Της ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Η παραίτηση του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας Τσάκ Χέιγκελ (Chuck Hagel) έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα στον Αμερικανικό τύπο.
Το βασικό ερώτημα που θέτουν όλα τα ΜΜΕ είναι αυτό του Ισλαμικού Κράτους. Κατά πόσο, λοιπόν, η παραίτηση Χέιγκελ έχει να κάνει με τους τζιχαντιστές και επιπλέον ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της παραίτησης του στο ηθικό και συνεπώς στις επόμενες κινήσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ABCnews, η παραίτηση του Υπουργού Άμυνας θα εχει πιθανώς ελάχιστη επίδραση στην στρατηγική που θα ακολουθήσει η αμερικανική κυβέρνηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Η οποία, όπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, αναμένεται να διαρκέσει χρόνια.
Ο Χέιγκελ εχει θέσει κάποια ερωτήματα σχετικά με την τακτική των ΗΠΑ κατά του καθεστώτος Άσαντ και γενικότερα για την έλλειψη στρατηγικής στη Συρία, ωστόσο, όπως αναφέρουν δημοσιέυματα, ο Χέιγκελ δεν ηταν αντίθετος με την απόφαση Ομπάμα να στείλει στρατέυματα στο Ιράκ.
Και πάλι, όμως, αυτά ειναι ψιλά γράμματα, καθώς ήδη η παραίτηση Χείγκελ έχει δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας στους κύκλους των τζιχαντιστών. Οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους ήδη έχουν αναρτήσει μηνύματα στο Twitter και πανηγυρίζουν για την νίκη τους κατά των Αμερικανών. Σίγουρα δεν χρειάζεται πολλά για να καταλάβει κανείς οτι η παραίτηση Χέιγκελ τη δεδομένη στιγμή λειτουργεί ως μοχλός εξίψωσης του ηθικού μιας εξαιρετικά επικίνδυνης οργάνωσης.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα Αμερικανικά ΜΜΕ, η στρατηγική των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν πρόκειται να αλλάξει.
Ποια είναι η στρατηγική; Η στρατηγική απαρτίζεται απο 3 μέρη.
1. Στην προστασία περιοχών που κινδυνεύουν απο τους τζιχαντιστές, με την παροχή υλικής υποστήριξης και την αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών συμβούλων που θα συμβουλεύουν και θα εκπαιδεύουν τις Ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις. Επί του παρόντος υπάρχουν 1.400 αμερικανικοί στρατιώτες στο Ιράκ και ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί στους 3.100.
2. Οι ΗΠΑ και κάποιοι "συνεργάτες" μέλη του συνασπισμού κατά του ΙΚ διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία για να έχουν τον έλεγχο της επί του ISIS, με στόχο εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν τους μαχητές του ISIS στο εσωτερικό του Ιράκ.
3. Το τρίτο μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ είναι η εκπαίδευση 5.000 Σύρων ανταρτών για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο εσωτερικό της Συρίας. Ωστόσο, αυτό το πρόγραμμα στη Σαουδική Αραβία πρόκειται να αναπτυχθεί σιγά-σιγά με τους πρώτους εκπαιδευόμενους να επιστρέφουν στη Συρία στα τέλη του 2015.
Μέλη του Κογκρέσου έχουν επικρίνει τη στρατηγική του Ομπάμα, αλλά και ό ίδιος ο Χέιγκελ εξέφρασε την ανησυχία του για την στρατηγική του προέδρου των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο Χέιγκλ καυτηριάζει το γεγονός οτι ο αμερικανόις Πρόεδρος δεν επιδιωκεί να αντιμετωπίσει το καθεστώς του Άσαντ.
Είναι γεγονός οτι οι κακιές γλώσσες - που πολλές φορές λένε την αλήθεια - και κάποιοι αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο ισχυρίζονται οτι ο Χέιγκελ απολύθηκε.
Ο Χέιγκελ στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Τύπο, είχε στείλει επιστολή προς την σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις για τις ανησυχίες του σχετικά με την στρατηγική Ομπάμα. Ο ίδιος ο Χείγκελ δεν επιβεβαίωσε το συμβάν αλλά αναγνώρισε οτι οι σύμβουλοι του Προέδρου οφείλουν να τους συμβουλεύουν με ειλικρίνεια.
Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Χέιγκελ τόνισε για άλλη μια φορά την ανησυχία του για τον Άσαντ αφήνοντας να εννοηθεί οτι διαφωνούσε με τον Ομπάμα. Ο Άσαντ, τόνισε ο Χέιγκελ, αντλεί οφέλη απο την εστίαση του συνασπισμού των ΗΠΑ στο Ισλαμικό Κράτος
Για απογοήτευση του Χέιγκελ με την κυβέρνηση Ομπάμα έκανε λόγο και ο Τζόν Μακέιν σήμερα σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη. Σύμφωνα με όσα είπε ο Μακέιν, οι τεταμένες σχέσεις Ομπάμα - Χείγκελ δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά. Ο Μακέιν δήλωσε οτι ο Χέιγκελ κατά την διάρκεια επίσκεψης στο γραφείο του την προηγούμενη βδομάδα εξέφρασε την απογοήτευσή του, λέγοντας: “ήταν στο γραφείο μου. Ηταν πολύ απογοητευμένος. Δεν εχουμε καμία στρατηγική”.
Σύμφωνα με τον Μακέιν, ο Χέιγκελ δεν ήταν ποτέ στον στενό κύκλο αποφάσεων του Λευκού Οικου.
Κάποια δημοσιεύματα υποστηρίζουν οτι η παραίτηση Τσακ Χέιγκελ δεν έχει να κάνει τόσο με τις απόψεις Χείγκελ για τη στρατηγική της κυβέρνησης, όσο εχει να κάνει με την ομάδα που βρίσκεται γύρω απο τον Ομπάμα και λαμβάνει τις αποφάσεις που αφορούν το Ισλαμικό Κράτος.Ο Χέιγκελ, γράφει η εφημερίδα Washington Times, ήταν μάλλον ο στρατιώτης που θυσιάστηκε για τον Αρχηγό του.
Η θυσία Χέιγκελ είναι μια πιθανή προσέγγιση. Οι λόγοι όμως ειναι αμφιλεγόμενοι, και επιπλέον τα στοιχεία μας δείχνουν οτι ο Τσάκ Χέιγκελ μάλλον τελικά να μην ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για την κυβέρνηση Ομπάμα.
Αν και ο Χέιγκελ είναι ο μόνος Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ που υπηρέτησε στο Βιετνάμ, δεν ήταν αρκετό, προφανώς, για να παραμείνει στην Ουάσινγκτον, καθώς οι κατηγορίες που αφορούν κυρίως τον χαρακτήρα του, είναι τελικά πολλές.
Τον κατηγορούν γιατί ήταν αρνητικός προς το Εβραϊκό λόμπι, γιατί οι απόψεις του για την ομοφυλοφιλία στον στρατό δεν ήταν θετικές και επιπλέον επειδή ηταν “μαλακός” με την υπόθεση του Ιράν.
Ενδεχομένως ο Χέιγκελ να μπορούσε να επιβιώσει τα 4 χρόνια στην Ουάσινγκτον, αλλά ξαφνικά είχε να αντιμετωπίσει και δυο κρίσεις επιπλέον: τον Έμπολα και το Ισλαμικό Κράτος.
Ο Χέιγκελ, ο άνθρωπος που πηγές του Πενταγώνου έχουν κατηγορήσει επειδή ηταν “ήπιων τόνων”, βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπος με έναν πόλεμο, που η αλήθεια να λέγεται, δεν πάει και τόσο καλά. Το μέλλον του βετεράνου στρατιώτη του Βιετνάμ ήταν δεδομένο.
Ο Τσακ Χέιγκελ δεν ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για την κυβέρνηση Ομπάμα στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο, πόση ζημιά μπορεί να εχει κάνει η “παραίτηση” Χειγκελ στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών και ποιά θα είναι η αντίδραση του ΙΚ θα γίνει σαφές στο επόμενο διάστημα. http://www.onalert.gr/stories/poies-oi-epiptwseis-ths-paraithsh-hagel-ston-polemo-tzixantistwn/38795
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου