Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ- Προηγμένα αντιαρματικά για τον εσθονικό Στρατό

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών (State Department) ενέκρινε την πώληση στις εσθονικές χερσαίες δυνάμεις προηγμένων αντιαρματικών συστημάτων τύπου Javelin, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπ. Άμυνας της Βαλτικής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για ένα συμβόλαιο ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορά την προμήθεια 350 μονάδων, συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτικών, άλλου υποστηρικτικού υλικού, υπηρεσιών και υλικών για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά και τη γενικότερη λογιστική υποστήριξη των συστημάτων.

Δε χρειάζεται πολύ σκέψη για να αποφανθεί κανείς ότι επιχειρησιακά, οι Εσθονοί χρειάζονται τα συστήματα αυτά για να ενισχύσουν την άμυνά τους έναντι του ενδεχομένου απόπειρας του ρωσικού στρατού να προελάσει στο έδαφος της Εσθονίας, σε περίπτωση που οι σχέσεις με τη Δύση επιδεινωθούν δραματικά…
Το σύστημα αναπτύχθηκε το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 και υιοθετήθηκε, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και τη διενέργεια δοκιμών, το 1996 από τις αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις (US Army). Το δραστικό βεληνεκές του συστήματος φθάνει μέχρι τα 2.500 μέτρα.
Η εξαγωγή των Javelin έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής για 13 χώρες και χρησιμοποιείται από το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου