Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Η Σουηδία αναγνώρισε το Παλαιστινιακό κράτος

Η  Σουηδία αναγνώρισε σήμερα επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών, Μάργκοτ Βάλστρεμ.«Κάποιοι λένε ότι αυτή η απόφαση έρχεται πολύ νωρίς, αλλά φοβάμαι πως έρχεται πολύ αργά», δήλωσε η ίδια.  
default-flag-feature-image1-1220x600
«Αποφασίσαμε σήμερα να αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη κρίνοντας ότι πληροί τα κριτήρια» ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ, τονίζοντας πως η Στοκχόλμη ευελπιστεί πως η κίνηση θα δώσει βάρος στην παλαιστινιακή πλευρά και ώθηση στην επιδίωξη συνομιλιών με το Ισραήλ. «Είναι ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση», υποστήριξε.

H Παλαιστίνη «είναι επικράτεια, λαός και κυβέρνηση» δήλωσε η υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας και συμπλήρωσε ότι «Κάποιοι λένε ότι αυτή η απόφαση έρχεται πολύ νωρίς, αλλά φοβάμαι πως έρχεται πολύ αργά».
Από την πλευρά της Ραμάλα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση και κάλεσε «όσες χώρες δεν το έχουν κάνει, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας».
Palestine_girl_with_flag-284x358
Προσβλητική απάντηση από το Ισραήλ
Σε προσβλητικούς τόνους η απάντηση του Ισραήλ, που δια στόματος του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Ά. Λίμπερμαν, χαρακτήρισε "ατυχή" την κίνηση της Σουηδίας.
Μεταξύ άλλων ο Λίμπερμαν δήλωσε ότι «η Σουηδία πρέπει να κατανοήσει ότι οι σχέσεις στη Μέση Ανατολή είναι πολύ πιο περίπλοκες από την αυτο-συναρμολόγηση επίπλων ΙΚΕΑ».
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, 112 χώρες έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.
http://www.matrix24.gr/2014/10/souidia-anagnorise-palestiniako-kratos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου