Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Γερμανικό μπλόκο στις στρατιωτικές εξαγωγές της Γαλλίας-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις στη Μέση Ανατολή

H Γαλλία διαμαρτύρεται ότι η Γερμανία μπλοκάρει την πώληση όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από χώρες της Ευρώπης προς το Ουζμπεκιστάν, τον Λίβανο και το Κατάρ. Πρόκειται για μια σειρά από προμήθειες ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων οχημάτων.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «La Tribune» με αναφορά σε δικές της πηγές, η γερμανική κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους εμποδίζει σχέδια για την παροχή στο Ουζμπεκιστάν στρατιωτικών ελικοπτέρων που κατασκευάζονται από την ευρωπαϊκή εταιρεία Airbus Helicopters. Ήδη το 2013 η εταιρεία (πρώην Eurocopter) υπέγραψε ένα συμβόλαιο αξίας περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ με το Ουζμπεκιστάν που προβλέπει την πώληση των έξι ελικοπτέρν μεταφοράς Cougar και δέκα ελαφρών ελικοπτέρων Fennec.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Γερμανία για πολιτικούς λόγους μπλοκάρει μια σειρά από άλλες συμβάσεις που συνάφθηκαν από τους Γάλλους κατασκευαστές όπλων για την προμήθεια συστημάτων σε διάφορες χώρες, συστήματα που είτε παράγονται από γαλλικές εταιρείες μαζί με γερμανικές, ή χρησιμοποιούν γερμανικά συστατικά. Ειδικότερα, η γερμανική κυβέρνηση μπλοκάρει μια σύμβαση της MBDA για την προμήθεια των αντιαρματικών εκτοξευτών Atra Milan ER στο Κατάρ (η Atra στη Γερμανία παράγει τους εκτοξευτές), καθώς και την προτεινόμενη σύμβαση της Renault Trucks Defense (RTD) για την πώληση των νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού VAB Mk III στον Λίβανο, στο πλαίσιο μιας σειράς συμβάσεων για την προμήθεια γαλλικού εξοπλισμού ύψους 3 δις δολαρίων με κονδύλια που διατίθενται από τη Σαουδική Αραβία [προφανώς το όχημα VAB Mk III έχει αποκλειστεί από την γερμανική πλευρά λόγω της αυτόματης μετάδοσης της γερμανικής Renk].
Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει την πώληση 43 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 1A5 στον Λίβανο, από το απόθεμα του Βελγικού Στρατού.
http://www.fox2magazine.net/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7/9323-%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου