Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ-Ποιος είναι ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο νέος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ;

ImageΕπιμέλεια- Μετάφραση OnAlert.gr

Σήμερα ανέλαβε καθήκοντα ο 13ος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. 
Ποιό είναι το προφίλ του; 
Τι μπορούμε να περιμένουμε από την θητεία του;
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg) είναι Νορβηγός οικονομολόγος, που διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός της Νορβηγίας, από το 2000 ως το 2001 και από το 2005 ως το 2013. Είναι έμπειρος διπλωμάτης και πολιτικός. Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1959 και ο πατέρας του υπήρξε Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας. Διετέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας από το 2002. Ο έμπειρος κατά τα άλλα Στόλτενμπεργκ, στερείται μιας βασικής παραμέτρου: Είναι άπειρος σε αμυντικά ζητήματα.

Πηγή: wikimedia
Το 2000, σε ηλικία 40 ετών, έγινε πρωθυπουργός για πρώτη φορά. Η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος τότε διήρκεσε λιγότερο από δύο χρόνια. Κατάφερε όμως να κερδίσει και πάλι την εξουσία τέσσερα χρόνια μετά, το 2005 και να πραγματοποιήσει δυο συνεχόμενες θητείες ως πρωθυπουργός της Νορβηγίας. 

Στις 28 Μαρτίου 2014, το Συμβούλιο Βορείου Ατλαντικού του ΝΑΤΟ όρισε τον Στόλτενμπεργκ ως διάδοχο του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού. Ο διορισμός του ήταν αναμενόμενος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για αρκετό καιρό, ενώ σχολιαστές επισήμαναν ότι η πολιτική της συμμαχίας έναντι της Ρωσίας είναι σημαντικότερο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει. Η Γερμανία ανέλαβε την πρωτοβουλία για τον διορισμό του στη θέση αυτή, ενώ την πρόταση στήριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και, στη συνέχεια, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Η αλλαγή στην κορυφή της Συμμαχίας πραγματοποιείται την ώρα που το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για μία νέα αποστολή στο Αφγανιστάν και οι σχέσεις του με τη Ρωσία είναι τεταμένες εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Κατά το BBC, o Στόλτενμπεργκ, ο παλαίμαχος σοσιαλδημοκράτης, παρουσιάζει έντονη αντίθεση με τον προκάτοχό του, τον συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό της Δανίας Ράσμουσεν, καθώς θεωρείται πιο φιλικός στις σχέσεις του με την Ρωσία. 


Πηγή: wikimedia

Ο Στόλτενμπεργκ υπέγραψε μια διμερή συμφωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ για να επιλύσει τις επί δεκαετίες διασυνοριακές διαφορές αναφορικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της πλούσιας θάλασσας του Μπάρεντς. Οι σχέσεις τους βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο το 2012 με τη δημιουργία μιας ελεύθερης ζώνης χωρίς βίζα κατά μήκος των Νορβηγών-ρωσικών συνόρων.

Σήμερα επομένως ο Στόλτενμπεργκ καλείται να αναλάβει καθήκοντα ενώ είναι αντιμέτωπος σε μια σειρά προβλημάτων, στις εξωτερικές σχέσεις της συμμαχίας, αλλά ακόμη και στο εσωτερικό της. Η μείωση των προϋπολογισμών των ευρωπαϊκών κρατών μελών σε αμυντικούς εξοπλισμούς έχει οδηγήσει στην αποδυνάμωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Συμμαχίας. Μάλιστα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ο Ομπάμα έκανε έκκληση στις χώρες-μέλη του NATO στην Ευρώπη να συνεισφέρουν στον βαθμό που τους αναλογεί στις αμυντικές δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η συμμαχία.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γερμανίας. Σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση βρίσκονται οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις όσον αφορά τον εξοπλισμό τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την γερμανό υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ως τώρα είχε δοθεί μεγαλύτερο βάρος στον «πολύ καλό εξοπλισμό» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και λιγότερο στην συντήρηση του εξοπλισμού που βρίσκεται στην Γερμανία. «Σε ό,τι αφορά τα εναέρια συστήματα, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή κάτω από τους αριθμούς-στόχους που ανακοινώσαμε πριν από έναν χρόνο ότι θέλουμε να διαθέτουμε στο ΝΑΤΟ εντός 180 ημερών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η κυρία Φον Ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι αιτία των ελλείψεων είναι τα προβλήματα στις παραλαβές ανταλλακτικών για αεροσκάφη και οι τεχνικές βλάβες των ελικοπτέρων του Ναυτικού. 

Η σχέση του με την Μέρκελ

Πηγή: Reuters

Πάντως τα όποια προβλήματα έχει το ΝΑΤΟ με την Γερμανία αναμένεται να επιλυθούν ανώδυνα, ειδικά αν ισχύουν οι φήμες που θέλουν τον Στόλτενμπεργκ προσωπική επιλογή της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. Όπως αναφέρει το BBC, φαίνεται ότι ήταν η Μέρκελ που προσέγγισε τον πρώην πρωθυπουργό με την ιδέα να ηγηθεί του ΝΑΤΟ, μια ιδέα που στην συνέχεια ενέκρινε και το επιτελείο του αμερικανού προέδρου Ομπάμα. Παρά τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ του Νορβηγού σοσιαλδημοκράτη και της συντηρητικής Γερμανίδας, οι δυο είχαν συνεργαστεί στενά στο παρελθόν. «Της άρεσε ο Στόλτενμπεργκ αρκετά," δήλωσε ο Στέφαν Κορνίλιους, συντάκτης σε μια κορυφαία γερμανική εφημερίδα, την Sueddeutsche Zeitung."Είναι το είδος του αγαπημένου σοσιαλδημοκράτη της." 

Αν και δεν είναι σαφές προς τα που οδηγείται η Γερμανία σε σχέση με το ΝΑΤΟ, είναι σαφές πως η επιλογή Στόλτενμπεργκ εξυπηρετεί διαφόρους σκοπούς για την Γερμανία, την κυρίαρχη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά την αποστροφή της Μέρκελ για τα στρατιωτικά θέματα, είναι «αρκετά ρεαλίστρια ώστε να μην περιμένει από την ΕΕ να αναλάβει ουσιαστική άμυνα", εκτιμά ο Κορνίλιους. "Τώρα με την κρίση στης Ουκρανία και τις ανατολικές χώρες-μέλη υπό πίεση, θέλει να ενισχύσει τη συμμαχία.”

Την ίδια στιγμή, "επιλέγοντας έναν σοσιαλδημοκράτη από τη Σκανδιναβία, μας προκαταβάλλει για άλλες προσωπικές αποφάσεις που αναμένεται να λάβει μετά τον φετινό γύρο εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

"Το ΝΑΤΟ είναι μέρος ενός ευρύτερου παιχνιδιού ισορροπίας συμφερόντων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών”, στην οποία κυριαρχούν οι συντηρητικοί, σύμφωνα πάντα με τον Κορνίλιους.

Αυτό που συνδέει τον νέο επικεφαλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον συντηρητικό και καλό γνώστη των Βρυξελλών, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, με τον σοσιαλδημοκράτη Στόλτενμπεργκ, είναι ότι και οι δύο είναι στενοί σύμμαχοι της Μέρκελ και οι δύο είναι πολιτικοί κοινής συναίνεσης. 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου