Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΗΛΟΣΚΟΤΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ; 1075 νεκροί μέσα 2 χρόνια στα ανθρακωρυχεία της Τουρκίας!

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 
Image
Δραματικά στοιχεία για τις ελλείψεις μέτρων προστασίας και ασφάλειας στα ανθρακορυχεία της Τουρκίας παρουσίασε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Τουρκίας και Πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με αφορμή το τελευταίοδυστύχημα στα ορυχεία του Ερμενάκ αλλά και το ...Σαράι του Ερντογάν των 1.000 δωματίων!
Κατά την χθεσινή του ομιλία στην ΚΟ του κόμματός του, ο κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε μεταξύ άλλων :
1.075 νεκροί σε δύο χρόνια
''Τραγωδίες σε ανθρακωρυχεία δεν έχουμε μόνο εμείς. Η Γερμανία είναι παγκοσμίως πρώτη σε αποθέματα άνθρακα, η Τουρκία έρχεται στην 28η θέση. Αλλά τα τελευταία 30 χρόνια, η Γερμανία μετράει 3 θανάτους σε εργασίες κάτω από τη γη, ενώ η Τουρκία, μόνο τη χρονιά 2003-2004 αριθμεί 1.075 θανάτους. Είναι η μοίρα μας; Γιατί στη Γερμανία δεν πεθαίνει κόσμος και πεθαίνει σε μας; (…) Προτείναμε προσθήκη στο νόμο που θα προβλέπει τη δημιουργία στα ανθρακωρυχεία ''χώρου διατήρησης στη ζωή'', η οποία απορρίφθηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ''.
Και συνέχισε την κριτική του συγκρίνοντας την κατάσταση τραγική κατάσταση στα ανθρακορυχεία με με την σπάταλη για το νέο χλιδάτο Σαράι του Ερντογάν Aksaray (''Λευκό Παλάτι'') που κόστισε κοντά στα 500 εκ. ευρώ :

''Προτίμησαν να δώσουν 1 τετράκις εκατ. 370 τρισεκατ. λίρες και να φτιάξουν το Προεδρικό και να φτιάξουν το προεδρικό σαράι. Παίρνεις τους φόρους των μη εχόντων και φτιάχνεις για πάρτη σου Σαράι 1.000 δωματίων. Όταν έρθουμε στην εξουσία, θα το παραχωρήσουμε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μέσης Ανατολής (…) Πού πήγε άραγε το κοινωνικό κράτος;''.
Ακόμα ο κ. Κιλιτσντάρογλου αναφερόμενος στην ανεργία σχολίασε ότι ο αριθμός των ανέργων έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά, υπερβαίνοντας ακόμα και τα ποσοστά ανεργίας που είχαν καταγραφεί με την κρίση του 2001.

Ένταση και στην Βουλή για το Σαράι

Έξάλλου ένταση προκλήθηκε στη  τουρκική Εθνοσυνέλευση, στη διάρκεια της συζήτησης για τον  Προϋπολογισμό, όταν ο Υπουργός Οικονομίας, κ. Σιμσέκ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το κόστος  του νέου Προεδρικού Μεγάλου (Aksaray -''Λευκό Παλάτι'') , το οποίο φημολογείται ότι κόστισε 1 τετράκις εκατ 370 τρισεκατ 
λίρες (615 εκατ. δολάρια ή 491 εκατ. ευρώ). Ο κ. Σιμσέκ είπε ότι το Μέγαρο έχει ήδη στοιχίσει 964 εκατ. τουρκικές λίρες ενώ επιπλέον 300 εκατ. λίρες έχουν προβλεφθεί στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015.Ενταση προκλήθηκε και για  το κόστος των 185 εκατ του νέου Προεδρικού αεροπλάνου, που θα εξοφληθεί την 
τρέχουσα χρονιά.Μέχρι να δοθούν τα στοιχεία  αυτά ο  τουρκικός Τύπος ήταν μάλλον μετριοπαθής στις εκτιμήσεις του για το κόστος, αφού σε καμία περίπτωση δεν μιλούσε για περισσότερα από 350 εκατ. δολάρια (280 εκατ. ευρώ).

Το Aksaray που περιλαμβάνει όπως αναφέραμε 1.000 δωμάτια έχει και εντυπωσιακούς κήπους  - συνολική δε επιφάνεια 200.000 τετραγωνικών μέτρων.
Το παλάτι οικοδομήθηκε στα περίχωρα της Άγκυρας, σε μια περιοχή την οποία είχε αγοράσει ο πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ, προκειμένου να φτιάξει ένα «πρότυπο αγρόκτημα».http://www.onalert.gr/stories/1075-nekroi-mesa-se-dyo-xronia-stin-tourkia/38314

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου