Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Η γερμανική SIEMENS σε μεγάλη εξαγορά στις ΗΠΑ…

Πλατφόρμα για την εμπλοκή της στον τομέα του εξοπλισμού που απαιτείται για τις εγκαταστάσεις άντλησης – εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου αναζητούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες η γερμανική SIEMENS, με σκοπό να εισέλθει στην εν λόγω αγορά και τη βρήκε.
Όπως μεταδίδεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η SIEMENS προχωρά στην εξαγορά της εταιρίας Dresser-Rand, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο καταξιωμένες εταιρίες του κλάδου παγκοσμίως, σε μια συμφωνία που η αξία της ανέρχεται στα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια!

Η εταιρία εξειδικεύεται στην κατασκευή του εξοπλισμού για πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων. Διαθέτει γραμμές παραγωγής στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ινδία και τη Βραζιλία, εκτός φυσικά από αυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το μεγάλο «παιχνίδι» με το σχιστολιθικό αέριο και γενικότερα η ανάδειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον νούμερο ένα παραγωγό υδρογονανθράκων στον κόσμο τα ερχόμενα χρόνια, οδήγησε τον γερμανικό κολοσσό να πληρώσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 83 δολαρίων ανά μετοχή για να ελέγξει την εταιρία, μέσω της οποίας θα αναπτύξει τη δραστηριότητά της στον τομέα στη Βόρεια Αμερική.
Το διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής εταιρίας υποστήριξε ομόφωνα την πρόταση των Γερμανών και πλέον εκφράζεται η πεποίθηση ότι η συμφωνία εξαγοράς μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Η καθυστέρηση οφείλεται στην απαίτηση έγκρισης της εξαγοράς από τους μετόχους της εταιρίας, αλλά και των αρχών ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κάπου εδώ η υπόθεση αρχίζει να έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθότι τέτοιες οικονομικές συμφωνίες έχουν αναπόφευκτα και τη γεωπολιτική τους διάσταση. Με απλά λόγια, η αμερικανική πλευρά πιθανότατα θα δώσει την έγκριση, αφού πρώτα έχει ζητήσει από το Βερολίνο να ξεκαθαρίσει τη στάση του στον ενεργειακό τομέα απέναντι στη Μόσχα.
Η είδηση είναι πράγματι πολύ σημαντική. Όμως, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να έχει αρκετά ακόμη επεισόδια μέχρι την οριστική κατάληξή της. Προς το παρόν, ο CEO της SIEMENS αρνείται ότι η απόφασή του έχει επηρεαστεί από τη φημολογία, ότι η αμερικανική εταιρία ετοιμαζόταν για συμφωνία με την ελβετική Sulzer AG, της οποίας ο CEO ήταν προκάτοχός του στον γερμανικό κολοσσό…
http://www.defence-point.gr/news/?p=111865

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου