Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η Ιταλία σταματά την επιχείρηση Μάρε Νόστρουμ για τους μετανάστες

http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_42201/i-italia-stamata-tin-epixeirisi-mare-nostroum.w_l.jpg«Η ανθρωπιστική επιχείρηση Μάρε Νόστρουμ πρόκειται να σταματήσει» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, μιλώντας ενώπιον της ιταλικής βουλής. Πρόκειται για την επιχείρηση η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και επέτρεψε την παροχή βοήθειας σε περίπου εκατό χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι κινδύνευαν να χάσουν την ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου.
Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών αποσαφήνισε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει την παροχή άμεσης βοήθειας στους μετανάστες- και μετά την λήξη της Μάρε Νόστρουμ «αλλά θα πάψει να αναπτύσσεται μια διπλή δράση: η πρώτη στα σύνορα της συνθήκης του Σένγκεν και η δεύτερη, πιο προχωρημένη, προς τις βορειοαφρικανικές ακτές».

Ιταλία και Frontex διαφωνούν για την επιχείρηση «Τρίτων»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εγκαινιάσει σύντομα την ανθρωπιστική επιχείρηση Τρίτων, πάντα στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης με την βόρειο Αφρική. Σήμερα, όμως, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Χιλ Αρίας Φερνάντες, κατέστησε σαφές ότι η νέα αυτή επιχείρηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την Μάρε Νόστρουμ, από την στιγμή που «η Frontex και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα κράτη μέλη, στην υποχρέωση ελέγχου των συνόρων τους».
Όμως πριν από μια εβδομάδα, αντιθέτως, στις Βρυξέλλες, ο Αντζελίνο Αλφάνο είχε δηλώσει ότι « η επιχείρηση Τρίτων θα πάρει την θέση της Μάρε Νόστρουμ».
Πηγή:thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου