Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Frédéric Encel: «Το Ισλαμικό κράτος μοιράζεται το ίδιο όραμα για τον κόσμο όπως και οι Σαουδάραβες»

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/828843/638/399/0x0000000000bc53c9/2/saoudiki-arabia-stratos-arxeiou.jpgO Γάλλος Frédéric Encel, διδάκτωρ γεωπολιτικής, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο ESG Management School, συγγραφέας δώδεκα βιβλίων κυρίως για τη Μέση Ανατολή, στο τελευταίο του έργο με τίτλο «Géopolitique du printemps arabe» («Γεωπολιτική της Αραβικής Άνοιξης»), περιγράφει την θέση της Σαουδικής Αραβίας στην Αραβική Άνοιξη, καταλήγοντας ότι το Ισλαμικό κράτος μοιράζεται το ίδιο όραμα για τον κόσμο με τους Σαουδάραβες - και ότι η Γαλλία με την πολιτική της ενισχύει το ριζοσπαστικό Ισλάμ.
Η προσέγγισή του είναι μια προσπάθεια κατανόησης και ερμηνείας των παραγόντων, τους τρόπους σκέψης με τους οποίους δρουν στον κόσμος τους. O Frédéric Encel ασχολείται με το ερώτημα γιατί η Σαουδική Αραβία, η οποία παραμένει το κέντρο του μουσουλμανικού κόσμου, γλίτωσε η ίδια από την Αραβική Άνοιξη;

Γιατί το καθεστώς σε αυτή τη χώρα των 30 εκατομμυρίων είχε όλα τα μέσα για να την καταπνίξει εν τη γενέσει! Για τουλάχιστον τρεις λόγους, λέει ο Frédéric Encel, πέρα από τα μέτρα αστυνομικής καταστολής.
Πρώτον, το φεουδαρχικό σύστημα-φυλών στο οποίο δομείται το κράτος και η κοινωνία. Είναι η παλιά Βεδουίνικη ηθική υποβολή στον αρχηγό της φυλής, καθώς και η υποβολή των φυλών στις πιο ισχυρές από αυτές, τους Σαουδάραβες.
Δεύτερον, η Σαουδική Αραβία δεν είναι μια ατομικιστική κοινωνία ... τα τεράστια ποσά που αποδέμσευσε το Ριάντ τις πρώτες εβδομάδες της Αραβικής Άνοιξης στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Μιλάμε για 130 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε δεκαοκτώ μήνες, στον τομέα της εκπαίδευσης, της στέγασης, της υγείας, εν μέρει σε πληγείσες περιοχές. Δεν υπάρχουν πολύ αξιόπιστες πηγές, αλλά είναι γενικά αποδεκτό ότι το 20% των νέων της Σαουδικής Αραβίας είναι άνεργοι, σε μια χώρα που δεν παράγει τίποτα εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτά τα Φαραωνικά κεφάλαια βοήθησαν να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή.
Τέλος, το καθεστώς μοιράζεται σαφώς την ίδια ριζοσπαστική ισλαμιστική ιδεολογία με τους τζιχαντιστές.
Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία αγωνίζεται σήμερα τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και το Ισλαμικό Κράτος. Είναι μια σύγκρουση, στο εσωτερικό του ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Οι Ουαχαμπιστές θεωρούν ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα ως ένα τρομερό θεολογικό ανταγωνιστικό στοιχείο. Επί της ουσίας, είναι υπέρ της αυστηρής εφαρμογής του νόμου της Σαρία και τον αποκλεισμό των γυναικών από την κοινωνική ζωή, με μια εχθρική στάση προς τους Εβραίους και τη Δύση. Ωστόσο, διαφέρουν σε πολλά σημεία Από τη δεκαετία του 1930 η Μουσουλμανική Αδελφότητα κατευθύνεται με νεωτερική πορεία, με κόμματα, με συνδικαλιστικές ενώσεις, με εκλογές - που απορρίπτονται κατηγορηματικά από τους Ουαχαμπιστές.
Τότε γιατί οι Σαουδάραβες κατηγορούνται για υποστήριξη των τζιχαντιστών;
Για τους Σαουδάραβες,το Ισλαμικό Κράτος είναι μια πολύ σοβαρή απειλή, πολύ περισσότερο από την Μουσουλμανική Αδελφότητα ή την εξευρωπαϊσμένη νεολαία. Ακριβώς επειδή το Ισλαμικό Κράτος αντιπροσωπεύει τόσο μια στρατιωτική απειλή κατά του Βασιλείου, όσο και το ότι μοιράζεται με τους Σαουδάραβες το ίδιο όραμα για τον κόσμο. Αν οι Αμερικανοί δεν είχε παρέμβει τον Αύγουστο για να σταματήσουν την εξέλιξη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, οι τζιχαντιστές θα είχαν ήδη φτάσει στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία. Θα σταματούσαν εκεί; Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι τζιχαντιστές απορρίπτουν την ίδια την ιδέα των συνόρων στο εσωτερικό της μουσουλμανικής Ούμα. Για αυτούς, τα σύνορα αυτά είναι «haram», παράνομα, και εκείνους που τα επιβάλλουν τους θεωρούν προδότες.
Ιδιαίτερα έχει επικριθεί η συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό βασίστηκε ο Μπιν Λάντεν, που δεν μπορούσε να συγχωρήσει το καθεστώς των Σαούντ που έφερε κατά τη διάρκεια του πρώτου Πολέμου του Κόλπου (1990-1991), δεκάδες χιλιάδες των Αμερικανών στη χώρα τους, Χριστιανούς, Εβραίους, γυναίκες με σορτς! Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ολόκληρη η επικράτεια του Βασιλείου θεωρείται σαν να ήταν ένα τζαμί! Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαγορεύεται να τελούν υπό πολεμικό καθεστώς ή να κάνουν πόλεμο. Μπορεί να καταστείλουν μια ενέργεια, αλλά δεν μπορεί να πολεμήσουν σε ένα τζαμί.
Το προσκύνημα τουν μουσουλμάνων στην Σαουδική Αραβία αμφισβητείται από το Ισλαμικό Κράτος. Το προσκύνημα είναι η νομιμότητά τους, η κύρια αποστολή τους. Η οικογένεια Σαούντ έχει γίνει ο θεματοφύλακας των ιερών τόπων, όταν νίκησε τους Χασεμίτες - από τότε ακόμα στο θρόνο της Ιορδανίας - το 1924.
Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι η αλλαγή στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών, κύριος σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας. Πρώτα από μια επαναπροσέγγιση μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Ιράν, του μεγάλου πολιτικού και θρησκευτικού αντίπαλου, και δεύτερον με τον επαναπροσδιορισμό τουπολιτικού βάρους των ΗνωμένωνΠολιτειών προς την Ασία. Στην περιοχή, η Σαουδική βασιλική οικογένεια θέλει να βρίσκονται στην εξουσία δυνάμεις που να είναι αποσιωμένες στο πρόσωπό τους.
Ενίσχυση του ριζοσπαστικού Ισλάμ από την Γαλλία
Από την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη προεδρικό θώκο, η Γαλλία είναι πολύ πιο κοντά στη Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία, όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο που εξακολουθούν να έχουν πολλά χρήματα και είναι έτοιμες να αγοράσουν. Η θέση της Γαλλίας καθορίζεται κυρίως από την δεινή οικονομική κατάστασής της, και είναι αρκετά απλή: οι άλλοι έχουν τα χρήματα, στη συνέχεια αυτοί πωλούν ό, τι μπορούν! Αλλά αυτή η πολιτική έχει αρνητικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης του ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Πηγή:fox2magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου