Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΙΣΡΑΗΛ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ

(Εικόνα: Ο Ισραηλινός στρατός προστατεύει την αστυνομία της Παλαιστινιακής Αρχής από οργισμένο πλήθος νεαρών διαδηλωτών)
Πρόλογος ομάδας μετάφρασης Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης
Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες της Ισραηλινής επίθεσης στην Γάζα που άφησε πίσω της χαλάσματα και 2133 νεκρους. Η σκόνη και ο κρότος από τις βομβιστικές επιθέσεις του IDF μπορεί (προσωρινά) να έχουν κατασταλάξει αλλά η ζωή των Παλαιστινίων της Γάζας και της Δυτικής όχθης δεν πρόκειται να βελτιωθεί ριζικά.
Στην Δυτική Όχθη η κραυγαλέα συμφωνία του Όσλο στην ουσία δημιούργησε ένα ιδιότυπο στρατόπεδο εντός του ‘’Ισραηλινού Λεβιάθαν’’. Οι περιοχές που ζουν οι Παλαιστίνιοι έχουν χωρισθεί σε τρεις κατηγορίες, στην Α κατηγορία που τελούν ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, την κατηγορία Β που υπάρχει ένα μικτό σχήμα με την Παλαιστινιακή Αρχή να επωμίζεται την αστυνόμευση και το Ισραήλ να αναλαμβάνει τον στρατιωτικό έλεγχο και την κατηγορία Γ που παραμένουν υπό τον προσωρινό (ουδέν μονιμότερο..) ολοκληρωτικό έλεγχο του Ισραήλ. Η Παλαιστινιακή Αρχή αποτελεί σύμμαχο του κράτους του Ισραήλ το οποίο αποτελεί το στήριγμα της καθώς και τον κύριο χρηματοδότη της. Στην ουσία το Ισραήλ πέτυχε με τις κίβδηλες υποσχέσεις για την σταδιακή οικοδόμηση Παλαιστινιακού κράτους να δημιουργήσει έναν ακόμα μηχανισμό αστυνόμευσης, καταστολής και καταπίεσης εναντίων των Παλαιστινίων προλετάριων. Μετατρέποντας την περιοχή σε μια τεράστια ζώνη check points που οι υπηρεσίες άμυνας/ασφαλείας διαδέχονται η μία την άλλη ενοποιημένες όμως στην αποστολή της επίθεσης εναντίων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στα πλαίσια αυτά η Α.Δ.Κ μεταφράζει μια σειρά από άρθρα τα οποία θα μας εισάγουν στο περιβάλλον της Δυτικής Όχθης, την κοινωνική ζωή και τις αντιστάσεις που λαμβάνουν χώρο εκεί.

Περιεχόμενα
1. Ισραηλινός στρατός και Παλαιστινιακή Αρχή ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους παλαιστινίους

2. Η κατασταλτική αστυνομία της παλαιστινιακής αρχής (ΠΑ) εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται από δυτικούς χορηγούς

3. Μαχμούτ Αμπάς: συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό, η μυστική αστυνομία είναι «ιερή»
  
4. Η Παλαιστινιακή Αρχή συλλαμβάνει δύο δημοσιογράφους για αναρτήσεις στο Facebook




1. Ισραηλινός στρατός και Παλαιστινιακή Αρχή ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους παλαιστινίους



Παλαιστίνοι διαδηλωτές έστρεψαν το θυμό τους ενάντια στην Παλαιστινιακή Αρχή(ΠΑ) στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης πετώντας πέτρες στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας της ΠΑ τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αμέσως μετά από μία ισραηλινή επιδρομή στο κέντρο της πόλης.

Ο Muhammad Ismail Atallah Tarifi, 30 ετών, πυροβολήθηκε θανάσιμα από τις ισραηλινές δυνάμεις που εισέβαλαν σύμφωνα με πληροφορίες σε πολλές γειτονιές και μπήκαν μέσα σε σπίτια και μαγαζιά.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν επίσης στην περιοχή της κεντρικής πλατείας της Ραμάλα, την οποία υπερασπίστηκαν με πέτρες και μολότοφ νέοι παλαιστίνιοι όπως δείχνει και το βίντεο.
Το βίντεο επίσης δείχνει τις ισραηλινές δυνάμεις να φρουρούν τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας της ΠΑ στη Ραμάλα.
Σύμφωνα με αυτόπτεις μάρτυρες η αστυνομία της ΠΑ άρχισε να ρίχνει προειδοποιητικές βολές ενάντια στην παλαιστινιακή νεολαία.  Στο βίντεο ακούγεται ο ήχος από τα αυτόματα όπλα της αστυνομίας.
 Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η αστυνομία της ΠΑ πυροβολούσε με βαριά πηρά στον αέρα.
Ένας αυτόπτης μάρτυρα δήλωσε ότι η σύγκρουση ξεκίνησε αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν αποχωρήσει από την πλατεία.
Κάποιοι νέοι ξεκίνησαν να πετάνε πέτρες στο αστυνομικό τμήμα, η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί στον αέρα. Οι νεαροί κατέστρεψαν 5 αυτοκίνητα της αστυνομίας που ήταν παρκαρισμένα μπροστά στο τμήμα.


Και η οργή μεγαλώνει για τη συνεργασία

Το περιστατικό στη Ραμάλα έρχεται εν μέσω του αυξανόμενου θυμού των παλαιστινίων για τη συνεργασία της ΠΑ στη βίαιη ισραηλινή καταστολή στη Δυτική Οχθη την οποία το Ισραήλ ξεκίνησε με την αφορμή της αναζήτησης 3 ισραηλινών νέων που χάθηκαν στη Δυτική Οχθη στις 12-6. Οι ισραηλινοί λένε ότι οι νεαροί, 2 από αυτούς ανήλικοι, απήχθησαν, αλλά δεν έχουν αποδείξεις ότι η Χαμάς είναι πίσω από την απαγωγή. Καμιά ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Από τότε που ξεκίνησε η επίθεση οι ισραηλινοί  σκότωσαν 5 παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη, συνέλαβαν 400, ανάμεσα τους ακτιβιστές και πολιτικοί, ενώ λεηλάτησαν εκατοντάδες σπίτια, σχολεία, πανεπιστήμια και κοινωνικά ινστιτούτα.

Ο αρχηγός της ΠΑ Μαχμούτ Αμπάς εξέφρασε τη συμπαράσταση του στους εξαφανισμένους ισραηλινούς αποίκους αλλά πολλοί παλαιστίνιοι επισημαίνουν ότι παρόμοια συμπαράσταση για τους παλαιστίνιους που υποφέρουν ειδικά τους απεργούς πείνας ήταν πάντοτε παντελώς απούσα.

Στη Χεβρώνα έγινε διαδήλωση ενάντια στην καταπίεση της ΠΑ με τους παλαιστίνιους να απαιτούν από τον Αμπάς να λήξει η συνεργασία της ΠΑ με το Ισραήλ.

(…)

Λόγω της λαικής κατακραυγής από την ισραηλινή επίθεση η Π.Α ανακοίνωσε ότι θα καταφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε μία προσπάθεια να σταματήσει τη βίαιη ισραηλινή εκστρατεία.

Αυτό όμως εκλαμβάνεται από τους περισσότερους παλαιστίνιους σα μία προσπάθεια της Π.Α να αποσπάσει την προσοχή από τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας της ΠΑ με το Ισραήλ.

Κατά βάση, η αστυνομία και ο στρατός της ΠΑ έχοντας χρηματοδοτηθεί και εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, ένα καθήκον που για το Αμπάς είναι «ιερό».

2. Η κατασταλτική αστυνομία της παλαιστινιακής αρχής (ΠΑ) εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται από δυτικούς χορηγούς

Δεν έχω ξαναδεί τέτοια βαναυσότητα στην ζωή μου πέρα από τις ισραηλινές δυνάμεις
είπε η Aliya ακόμα σοκαρισμένη μια μέρα μετά την συμμετοχή της σε διαδήλωση στην  Ραμάλα , πόλη στην Δυτική Όχθη, στην οποία επιτέθηκαν βίαια δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) ‘Απλά μας χτυπούσαν συνεχώς’

Η Aliya ήταν μια από τις μερικές εκατοντάδες νέων ανθρώπων που είχαν διαδηλώσει την Κυριακή της 1ης Ιουλίου για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αστυνομική βία σε μια προηγούμενη διαδήλωση.

Καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να ζητούν την παραίτηση του Αμπντούλ Λατίφ αλ-Qadumi, του επικεφαλή της αστυνομικής δύναμης στη Ραμάλα, η αντίδραση της αστυνομίας έγινε πιο βίαιη. "Όχι στην αστυνομία του Dayton! Σταματήστε τον συντονισμό! " ήταν ένα  από τα συνθήματα των διαδηλωτών. O Keith Dayton, ήταν ο πρώην συντονιστής ασφαλείας των ΗΠΑ για το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή (USSC), του οποίου έληξε η θητεία και επέβλεπε τις αμερικανικές βοήθειες στην αναδιάρθρωση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας το 2010. Όμως η κληρονομιά του στρατηγού -  στη πρόσφατα εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη παλαιστινιακή αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες - παραμένει . Άλλοι έχουν επίσης συμβάλει στην μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής αστυνομίας. Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιεί μια «αποστολή» γνωστή ως EUPOL COPPS (Αστυνομικό Γραφείο Συντονισμού της ΕΕ για την υποστήριξη της Παλαιστινιακής αστυνομίας).

Το 2005 - ως μέρος της συμφωνίας “Roadmap to Peace” χορηγοί συμφώνησαν να παράσχουν βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή για να αποκαταστήσει τη λειτουργία των δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δεδομένου ότι η Χαμάς ανέλαβε την εσωτερική διαχείριση της Γάζας το 2007, η βοήθεια της USSC και της αποστολής EUPOL COPPS έχει περιοριστεί στη Δυτική Όχθη. Ο στόχος αυτών των αποστολών είναι η μεταρρύθμιση των έξι διαφορετικών, συχνά ανταγωνιστικών, υπηρεσιών ασφαλείας της ΠΑ και να τις εκπαιδεύσει και εξοπλίσει έτσι ώστε να μπορούν να διατηρήσουν την τάξη. Οι περισσότερες από τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ είχαν ιδρυθεί επισήμως κατά τη διάρκεια των ετών της συμφωνίας του Όσλο ΙΙ το 1995, μαζί με την νέα  Παλαιστινιακή Αρχή. Καθώς η δεύτερη Ιντιφάντα - αρχής γενομένης από το 2000 έγινε πιο βίαια, πολλοί από τους πρόσφατα εξοπλισμένους νεοσύλλεκτους πήραν μέρος στις μάχες εναντίον ισραηλινών δυνάμεων και σιγουρεύτηκαν ότι τόσο οι υποδομές και οι λειτουργικές δυνατότητες θα καταστραφούν.

Παλαιστινιακή Αρχή : Αστυνόμευση για το Ισραήλ



Σήμερα η κατάσταση στο μεγαλύτερο κομμάτι της  Περιοχής Α - το 17,5% της γης που ονομαστικά ελέγχεται από τις δυνάμεις της ΠΑ στη Δυτική Όχθη - είναι διαφορετική. Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας περιπολούν στους δρόμους, ενώ πολιτοφύλακες με όπλα βλέπουμε μόνο σε αφίσες να γιορτάζουν για μάρτυρες που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ. Μια έρευνα του 2010 ενός προγράμματος ανάπτυξης του ΟΗΕ στην περιοχή έδειξε ότι το 52% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας εξασφαλίζουν ένα ασφαλές περιβάλλον. Αλλά αυτή η νέα ασφάλεια έρχεται με μια στρέβλωση: η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επίσης τον ρολό της προστασίας της ασφάλειας του Ισραήλ.
Ο συντονισμός με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας είναι ένας πυλώνας των μεταρρυθμίσεων. Οι δυνάμεις αυτές εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται για να αντιδρούν και σε καλέσματα των ισραηλινών υπηρεσιών όταν αυτές αντιπαρατίθενται με ένοπλες ομάδες. Κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, όταν πολλοί Παλαιστίνιοι προσπαθούν να περάσουν τα σημεία ελέγχου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για θρησκευτικούς λόγους, είναι τώρα η αστυνομία της Παλαιστινιακής Αρχής που τσεκάρει ανθρώπους, ελέγχοντας να δουν αν ταιριάζουν με τα ισραηλινά κριτήρια που έχουν οριστεί για τη χορήγηση άδειας διέλευσης. Πολλοί Παλαιστίνιοι και οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΠΑ και των υπηρεσιών ασφαλείας της είναι ανησυχητικά. «Σίγουρα», είπε ένας διεθνής εμπειρογνώμονας ασφάλειας που βρίσκεται στη Ραμάλα, "αυτό που έχουμε εδώ δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με την κατάσταση στην Αίγυπτο και τη Συρία, αλλά υπάρχουν ισχυρές αυταρχικές τάσεις στο εσωτερικό τόσο της ΠΑ και των υπηρεσιών ασφαλείας."

Καταστολή των αντιφρονούντων

Η άποψη αυτή αντικατοπτρίζεται σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ 1.200 Παλαιστίνιων (“Palestinian public opinion poll no. 44,” Palestinian Center for Policy and Survey Research, 25 June 2012). Μόνο το 29% των ερωτηθέντων στη Δυτική Όχθη δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να επικρίνουν την κυβέρνησή τους χωρίς φόβο.

Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος της καταστολής έχει κατευθυνθεί εναντίον πολιτικών αντιπάλων και στις ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες τους: στη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ και ακόμη στην al-Aqsa Martyr Brigades. Η τελευταία ένοπλη ομάδα συνδέεται με τη Φατάχ, με επικεφαλή τον Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η πρόσφατη διαδήλωση στη Ραμάλα, όμως, είναι μια ένδειξη ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάζουν. Οι διαδηλωτές ήταν νέοι Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους γιους και τις κόρες της ελίτ της Ραμάλα. Δεν είναι μυστικό ότι τόσο ο εξοπλισμός και η κατάρτιση για τις κατασταλτικές επιχειρήσεις προέρχεται από την EUPOL COPPS και διμερείς χορηγούς.



Συνενοχή της Ευρώπης


Η EUPOL COPPS υποστηρίζει τις παλαιστινιακές Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας (SPF) σε θέματα εξειδικευμένου εξοπλισμού και κατάρτισης. Η SPF έχει διάφορα καθήκοντα μεταξύ των οποίων ειναι η διεύθυνση της παλαιστινιακή πολιτική αστυνομίας και τη διαχείριση του ελέγχου πλήθους. Η SPF κάλυψε εκατοντάδες δημόσιες εκδηλώσεις χωρίς κανένα πρόβλημα και ότι συνέβη έγινε με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους αστυνομικούς κανόνες δεοντολογίας ’, είπε μια εκπρόσωπος της COPPS.
Σύμφωνα με την Aliya, οι εξειδικευμένες αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν μόνο αργά στη σκηνή της επίδειξης. Ήταν αστυνομικοί με πολιτικά και ένστολα μέλη της Παλαιστινιακής Πολιτικής Αστυνομίας που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Ένας εκπρόσωπος της COPPS δήλωσε ότι η αποστολή είναι οι σημαντικές επενδύσεις σε προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την αστυνομία και να καταστήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ένα βασικό μέλημα όλων των εργασιών της. Ο Shirin Abu-Fannouna, ο οποίος εργάζεται για την παλαιστινιακή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Al-Haq, είπε ότι υπάρχει μια τάση μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας με στόχο πολιτικά διαφωνούντες διαμαρτυρόμενους ενάντια στην ΠΑ. Παροχή συμβουλών στον τομέα της ασφάλειας κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο. Ενώ η COPPS έχει αναβαθμιστεί με ένα νομοσχέδιο τα τελευταία χρόνια, για τους περισσότερους χρηματοδότες είναι δύσκολη η παρακολούθηση ότι ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση τους δεν χρησιμοποιούνται για την καταπίεση νόμιμων διαμαρτυριών.
Επισήμως οι έξι υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής απασχολούν συνολικά 29.500 άτομα στη Δυτική Όχθη. Αλλά η ΠΑ συνεχίζει επίσης να καταβάλει τους μισθούς σε 36.500 προσωπικό ασφαλείας που έχει μείνει ανενεργό από την κατάληψη της διοίκησης Γάζας από την Χαμάς το 2007. Επίσης ιδιαίτερη είναι η περίπτωση της νομικής εποπτείας επί των διαφόρων υπηρεσιών, η οποία  είναι αδύναμη. Το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο έχει μείνει ανενεργό από το 2007 και ο Αμπάς κυβερνά με διατάγματα.

Παράξενο μείγμα

Οι υπηρεσίες ασφαλείας παρέχουν μία από τις λίγες ευκαιρίες απασχόλησης για τους Παλαιστίνιους άνδρες χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση, και η πολιτική μόχλευση μπορεί να επιτευχθεί με τον καθορισμό του ποιος παίρνει μια τέτοια δουλειά στην ζοφερή οικονομική κατάσταση στη Δυτική Όχθη. Οι πολιτικές πεποιθήσεις εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, και οι περισσότερες από τις υπηρεσίες ασφαλείας στελεχώνονται με μέλη της Φατάχ του Αμπάς. Αλλά οι ταυτότητες μετατοπίζονται’, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας. "Δεν είναι πλέον απλά μια πολιτοφυλακή της Φατάχ, που δρα εναντίον των πολιτικών αντιπάλων. Είναι πρόθυμοι να δράσουν εναντίον άλλων μελών της Φατάχ εάν χρειάζεται. Έχουμε ένα περίεργο μείγμα τώρα, όπου οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν γίνει πολύ πιο επαγγελματικές και τεχνοκρατικές, αλλά όπου η ιδιοτέλεια παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο. Το σκεπτικό για τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας της ηγεσίας της ΠΑ ήταν διττό: πρώτον να ανακτήσει τον έλεγχο των διαφόρων πολιτοφυλακών και δεύτερον να μην αφήσουν κάποιο επιχείρημα σχετικά με την ασφάλεια στην ισραηλινή κυβέρνηση, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αναβληθούν οι λεγόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, καθώς η ηγεσία της ΠΑ συνειδητοποιεί ότι η διεθνής κοινότητα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η διατήρηση της τρέχουσας σταθερής κατάστασης φαίνεται να είναι η στρατηγική της Παλαιστινιακής Αρχής
πηγή  http://electronicintifada.net/content/repressive-pa-police-trained-equipped-western-donors/11473


3. Μαχμούτ Αμπάς: συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό, η μυστική αστυνομία είναι «ιερή»




Ο Μαχμούτ Αμπάς, ο de facto ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής(ΠΑ) στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, είπε σε ισραηλινούς δημοσιογράφους και επιχειρηματίες ότι η συνεργασία με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής είναι «ιερή» και θα συνεχιστεί ακόμα και αν η ΠΑ σχηματίσει «κυβέρνηση» υποστηριζόμενη από τη παλαιστινιακή οργάνωση στρατιωτικής αντίστασης της Χαμάς.

«Η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας – και το λέω αυτό δημόσια(on air) – ο συντονισμός στον τομέα της ασφάλειας είναι ιερός, είναι ιερός! Και θα συνεχιστεί είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε στο ποια ακριβώς τακτική θα ακολουθούμε» ήταν τα ακριβή λόγια του Αμπάς μπροστά σε 300 περίπου ισραηλινούς επισκέπτες στα κεντρικά γραφεία της ΠΑ στη Ραμάλα.

[Μπορείτε να δείτε τον Αμπάς να κάνει τις δηλώσεις του στο βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Al-Quds]

Κατ’ ευφημισμόν γνωστή ως «συντονισμός της ασφάλειας» η χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ μυστική αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ έχουν στενή συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής και τη μυστική  αστυνομία του Ισραήλ για να καταστέλλουν κάθε παλαιστινιακή αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή.

Αυτή η η στενή συνεργασία μεταξύ κατακτητή και κατακτημένη πρόσφατα εκθειάστηκε από τον  Martin Indyk, από εκείνον τον καριεριστή λομπίστα, υπεύθυνο για την «ειρηνευτική διαδικασία», διορισμένο από τον Μπάρακ Ομπάμα.

«Ο στρατός και η αστυνομία του Ισραήλ εκτιμούν τώρα ιδιαίτερα τη συνεργασία που αναπτύσσει ο Αμπάς μαζί τους» είπε ο Indyk σε ένα ισραηλινό «Think Tank» λόμπι στην Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτόν το μήνα.

Αυτή δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που ο Αμπάς δημόσια παραδέχεται ότι πολεμάει ενάντια στον ίδιο του το λαό.

Το 2012, παρακάλεσε μία αντιπροσωπεία ενός ισραηλινού λόμπι να τον βοηθήσει να εξασφαλίσει όπλα από το Ισραήλ για να σταματήσει την παλαιστινιακή αντίσταση, την οποία, μιλώντας με ορολογία που χρησιμοποιούν ισραηλινοί και αμερικανοί, χαρακτήρισε τρομοκρατία!

«Αν με βοηθήσουν να βρω όπλα, τους βοηθάω κι εγώ καθώς έτσι προάγω την ασφάλεια» είπε στους ισραηλινούς ο Αμπάς.

Οι τελευταίες του δηλώσεις για το συντονισμό στον τομέα της ασφάλειας πολύ πιθανό να είναι ντροπιαστικές ακόμα και για τα μέλη του κόμματός του, της Φατάχ.

Σε μία προσπάθεια μάλιστα να διαχωρίσει το κόμμα από τον Αμπάς, ένα μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φατάχ είπε ότι ο Αμπάς μιλούσε με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του κράτους της Παλαιστίνης.

Οσλο

Στις δηλώσεις του αυτήν την εβδομάδα, ο Αμπάς εκθείασε τις συμφωνίες του Όσλο, οι οποίες τώρα θεωρούνται από τους περισσότερους παλαιστίνιους καταστροφικές, καθώς μετέτρεψαν την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης σε τοποτηρητή της ασφάλειας για την ισραηλινή κατοχή, ενώ οι ισραηλινοί συνέχιζαν μαζικά τους εποικισμούς τους στην παλαιστινιακή γη.

«Κάποιοι επιτέθηκαν από την αρχή στις συμφωνίες του Όσλο και εναντιώθηκαν σε αυτές και δεν καταλαβαίνω γιατί» είπε ο Αμπάς, για να προσθέσει «ήταν μία καλή αρχή, ήταν η πρώτη φορά που διεξήχθη διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, ήταν η πρώτη φορά που είδα το φίλο μου το Σιμόν Πέρες στον κήπο του Λευκού Οίκου».

Ο Αμπάς έχει προκαλέσει κατάπληξη στους παλαιστίνιους σε μία σειρά από πρόσφατες περιστάσεις, όπως όταν αρνήθηκε το δικαίωμα επιστροφής για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες και ανακήρυξε την αντίθεσή του στο μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ. 


Αντίσταση ή συνεργασία

Η ανανεωμένη δέσμευση του Αμπάς να συνεργαστεί με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής βγάζει στη φόρα τις βαθιές και διαχρονικές διαφορές και αντιθέσεις ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φατάχ, οι οποίες διαπραγματεύονται αυτήν την περίοδο το σχηματισμό μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Νωρίτερα αυτή τη βδομάδα ο  Ismail Haniyeh της Χαμάς, de facto ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής στη λωρίδα της Γάζας, ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσε να διοριστεί ποτέ νόμιμα πρωθυπουργός, είπε σε μία διαδήλωση στην πόλη της Ράφα πως το να ενώσει η Χαμάς τις δυνάμεις της με την Φατάχ δεν σημαίνει εγκατάλειψη της αντίστασης.

«Η παλαιστινιακή συμφιλίωση έχει ως στόχο να ενώσει τους παλαιστινίους απέναντι στο βασικό εχθρό, το σιωνιστικό εχθρό, επιδίωξή της είναι η αντίσταση και η σταθερότητα» λέει ο Haniyeh.

Αυτό θα είναι χωρίς αμφιβολία κάτι καινούργιο για τον Αμπάς ο οποίος βλέπει την ενότητα με τον «σιωνιστικό εχθρό» προκειμένου να συντρίψει την παλαιστινιακή αντίσταση σαν ιερό του καθήκον.

Η επιμονή του Αμπάς στο συντονισμό στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ έχει τώρα αναδειχθεί σε τεράστιο εμπόδιο τελευταίας στιγμής στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Haniyeh  έχει δηλώσει ότι θα υποχωρήσει και θα παραδώσει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας σε έναν πρωθυπουργό που θα υποδείξει ο Αμπάς και ένα υπουργικό συμβούλιο υποστηριζόμενο από τη Χαμάς και τη Φατάχ, το οποίο θεωρητικά θα είναι ανεξάρτητο και από τα δύο κόμματα. 

πηγή  http://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/mahmoud-abbas-collaboration-israeli-army-secret-police-sacred


4. Η Παλαιστινιακή Αρχή συλλαμβάνει δύο δημοσιογράφους για αναρτήσεις στο Facebook


(Παλαιστίνιοι διαδηλωτές διαπληκτίζονται με το σώμα καταστολής πλήθους της αστυνομίας της Παλαιστινιακής Αρχής κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της 20ής Ιουλίου για αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας στις Ισραηλινές φυλακές.)


Οι πρόσφατες συλλήψεις δύο δημοσιογράφων από την Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου παρακολούθησης και λογοκρισίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Ανάπτυξη και την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης(Palestinian Center for Development and Media Freedoms - MADA).

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Πληροφοριών συνέλαβε τον 26χρόνο Mujahid al-Saadi και τον 22χρόνο Bara al-Qadi, Δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε από τη MADA.

Η MADA ζητά να μπει τέλος «στις συλλήψεις και τις δικαστικές διώξεις δημοσιογράφων για τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι συλλήψεις δεν είναι νόμιμες , καθώς ο νόμος παρέχει στον καθένα το δικαίωμα της προσαγωγής στο δικαστήριο μόνο για υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης».

Αυτές οι τελευταίες περιπτώσεις λογοκρισίας και εκφοβισμού δεν είναι όμως κάτι καινούριο. Παλαιστινιακές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εδώ και χρόνια καταγράψει περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικών διώξεων και παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή – που συνεργάζεται αρμονικά με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής για τη σύλληψη παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη -  επίσης συχνά επιτίθεται σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ενώ έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για βασανιστήρια δημοσιογράφων που είχαν συλληφθεί για καταγραφή παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προσβάλλοντας τη Φατάχ

Η εξουσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και η ηγεμονευόμενη από τη Φατάχ Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη από κοινού πήραν την 138η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες, σύμφωνα με τους «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα» στο «Δείκτη Ελευθέριας του Τύπου» του 2014, μία ετήσια έκδοση που κατατάσσει την αντιμετώπιση των δημοσιογράφων από τις κυβερνήσεις. 

Οι Παλαιστινιακές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν τον Αl-Saadi και τον αδερφό του στο σπίτι τους στην πόλη Jenin στα βόρεια της Δυτικής Όχθης στις 19 Σεπτέμβρη.

Ο Αl-Saadi που εργάζεται σαν παραγωγός στην τηλεόραση για την  Filistin al-Yawm (Η Παλαιστίνη σήμερα) «διώκεται δικαστικά για προσβολή του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ Azzam Al-Ahmad στη σελίδα του στο Facebook και γιατί τον κατηγόρησε για προδότη».

Ο Azzam Al-Ahmad  είναι βοηθός του ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος είναι όλο και λιγότερο νομιμοποιημένος στη συνείδηση των Παλαιστινίων λόγω της στενής σχέσης του με το κράτος του Ισραήλ.

Ο Al-Saadi  απελευθερώθηκε την επόμενη μέρα από τη σύλληψή του, ο Bara al-Qadi όμως κρατείται από τις 14 Σεπτέμβρη όταν έγινε η σύλληψή του.

«Δυσφημώντας τη Δημόσια Αρχή»

Ο Al-Qadi, επικεφαλής του ομίλου για τα μέσα ενημέρωσης του πανεπιστημίου της Birzeit (παλαιστινιακή πόλη στη Δυτική Όχθη στα βόρεια της πρωτεύουσας Ραμάλα) κατηγορείται για «δυσφήμιση της Δημόσιας Αρχής για αναρτήσεις δημοσιογραφικού χαρακτήρα που ανάρτησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες πληροφόρησης όπως η Αl-Quds και η  Wattan» δηλώνει η MADA, αναφερόμενη σε δύο πολύ δημοφιλή ανάμεσα στους παλαιστίνιους ενημερωτικά site.

Δύο μέρες μετά τη σύλληψή του, στις 16 Σεπτέμβρη, το δικαστήριο της Ραμάλα διέταξε την παράταση της κράτησης του για άλλες 15 ημέρες.

«Σύμφωνα με την αδερφή του Tasneem η σύλληψη του έγινε για τις πολιτικές του απόψεις» αναφέρει η MADA , προσθέτοντας ότι όλα τα αιτήματα που έγιναν από το δικηγόρο του Αl-Qadi για απελευθέρωση με εγγύηση απορρίφθηκαν.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου:

«Τρεις ακόμα πολίτες έχουν κρατηθεί και ανακριθεί από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφάλειας για τις αναρτήσεις τους στο Facebook τους τελευταίους μήνες. Ο φαρμακοποιός Raed Al-Qubbaj συνελήφθη το Σεπτέμβριο και  ο Tamer Kahla, τεχνικός στο ραδιοφωνικό σταθμό Raya FM  όπως και ο  Qutaiba Saleh Qassem, ανταποκριτής του Asda’ υπεβλήθησαν σε έρευνα τον Ιούλιο.

Συστηματική λογοκρισία

Οι παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι δέχονται πολύ συχνά επιθέσεις, εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις αυταρχικές αρχές  στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την πολιορκημένη Γάζα από τη μία πλευρά και την κτηνώδη ισραηλινή κατοχή από την άλλη.
(…)
Η Παλαιστινιακή Αρχή, η Χαμάς και οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έχουν διαπράξει συνολικά πάνω από 500 παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου μόνο μέσα στο 2013, σύμφωνα με την «Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων».

Τον Ιούνιο οι δυνάμεις ασφάλειας της παλαιστινιακής Αρχής επιτέθηκαν στον παλαιστίνιο δημοσιογράφο Mohamed Jaradat, επειδή τραβούσε φωτογραφίες μιας μικρής πορείας διαμαρτυρίας στη Ραμάλα, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα «Electronic Intifada» εκείνη την εποχή.

«Το αστυνομικό κράτος του Μαχμούτ Αμπάς»

Ο Jaradat χτυπήθηκε βάναυσα, παρότι κρατούσε πιστοποιητικά Τύπου της Παλαιστηνιακής Αρχής.(…)

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Jaradat δέχθηκε επίθεση από τις δυνάμεις ασφάλειας της Παλαιστινιακής Αρχής. Μετά τη σύλληψη του κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τον Ιούλιο του 2012, ο Jaradat λέει ότι βασανίστηκε και χτυπήθηκε βάναυσα από 4 ανακριτές για μία ώρα συνεχόμενα.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο George Canawati, παρουσιαστής στο Radio Bethlehem 2000, συνελήφθη και χτυπήθηκε από την τοπική αστυνομία για «συκοφαντία και δυσφήμιση» αφότου έκανε δημόσια κριτική σε διοικητή της τοπικής αστυνομίας.
(…)
«Ανώτερα στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, επισημαίνουν ότι θεωρούν τις δυνάμεις ασφαλείας υπόλογες για τις επιθέσεις τους στον Τύπο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε δει ενδείξεις για κάτι τέτοιο», αυτό μετέφερε ο Saleh Hijazi, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στην ιστοσελίδα Electronic Intifada τον Ιούνιο.
 πηγή http://electronicintifada.net/blogs/patrick-strickland/palestinian-authority-arrests-two-journalists-facebook-posts

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

1 σχόλιο:

  1. http://diktiospartakos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_797.html


    Οι ευθύνες των Παλαιστινίων δεν αναζητούνται ποτέ. Ο παλαιστινιακός λαός είναι αντίθετος με τις επιθέσεις στο κράτος του Ισραήλ, αλλά η Χαμάς εκτός απο πολιτική δύναμη έχει και τα όπλα, ποιός παλαιστίνιος τολμάει να της αντισταθεί;
    Ομοίως και την ισραηλινή δεξιά την συμφέρει η συγκεκριμένη κατάσταση. προβάλλει στα ΜΜΕ τα γεγονότα για να τρομοκρατεί τον κόσμο και να κερδίζει σε ψήφους. Άραγε στο Ισραήλ δεν υπάρχει αρίστερα, δεν υπάρχει αντιπολεμικό κίνημα; Που είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή