Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΛΔΥΚ: η στρατευμένη νεολαία μετατρέπεται σε μισθοφορικό ακούνητο-αγέλαστο Στρατιωτάκι

Είναι προφανές ότι τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια θα είχαν αντίκτυπο στη στρατευμένη νεολαία. Η λέξη θητεία προκαλεί πλέον περισσότερο άγχη που σχετίζονται με το οικονομικό ζήτημα. Πολλοί ανανεώνουν τις αναβολές τους για να προλάβουν να μαζέψουν τα απαραίτητα χρήματα. Άλλοι ξοδεύουν όλες τους τις οικονομίες ενώ άλλοι κατατάσσονται χωρίς να ξέρουν πραγματικά πως θα βγουν αυτοί οι μήνες. Δεν είναι λίγοι και οι φαντάροι που καταφέρνουν να συνδυάζουν θητεία και μεροκάματα σε άδειες και εξόδους. Οι εντεινόμενες περικοπές σε ρούχα, φαγητό, εισιτήρια κάνουν φυσικά ακόμη χειρότερη την κατάσταση.
Όταν λοιπόν ο φαντάρος αναζητάει “σανίδα σωτηρίας” είναι λογικό να παρατηρούνται και μεταβολές σε κάποιες συμπεριφορές. Η μετάθεση στην Κύπρο ήταν πάντα κακόφημη.

Πέρα από τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές αρνήσεις, υπήρχε πάντα ένα αυθόρμητο ρεύμα ανυπακοής και μια προσπάθεια αποφυγής της μετάθεσης με κάθε τρόπο. Δεν πείθουν ούτε οι υποσχέσεις για καλύτερες συνθήκες ούτε η μεγάλη άδεια επαναπατρισμού. Προκαλούσαν επίσης αδιαφορία οι εθνικιστικές κορώνες «για τα αδέρφια μας τους Κύπριους» που υποφέρουν από τον τουρκικό ζυγό. Μόνο οι απειλές για στρατοδικεία, τα ψέματα περί υποχρεωτικής μετάθεσης και το μπλέξιμο με τους γαλονάδες της ΕΛΔΥΚ έπειθαν τους αντιφρονούντες.
Φυσικά αυτή η αυθόρμητη αντιπάθεια ισχύει ακόμη και σήμερα. Σήμερα όμως το τυράκι του μηνιαίου μισθού στα 300 ευρώ –που εντωμεταξύ έχει περιοριστεί κατά πολύ- είναι πιο δελεαστικό, με αποτέλεσμα οι θέσεις για την ΕΛΔΥΚ να συμπληρώνονται με λιγότερή δυσκολία από ό,τι παλιότερα. Ουσιαστικά η κυβέρνηση καταφέρνει να εξαγοράσει την νεολαία εκμεταλλευόμενη την ανέχεια και τα οικονομικά αδιέξοδα που προκαλεί η ταξική της πολιτική στην λαϊκή οικογένεια.
Το νέο αυτό στοιχείο συνιστά μια σημαντική ποιοτική μεταβολή στο χαρακτήρα της ΕΛΔΥΚ. Αν είμαστε ειλικρινείς μιλάμε για την πιο σαφή εκδοχή μισθοφορικής θητείας στο εφεδρικό τμήμα του στρατού. Στην περίπτωση αυτή ο μισθοφορικός χαρακτήρας είναι ακόμη πιο καθαρός από ό, τι στους ναύτες που υπηρετούν στα πλοία στη Σομαλία –στους οποίους υπόσχονται 2 ευρώ επίδομα ημερησίως- από τη στιγμή που τα 300 (;) ευρώ προσεγγίζουν πολλές από τις εργασιακές επιλογές της νεολαίας στην πολιτική της ζωή.
Ας δούμε λίγο τι σημαίνει ΕΛΔΥΚ το 2014. Ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτών παραμένει σταθερός και πολύ μεγαλύτερος από ό, τι προβλέπετε στις διεθνείς συνθήκες. Οι μονάδες έχουν έντονο το στοιχείο της πολεμικής ετοιμότητας. Το πρόγραμμα τηρείται κατά γράμμα, ο αυταρχισμός και ο πειθαρχικός έλεγχος βρίσκονται στη ημερήσια διάταξη, η εκπαίδευση και οι ασκήσεις θυμίζουν πολεμική περίοδο. Να θυμίσουμε ότι από την επιλογή έχουν περάσει μόνο φαντάροι Σωματικής Ικανότητας Ι1, Ι2.
Πιστεύει κανείς ότι όλοι αυτή η ετοιμότητα είναι προσανατολισμένη αποκλειστικά στην πράσινη ζώνη; Η ΕΛΔΥΚ συνεχίζει να είναι στρατός κατοχής, συνεχίζει να είναι εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία και στη συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων. Ο ρόλος της όμως σήμερα είναι πιο πολυδιάστατος. Είναι λάθος να βλέπουμε την ΕΛΔΥΚ ως ένα ζήτημα στο οποίο η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει εγκλωβιστεί από την παραμονή της ΤΟΥΡΔΥΚ και τη μη εύρεση οριστικής λύσης στο κυπριακό ζήτημα.
Ο χαρακτήρας της ΕΛΔΥΚ έχει άμεση σχέση με το ρόλο που διαδραματίζει σήμερα το κυπριακό κράτος και τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης. Ενώ Σαμαράς-Βενιζέλος-Αβραμόπουλος μετατρέπουν την Ελλάδα σε βασικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών και δίνουν παρών σε κάθε χυδαία ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-Συμμαχιών Προθύμων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Σε όλες τις διεθνείς ομιλίες του εξαρτά την πορεία του νησιού με τη γεωστρατηγική του θέση. Αυτή η γεωστρατηγική θέση γίνεται αιχμή στην εξωτερική πολιτική με αποτέλεσμα να παραδίδει γη, ύδωρ και αέρα σε όλους του ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, επιδιώκοντας τα ανάλογα ανταλλάγματα. Η Κύπρος μετατρέπεται σε ένα τεράστιο αεροπλανοφόρο. Σημαντικός αριθμός αεροπορικών βομβαρδισμών στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή πραγματοποιούνται από αεροσκάφη που απογειώνονται από την Κύπρο. Οι βάσεις της είναι βασικό στοιχείο προγραμματισμού των επόμενων πολεμικών σεναρίων. Διατηρεί τις πιο στενές σχέσεις με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Συνεργάζονται σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, μοιράζουν με ληστρικό τρόπο τις ΑΟΖ στην περιοχή και ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Εδώ έρχεται να ‘κουμπώσει’ και ο ρόλος της ΕΛΔΥΚ που ουσιαστικά αποτελεί μία ακόμη ελληνική αποστολή εκτός συνόρων. Υποστηρίζει, συμμετέχει, βάζει και την Ελλάδα στο κόλπο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Αυτά κάνουν οι Έλληνες φαντάροι στην Κύπρο. Υπερασπίζουν τη μοιρασιά της ΑΟΖ και των ενεργειακών κοιτασμάτων με το όπλο στο χέρι. Προστατεύουν το νησί από όπου εξορμούν τα αμερικανοβρετανικά μαχητικά-βομβαρδιστικά, δε μάχονται ενάντια στον Αττίλα. Εξάλλου, πρώτα ήταν η Ελλάδα, που με την ΕΛΔΥΚ επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, όταν με το Πραξικόπημα άνοιξε ο δρόμος της τουρκικής εισβολής. Επίσης, ποιος ξεχνά την κοινή δράση των κατασταλτικών δυνάμεων Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ κατά του Στόλου της Ελευθερίας που επιχείρησε να σπάσει τον Παράνομο και εξίσου βάρβαρο Αποκλεισμό των Παλαιστινίων, στη Γάζα. Η στρατηγική συμμαχία των τριών αυτών αρχουσών τάξεων έχει βάλει στο στόχαστρο της τους λαούς και τα απελευθερωτικά κινήματα, επιδιώκει την αναβάθμιση του οικονομικού και πολιτικού τους ρόλου στην περιοχή, ακόμη και μέσω πολεμικών τυχοδιωκτισμών.  
Για αυτό και η νεολαία πρέπει να δώσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη μάχη ενάντια σε αυτή τη μετάθεση. Να μη βρίσκουν φαντάρο να πάει. Όσα ψέματα και να λένε, όσο και να απειλούν αυτή η μετάθεση δεν είναι υποχρεωτική. Κανένας δε μπορεί να εξαναγκάζει φαντάρους σε μία θητεία εκτός συνόρων, σε μια άλλη χώρα.
Κυβέρνηση και στρατιωτική ηγεσία έχουν σχέδια για τη νεολαία. 60% ανεργία, ελαστικά προγράμματα εργασίας με μισθούς κάτω και από το βασικό, ξενιτιά για όσους δεν αντέχουν... έρχονται τώρα να δώσουν μία ακόμη διέξοδο εξευτελισμού, τη μισθοφορική θητεία.
Θέλουν να μετατρέψουν τη στρατευμένη νεολαία σε μισθοφορικά πιόνια των ιμπεριαλιστών.
Είναι αδίστακτοι μπροστά στα συμφέροντα που εξυπηρετούν και δυστυχώς είναι ικανοί για το χειρότερο.
Πετάνε ψίχουλα και εξαγοράζουν συνειδήσεις.
Η νεολαία όμως έχει άλλα για το παρόν και το μέλλον της.
Να παλέψουμε για την ανατροπή τους μέσα και έξω από το στρατό.
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Ποιά είναι ακριβώς η «λαϊκή» οικογένεια;
    Ποιό είναι το εισοδηματικό της κριτήριο;
    Ποιά είναι η κύρια βιοποριστική εργασία των μελών της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή την περίοδο ή η ανεργία ή δουλειές με 300-500 ευρώ και την σύνταξη του παππού/γιαγιάς.

      Διαγραφή