Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Συνέντευξη Σύρου πρόσφυγα, απεργού πείνας


Για 7η μέρα βρίσκονται Σύροι Σύρους στην πλατεία Συντάγματος, οι οποίοι από την Δευτέρα έσουν ξεκινήσει Απεργία πείνας.
Παραθέτουμε συνέντευξη Σύρου πρόσφυγα 
Είμαστε πρόσφυγες πολέμου. Δεν θέλουν όλοι από εμάς άσυλο εδώ. Ξέρουμε την κατάσταση στην Ελλάδα,την οικονομική κρίση. Ξέρουμε οτι δεν μπορούν να μας προσφέρουν τίποτα.
Όποτε πολλοί απο εμάς προσπαθούμε απλά να φύγουμε από εδώ.
Ξέρουμε οτι η κυβέρνηση σας δεν μπορεί να μας δώσει άσυλο και δικαιώματα, ούτε και λεφτά...αλλά μας αφήνουν βορά στις ελληνικές και ξένες μαφίες να μας χρησιμοποιούν και να μας κλέβουν ο,τι λεφτά καταφέρνουμε να βρούμε ,ουσιαστικά μας παίρνουν ο,τι μας έχει απομείνει.
Στ' αλήθεια τώρα οι άνθρωποι εδώ, σχεδόν όλοι που βρίσκονται εδώ δεν έχουν καν λεφτά για να φύγουν απο την χώρα.
Μας σταματούν στο αεροδρόμιο μας πνίγουν στην θάλασσα, μας περικυκλώνουν καθώς προσπαθούμε να διασχίσουμε περπατώντας τα σύνορα... Είμαστε εγκλωβισμένοι.

Θέλουμε μια λύση άμεσα, να μας στείλουν οπουδήποτε αλλού... Μακάρι να διαλέγαμε.

Δεν θέλουμε άλλο να είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτήν την χώρα.

Κι ύστερα μας δίνουν ένα χαρτί που λέει οτι έχεις έξι μήνες για να φύγεις απο την χώρα... είναι αδιανόητο, υπάρχουν πρόσφυγες που προσπαθούν να φύγουν απο την Ελλάδα εδώ και χρόνια, χωρίς να τα έχουν καταφέρει.

Εδώ όλοι μας εκμεταλλεύονται. Δεν μπορούμε να βρούμε σπίτια να μείνουμε. Πληρώνουμε 100 ευρώ το μήνα για να έχουμε απλά ένα χώρο στο πάτωμα για να κοιμηθούμε στριμωγμένοι ανάμεσα απο άλλους που βρίσκονται στην ίδια μοίρα. Οπότε καλύτερα εδώ στον δρόμο. Θα μείνουμε όσο χρειαστεί.

Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση για το πρόβλημά μας. Ζητάμε τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Η Ευρωπαϊκή ένωση μας έχει φέρει σε αυτήν την κατάσταση.

Όταν ξεκινήσαμε την επανάσταση στην Συρία μας έλεγαν οτι θα μας υποστηρίξουν όταν πέσει το καθεστώς και τώρα που η χώρα μας είναι διαλυμένη είμαστε κάτι σαν ζωύφια για την Ευρωπαϊκή Ενοοση που απλά δεν μας αφήνουν να μπούμε και μας αφήνουν να πεθαίνουμε στην θάλασσα. Πέρασα έξι μέρες στα βουνά της Μακεδονίας, απείχαμε μόλις 20 km για να μπούμε στην Σερβία όταν μας έπιασαν συνοριοφυλακες.

Με ξαναέστειλαν εδώ.Νιώθω οτι θα μείνω για πάντα εδώ.

Κανένας δεν θέλει πια να είναι μετανάστης στην Ελλάδα. Μέχρι και οι ίδιοι οι Έλληνες δεν μπορούν να βρουν στην χώρα τους δουλειά, δεν έχουν να ζήσουν.

Πως λοιπόν εμείς ως πρόσφυγες, που δεν μιλάμε καν την γλώσσα, να επιβιώσουμε εδώ?

Οι περισσότεροι Συριοι που βρίσκονται εδώ, έχουν οικογένειες στην Συρία. Πολλοί έχουν τα παιδιά τους μέσα στην εμπόλεμη ζώνη, θέλουν να τα σώσουν, θέλουν να τα βγάλουν απο εκεί. Ξέρετε πέος τώρα πια η Συρία είναι μια απο τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο.

Αυτήν την στιγμή αγωνιζόμαστε για τα ελάχιστα ανθρώπινα δικαιώματα μας. Θέλουμε να δουλέψουμε, θέλουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας, θέλουμε πίσω το μέλλον μας. Δώστε μας άδεια να δουλέψουμε και όλοι θα θέλουν να δουλέψουν.

Εδω (και δείχνει τον κόσμο που τον περιστοιχίζει) η πλειοψηφία είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων και η πλειοψηφία θέλει να φύγει απο την Ελλάδα.

Σας παρακαλούμε ας μας βοηθήσει οποισδήποτε.

Την συνέντευξη την αλιεύσαμε στο f/b

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου