Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Νίκη για τους διαδηλωτές: Ισραηλινό πλοίο αναχωρεί από το Όκλαντ με ανέγγιχτο το φορτίο του

zim-shangaiΥψώνοντας πλακάτ που έγραφαν «Μη δουλέψεις, Zim» και φωνάζοντας «Στείλτε το πλοίο πίσω στη θάλασσα μέχρι η Παλαιστίνη να ελευθερωθεί» διαδηλωτές από την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και μέχρι το Σακραμέντο πραγματοποίησαν πικετοφορία στο λιμάνι του Όκλαντ της Καλιφόρνια που απεδείχθη 100% αποτελεσματική στο να παρεμποδίσει το γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο Zim Shanghai να ξεφορτώσει και να ξαναφορτώσει. Το πλοίο παρέμεινε ουσιαστικά ανέγγιχτο από την ώρα που έδεσε στο λιμάνι στις 5:16 π.μ. του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου 2014 και αναχώρησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα την ίδια μέρα.
Η προσπάθεια αποτέλεσε με πολλούς τρόπους ένα πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ακτιβιστών αλληλέγγυων στην Παλαιστίνη και του τοπικού παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Φορτοεκφορτωτών και Αποθηκάριων με τη συμμετοχή και άλλων μελών της κοινότητας εργατών. Παρά το γεγονός ότι ούτε στην κοινότητα παρατηρείται ομοφωνία στις απόψεις, στάσεις ή προσεγγίσεις σε τέτοια ζητήματα, υπήρξε προσέγγιση και άκουσαν ο ένας τον άλλο. Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων ανήκουν και στους δύο χώρους και αυτοί λειτούργησαν ως μια γέφυρα. Παρά τα όποια λάθη, με καλή θέληση κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια.
Αυτό είναι το δεύτερο πλοίο της ισραηλινής Zim σε ισάριθμους μήνες που αναχώρησε από το Όκλαντ χωρίς να φορτώσει. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Zim Shanghai το Zim Piraeus είχε καταφέρει μέσω παράνομων πρακτικών να ξεφορτώσει ένα μικρό μέρος του φορτίου του. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του παρέμεινε επί του σκάφους και αποτέλεσε μια δαπανηρή επιβάρυνση στις επόμενες στάσεις.
Άλλες παρόμοιες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, στο Σιάτλ και την Τακόμα της Ουάσιγκτον και στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας. Περισσότερες αναμένονται στην Τάμπα της Φλόριντα ενώ μία ακόμη έχει προγραμματιστεί στο Όκλαντ για τις 25 Οκτωβρίου. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ένα παγκόσμιο κίνημα να μπλοκάρει τη Zim και τα άλλα ισραηλινά πλοία. Το μήνυμα των διοργανωτών είναι ότι αν το Ισραήλ πρόκειται να αρνηθεί στη Γάζα το δικαίωμα να δέχεται πλοία και να διεξάγει εμπόριο από το λιμάνι της, θα αρνηθούν το ίδιο δικαίωμα στα ισραηλινά πλοία.
Το Κίνημα για Ελεύθερη Παλαιστίνη (Free Palestine Movement) υποστηρίζει αυτή τη δράση. Είμαι μόνο μία από ένα μεγάλο αριθμό οργανώσεων που ενέκριναν την κινητοποίηση και ένας από τους εκπροσώπους μας συμμετέχει στις επιτροπές οργάνωσης και τακτικής. Οι δωρεές σας βοήθησαν να συμμετέχουμε στα έξοδα της κινητοποίησης, ιδίως με 6 φορητά ραδιοτηλέφωνα και τις πικέτες που θα δείτε στις φωτογραφίες, αλλά και σε κάποια άλλα έξοδα. Με τη συνεχή βοήθειά σας, σκοπεύουμε να διαθέσουμε αυτά τα χρήματα σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας άμεσα.
Το Ισραήλ θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του.
Κείμενο μεταφρασμένο από το FPM
Πηγή: intifadagr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου