Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Φόβοι για τουρκική εισβολή στη Συρία μέσω προβοκάτσιας


Image
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Ξαναρχίζουν οι σκέψεις σε δυτικές διπλωματικές αποστολές ότι η Τουρκία βγάζει από το συρτάρι το σχέδιο προβοκάτσιας κατά του Μνημείου του Τάφου (τουρμπέ )του Σουλεϊμάν Σαχ στην Συρία που είναι το μοναδικό τουρκικό έδαφος - μικρής έκτασης - το οποίο βρίσκεται εκτός των συνόρων της Τουρκίας, ώστε να δικαιολογήσει μια χερσαία επίθεση και να παρασύρει όλη την Δύση.Και αυτή την φορά είναι η -πραγματική ή κατασκευασμένη - απειλή κατά του τάφου, όπως αυτή που έβλεπε η Άγκυρα πριν μερικούς μήνες και απειλούσε με εισβολή με σειρά δηλώσεων.Αλλά και τώρα φτιάχνει το ίδιο κλίμα ότι ο Τάφος του  Σουλεϊμάν Σαχ απειλείται ή και πολιορκείται από την τρομοκρατική ισλαμιστική οργάνωση ISIL (ΙΚΙΛ).
Ο στόχος είναι πάλι η δημιουργία προσχήματος για τουρκική εισβολή στο συριακό έδαφος για να προστατεύσουν δήθεν τον τάφο από τους τζιχαντιστές. Ωστόσο απώτεροι είναι αρχικά να δημιουργηθεί/παγιωθεί ουδέτερη ζώνη και ζώνη ασφαλείας μέσα στο έδαφος της Συρίας ( για να ''σφίξουν'' και ελέγξουν τους Κούρδους κατοίκους) αλλά και στην συνέχεια - μαζί με άλλους που θα ''δελεάσουν''- να χτυπήσουν και τον Ασσαντ και το καθεστώς του...

Η πιθανότητα προβοκάτσιας
  
Αυτά αρχίζουν να τα συζητούν πλέον ...φωναχτά διάφοροι κύκλοι στις δυτικές πρωτεύουσες - και όχι μόνο...- αλλά και αναλυτές της Μέσης Ανατολής...Μάλιστα οι συζητήσεις περιλαμβάνουν ως αφετηρία όχι μόνο τον κίνδυνο χτυπήματος του τάφου από τζιχαντιστές και φτάνουν μέχρι το ενδεχόμενο κάποιου φτιαχτού ''περιστατικού'' που να δικαιολογεί μια τουρκική εμπλοκή... Και τότε - πριν μήνες - το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας που θα έδινε το πράσινο φως στην Τουρκία είχε εξετασθεί από αναλυτές .Πολύ περισσότερο τώρα που κάτι τέτοιο εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους της Άγκυρας ταυτοχρόνως...

Ήδη από προχθές τουρκικές εφημερίδες προβάλουν εντέχνως ότι μετά από την απόφαση για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας για την επικείμενη (;) έναρξη και των χερσαίων επιχειρήσεων, το ISIL (ΙΚΙΛ) ανάπτυξε 1.100 μαχητές γύρω στον τουρμπέ του Σουλεϊμάν Σαχ τον οποίο προστατεύουν οι Τούρκοι στρατιώτες.(χρησιμοποιήθηκε για κλίμα ο τίτλος «Υπό κλοιό του ΙSIL βρίσκονται οι Τούρκοι στρατιώτες»).
 Επίσης, αναφέρεται, η τζιχαζντιστική οργάνωση άρχισε να μεταφέρει πυρομαχικά στο χωριό Cadde που βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο .

Τα σχέδια του Στρατού για τον τάφο

Το θέμα απασχόλησε - σύμφωνα με τον τύπο - το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο και την Έκτακτη Σύνοδο για την Ασφάλεια, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, πρότεινε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη και μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων κατά μήκους των 1.300 χλμ στα σύνορα με το Ιράκ και στη Συρία. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, ο στρατός προσφέρθηκε να δημιουργήσει μια αλυσίδα από μικρότερες ουδέτερες ζώνες κατά μήκους των συνόρων. Ο στρατός δηλώνει έτοιμος να εφαρμόσει μονομερώς την ουδέτερη ζώνη σε περίπτωση που αυξηθεί το κύμα προσφύγων και υπάρξουν νέες απειλές για τη δημόσια ασφάλεια.Και ερχόμαστε στο ''ζουμί'': Η εφημερίδα Hurriyet σχολιάζει ότι η Σύνοδος για την Ασφάλεια  επικεντρώθηκε στην πιθανή απάντηση σε μια επίθεση στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ...Επιχειρησιακά σχέδια για επέμβαση για ''σωτηρία'' του τάφου είχε επεξεργαστεί και πριν μερικούς μήνες..
 
Η ιστορία του τάφου 
Να σημειωθεί ότι στο Μνημείο  υπάρχει ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του Οσμάν Γκάζι, ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας . Ο Σουλεϊμάν λέγεται ότι πνίγηκε γύρω στα 1227 στον ποταμό Ευράτη προσπαθώντας να μάθει κολύμπι. Μετά τον θάνατο του αρχηγός της φυλής έγινε ο Ερτουγρούλ, πατέρας του ιδρυτή της οθωμανικής δυναστείας Οσμάν.Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ βρίσκεται στη σημερινή Συρία, στο κάστρο Καμπέρ (Caber Kalesi) στην όχθη του ποταμού Ευφράτη.

Ο τάφος, που τέθηκε υπό τουρκική κηδεμονία, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη του 1921 με τους Γάλλους δημιουργώντας ένα Θύλακα εντός του συριακού εδάφους,  φρουρείται από Τούρκους στρατιώτες από το 1938.Το 1973, επειδή ο τάφος και οι εγκαταστάσεις των στρατιωτών θα  πλημμυρίζονταν από το νέο φράγμα του Άσσαντ, μεταφέρθηκαν στο κοντινό χωριό Karakozak στην επαρχία Χαλέπι. Ο τάφος  βρίσκεται 30 χλμ. εντός του Συριακού εδάφους. Τυπικά τα 30 τετραγωνικά μέτρα του τάφου και του περιβάλλοντος χώρου είναι όντως τουρκικό έδαφος, καθώς για διπλωματικούς λόγους το είχε παραχωρήσει  στην Τουρκία την εποχή που οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν εξαιρετικές,όπως  μέχρι τις αρχές του 2011.

Η ιδέα να μπει η Τουρκία στο συριακό τέλμα ήρθε από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν στις 5 Αυγούστου 2012, όταν είπε:«Έχουμε το τάφο του Σουλεϊμάν εκεί. Ο τάφος αυτός και η γη γύρω είναι τουρκικό έδαφος. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδρανείς για κάποιο γεγονός που θα συμβεί εκεί, διότι αυτό θα ήταν μια επίθεση ενάντια στη γη μας. Θα είναι επίσης επίθεση εναντίον του εδάφους του ΝΑΤΟ. Όλοι γνωρίζουμε το καθήκον μας. Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται και ήδη το κάνουμε».

Οι μαχητές της αντιπολίτευσης, φυσικά, κατάλαβαν τον υπαινιγμό:«Αν επεκτείνετε τις συγκρούσεις σας προς το τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, τότε ο τουρκικός στρατός θα εισέλθει στη Συρία».Όπως έγραψε η ιστοσελίδα Μόνιτορ, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνταν τότε  εάν η συριακή αντιπολίτευση θα κάνει μια κίνηση για να σύρει την Τουρκία στο χάος. Στις αρχές του  2014 ένα βίντεο  καταγράφει απειλή από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL-ISIS) κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.Το μήνυμα στο Διαδίκτυο, έλεγε: «Σας δίνουμε τρεις μέρες (να εκκενώσετε) τους στρατιώτες από αυτό το τάφο, ο οποίος βρίσκεται στην ισλαμική γη του Χαλεπίου. Ή, θα ισοπεδώσουμε το τάφο».

Τρεις μέρες πέρασαν και δεν υπήρξε επίθεση, αλλά και  η Τουρκία παρέμεινε προσηλωμένη στην εν λόγω απειλή.Υπήρξαν πολλές συζητήσεις τότε για το αν  η κυβέρνηση του ΑΚΡ θα χρησιμοποιήσει την απειλή ως δικαιολογία για να εισέλθει στη Συρία και ως απόσπαση της προσοχής από τις καταγγελίες περί διαφθοράς που αντιμετώπιζε. Δεν το έκανε παρά το αυστηρό μήνυμα του τότε προέδρου Γκιούλ .Το ότι οι Τούρκοι έβαλαν τις ένοπλες δυνάμεις τους σε κατάσταση συναγερμού δείχνει ότι οι απειλές του ISIL-ISIS λήφθηκαν σοβαρά υπόψη.
Αλλά και ποιός μπορεί να αποκλείσει ότι όλα μπορεί να ήταν ένα ''δούναι και λαβείν'', όπως και φαίνεται ότι έγινε και πρόσφατα με τους 49 ομήρους;http://www.onalert.gr/stories/fovoi-gia-tourkiki-eisvoli-sti-syria-meso-provokatsias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου