί» τζιχαντιστές αποτελούν τον πραγματικό άγνωστο εχθρό.
Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο, ένας τζιχαντιστής που επέστρεφε από τη Μέση Ανατολή εντοπίσθηκε σε σταθμό λεωφορείων στη βόρεια Ελλάδα από όπου και ξεκίνησε η παρακολούθησή του έως τη σύλληψή του στη LeCannet στην ΝΑ Γαλλία. Τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε στον τρόπο εργασίας των συνοριοφυλάκων στα αεροδρόμια, οι οποίοι επιχειρούν να αξιολογήσουν τι έκαναν τις δραστηριότητες των Δυτικών κατά την παραμονή τους στην Τουρκία, προσθέτοντας τα ύποπτα ονόματα σε μια κοινή βάση δεδομένων με τις άλλες μυστικές υπηρεσίες.
PHOTO: Source Pool/Getty Images North America)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου