Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Φέργκιουσον: Και ο Ομπάμα στον κόσμο του, έκανε έκκληση για ηρεμία

Φέργκιουσον: Και ο Ομπάμα στον κόσμο του, έκανε έκκληση για ηρεμία
Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, επέλεξε να κάνει δηλώσεις για την απόφαση του σώματος των ενόρκων να μην παραπέμψει σε δίκη τους αστυνομικούς που σκότωσαν τον 18χρονο, άοπλο, Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον από τη θαλπωρή και την ασφάλεια του Λευκού Οίκου. 
Από την ημέρα της δολοφονίας του νεαρού στο Φέργκιουσον, 9 Αυγούστου ήταν, από την ημέρα που ο ρατσισμός ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους ήρθε ξανά στην επιφάνεια, ακόμη περισσότερο γιατί ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει, ο Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας τα όσα γίνονται. Τη χρήση βίας από την αστυνομία, τις διαδηλώσεις, την οργή. Μάλλον δεν τον νοιάζει πια, γιατί άλλη θητεία δεν έχει να διεκδικήσει. Περιμένει και ζητά ηρεμία.
"Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγα λεπτά αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον.

Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητούσε να μην του ταράξει κανείς την ηρεμία των τελευταίων ετών της προεδρικής του θητείας, έξω από το Λευκό Οίκο συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση των ενόρκων στο Φέργκιουσον. Αυτή τη φορά, η αστυνομία δεν έκανε χρήση δακρυγόνων. 


Ο Ομπάμα στις δηλώσεις του μίλησε και για το τέρας των φυλετικών διακρίσεων που γιγαντώνεται ξανά. "Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση στο Φέργκιουσον παραπέμπει στα σημαντικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη πάντα η χώρα μας. Υπάρχει μία βαθιά περιφρόνηση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και στις έγχρωμες κοινότητες", είπε αναφερόμενος "στην κληρονομιά των φυλετικών διακρίσεων"

"Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Φέργκιουσον, είναι πρόβλημα της Αμερικής", είπε.
"Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα αυτά και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αλλά αυτό δεν θα γίνει πετώντας μπουκάλια, σπάζοντας τζάμια αυτοκινήτων και σίγουρα όχι επιτιθέμενοι εναντίον οποιουδήποτε". 

Όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στο Φέργκιουσον , ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε: "Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα".

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Φωτογραφίες: Reuters
http://www.newsit.gr/kosmos/o-obama-zitaei-hremia-gia-fergiouson-2511

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου