Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Οι Βολές στον Ελληνικό Στρατό Βάζουν σε Κίνδυνο τους Φαντάρους Και Μολύνουν το Υπέδαφος


Photo via Flickt user The U.S. Army
Η χθεσινή μέρα θα αφήσει μια μαύρη κηλίδα στη σύγχρονη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Τρεις στρατιώτες (δύο επαγγελματίες οπλίτες και ένας οπλίτης θητείας) έχασαν τη ζωή τους και ένας αξιωματικός τραυματίστηκε από έκρηξη πυροσωλήνα στο πεδίο ασκήσεων Γλαφυρών στον Βόλο, στη διάρκεια προγραμματισμένης βολής με βαριά όπλα -συγκεκριμένα με όλμους 81 χιλιοστών. 

Το σοκ όμως που δημιουργείται από την παντελώς αναίτια απώλεια ζωής τριών νέων ανθρώπων δύσκολα κατευνάζεται από την διαταγή μιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ή τη συλληπητήρια άρθρωση της ρητορικής της «θυσίας στο βωμό του καθήκοντος». Κι ενώ στο διαδίκτυο ξεδιπλώνονται ήδη σενάρια για τα ενδεχόμενα αίτια του δυστυχήματος, είτε αβίαστα, είτε υποκινούμενα αποσιωπάται το δομικό πρόβλημα που σχετίζεται με την επικινδυνότητα των στρατιωτικών ασκήσεων στα πεδία βολής. 
Το VICE μίλησε με το Νίκο Αργυρίου, εκπρόσωπο της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων «Σπάρτακος», που εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί τη φωνή των πολλών φαντάρων στην κοινωνία και αναδεικνύει τα κακώς κείμενα του ελληνικού στρατεύματος
VICE: Κάνεις μια πρώτη υπόθεση εργασίας για το τι συνέβη στο πεδίο ασκήσεων Γλαφυρών στο Βόλο και μετράμε πτώματα;
Νίκος Αργυρίου: Κανείς δε μπορεί να πει τι ακριβώς έγινε. Το ίδιο το ΓΕΣ διέταξε ΕΔΕ. Δεν μπορείς όμως γενικά και αόριστα να επικαλείσαι το «καθήκον». Ποιο «καθήκον»; Θα συνέβαινε κάτι τέτοιο με την εντατικοποίηση της πολεμικής προετοιμασίας και τη χρήση πραγματικών πυρών. Εγώ βλέπω μια προσπάθεια από την κυβέρνηση αποποίησης των ευθυνών και επικοινωνιακής διαχείρισης.
Μίλησες για χρήση πραγματικών πυρών. Πως αλλιώς θα μπορούσαν να γίνονται οι ασκήσεις;
Υπάρχουν εκπαιδευτικά πυρά, άσφαιρα. Η χρήση πραγματικών πυρών στις ασκήσεις έχει μεγάλο οικονομικό κόστος, δημιουργεί περιβαλλοντική καταστροφή και θέτει το προσωπικό σε κίνδυνο.
Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες διαμαρτυρίες για τα πεδία βολής. Που οφείλονται;
Σ’ όλα τα πεδία βολής υπάρχει οικονομική ζωή δίπλα. Παντού οι κάτοικοι αντιδρούν. Υπάρχει όχληση αλλά και κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων. Πριν κάποιους μήνες έπεσε η οβίδα στην καντίνα δίπλα στην παραλία στο Παλαιοχώρι Ηλείας. Στο πεδίο βολής Ελασσόνας επίσης υπήρχαν κινητοποιήσεις. Γίνονταν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις με πολύ χαμηλό αντίτιμο. Στη Σχίζα υπήρχε ένα κομμάτι χαρακτηρισμένο natura. Στη Δυτική Μακεδονία τα βλήματα έπεφταν στο γήπεδο του χωριού. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα γιατί οι βόμβες έχουν τοξικά στοιχεία, που ποτίζουν το έδαφος, μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και μέσω της βοσκής των ζώων περνάνε επί της ουσίας στην τροφική αλυσίδα. Σας θυμίζω ότι κοντά στην Κρανία είχαν χάσει τη ζωή τους δύο κτηνοτρόφοι από «άσκαστα βλήματα». Οι κάτοικοι της Δεσκάτης και της Κρανίας παρατηρούν δραματική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου τα τελευταία χρόνια. Ο νομός Γρεβενών έρχεται τέταρτος σε θνησιμότητα από καρκίνο σε όλη την επικράτεια. 
Τι επιπτώσεις υπάρχουν για τους φαντάρους ή τους αξιωματικούς από τις ασκήσεις στα πεδία βολής;
Πέρα από την πιθανότητα δυστυχήματος, είναι άμεσα εκτεθειμένη σε τοξικές ουσίες. Έχουμε αποδεδειγμένα βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Όλα αυτά τα χειρίζονται και τα μαζεύουν μετά φαντάροι, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό πάντα. Εμείς είχαμε καταγγελίες σε ορισμένες περιπτώσεις ότι ούτε γάντια δεν είχανε.
Δεν έχουν μειωθεί καθόλου οι ασκήσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης;
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται οι ασκήσεις το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί. Ο «Παρμενίωνας» είχε να γίνει 5 χρόνια, ξανάγινε τώρα, η άσκηση «Κάμπερος» που είχε να γίνει 15 χρόνια επίσης. Ταυτόχρονα έχουμε και αύξηση στις στρατιωτικές παρελάσεις, δηλαδή μια συνολική ανάταση του μιλιταρισμού.
Δηλαδή δεν εφαρμόστηκαν περικοπές στο στρατό; 

Έχουμε μεγάλες περικοπές στο στρατό. Στις μονάδες αυτή την περίοδο υπάρχει μια ανακύκλωση προβλημάτων. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στη Σπάρτη βρήκαν κατσαρίδες στο φαγητό προχθές, στο Λαγό δεν είχαν λεφτά για θέρμανση, πέρσι υπήρχε μονάδα στα Μέγαρα που τους έκοψαν το φως. Ήθελαν μέχρι και μεταχειρισμένα ρούχα να τους δίνουν κι αυτό σταμάτησε με δική μας παρέμβαση. Απορρυπαντικά και γάντια δεν υπάρχουν. Και γι’ αυτό το δυστύχημα που έγινε υπάρχουν ερωτήματα για την ποιότητα ή τη συντήρηση του υλικού που μπορεί να σχετίζονται με τις περικοπές. Κόβουν λεφτά από τους μισθούς και τις λειτουργικές δαπάνες. Δεν αφαίρεσαν ούτε ένα ευρώ από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στέλνουν ξανά τη φρεγάτα στη Σομαλία. Ζούμε στον αστερισμό του παραλογισμού τον εξοπλιστικών προγραμμάτων.
http://www.vice.com/gr/read/i-amartoli-kai-epikindini-istoria-twn-askisewn-sta-pedia-volis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου