Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Απαράδεκτες οι συνθήκες στην Αμυγδαλέζα Τα μέλη του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου επισκέφθηκαν το κέντρο κράτησης

Στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας βρίσκονται περίπου 1.800 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων 90 ανήλικοι ηλικίας 15 έως 17 ετών, διαπίστωσαν τα μέλη του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου, στη διάρκεια της επίσκεψής τους εκεί. Προσθέτουν μάλιστα ότι οι ανήλικοι στην πλειονότητά τους είναι πρόσφυγες. Προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, τη Νιγηρία και το Πακιστάν.


Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Ιδρύματος που επισκέφθηκαν τους χώρους του προαναχωρησιακού κέντρου (ΥΦΕΚΑ), οι αλλοδαποί βρίσκονται εκεί με σκοπό την απέλασή τους, που για πολλούς είναι ανέφικτη λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα τους ή λόγω απουσίας διπλωματικών αρχών της χώρας τους και της αδυναμίας ταυτοποίησής τους. Αρκετοί κρατούνται ήδη περισσότερο από 18 μήνες και μάλιστα σε καθεστώς πλήρους κράτησης και όχι φιλοξενίας.
Οπως περιγράφουν, το κέντρο κράτησης χωρίζεται σε τρεις τομείς· στον τρίτο βρίσκονται οι ανήλικοι κρατούμενοι. Ολόκληρος ο χώρος είναι περιφραγμένος από συρματοπλέγματα. Φρουρούνται από 400 αστυνομικούς υπαλλήλους, την υπηρεσία των οποίων επικουρούν 10-12 ψυχολόγοι και διερμηνείς. Περίπου 8-10 άτομα αποτελούν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα η ιατρική φροντίδα να χαρακτηρίζεται «απόλυτα ανεπαρκής». Ορισμένοι από τους κρατούμενους, όπως είπαν οι γιατροί του κέντρου, πάσχουν από φυματίωση και άλλες μεταδοτικές ασθένειες.
Ολοι οι κρατούμενοι επιβιώνουν σε κοντέινερ, κρατούνται 6-8 στο καθένα. Σε αυτά δεν υπάρχει τουαλέτα. Υπηρεσία καθαριότητας δεν υπάρχει. Συνεπώς, οι κρατούμενοι υποχρεούνται να καθαρίζουν μόνοι τους τα κοντέινερ. Τα μέλη του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου προσθέτουν ότι μέσα στα κοντέινερ υπάρχει έντονη και πολύ δυσάρεστη οσμή και πολλοί κρατούμενοι διαμαρτύρονται ότι δεν τους δίνουν είδη καθαρισμού.
Καταγγέλλουν επίσης ότι ορισμένοι από τους κρατούμενους διαμαρτύρονται για βίαιες συμπεριφορές αστυνομικών υπαλλήλων όπως και για την απροθυμία τους να τους συνοδεύσουν στο ιατρείο, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Από το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου τονίζεται ότι κοινή συνισταμένη όλων των κέντρων κράτησης που υπάρχουν στη χώρα είναι η στενότητα χώρου, η έλλειψη φωτισμού, θέρμανσης, ιατρικού εξοπλισμού, καθαριότητας, ενώ ο υπερπληθυσμός επιτείνει τα περιστατικά αυθαίρετων συμπεριφορών αστυνομικών υπαλλήλων. Επιπλέον τα κρούσματα φυματίωσης και άλλων μεταδοτικών ασθενειών μαρτυρούν την απουσία καθαριότητας και υγιεινής. Σημειώνουν ότι ο υπερβολικός αριθμός των αλλοδαπών στη χώρα μας είναι δυσανάλογα μεγάλος με τη δυνατότητα περίθαλψής τους και χαρακτηρίζουν αναγκαία τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, ώστε να παύσει άμεσα η απάνθρωπη κατάσταση, ιδίως των ανηλίκων, που αποτελεί όνειδος για την Ευρώπη.http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=452790

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου