Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Το όραμα του για το Πολεμικό Ναυτικό του 21ου αιώνα ανακοίνωσε πρόσφατα μέσα από την ομιλία του ο Αρχηγός του Αντιναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης, στην ημερήσια διαταγή που διάβασε στην τελετή για την εορτή του Αγίου Νικολάου, στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων:
 “Το Πολεμικό Ναυτικό με τις επιταγές της Κυβέρνησης και της Βουλής, ανέλαβε μια μοναδική, ακόμα και για τα διεθνή χρονικά, αποστολή, αυτής ουσιαστικά της διεύθυνσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προκειμένου να ολοκληρώσουμε και να παραλάβουμε τα υποβρύχια. Με απλές κινήσεις, μέσα από πολυσύνθετες όμως διαδικασίες, το πρόγραμμα προχωράει ακόμα καλύτερα από ότι περιμέναμε και εμείς οι ίδιοι στην αρχή. Έχουμε μια αγαστή συνεργασία με τους εργαζόμενους και ήδη τα υποβρύχια ΠΙΠΙΝΟΣ και ΩΚΕΑΝΟΣ εκτελούν επιτυχώς δοκιμές εν πλω, ενώ τα άλλα δυο έπονται σύντομα. Είναι βέβαιο ότι η ισχύς του Στόλου μας αυξάνεται με αυτά τα υποβρύχια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί τα καλύτερα συμβατικά υποβρύχια παγκοσμίως. Και το επιβεβαιώνω έχοντας την πλούσια εμπειρία από την επιχειρησιακή αξιοποίηση του πρώτου από αυτά – του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.
Παράλληλα, ο Στόλος μας θα ενδυναμωθεί σύντομα ακόμα περισσότερο, καθώς μετά από και πάλι μεγάλη προσπάθεια περιμένουμε σύντομα την πέμπτη πυραυλάκατο Super Vita από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ θα συνεχιστούν οι εργασίες και στα άλλα δυο, υπερσύγχρονα πλοία, του προγράμματος, προκειμένου και αυτά να ολοκληρωθούν και να έρθουν σε σύντομο χρόνο. Ένα άλλο σημαντικό θέμα, έχει δρομολογηθεί η επανενεργοποίηση των πέντε υφιστάμενων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Η ολοκλήρωση και αυτού του προγράμματος θα μας ξαναδώσει μια δυνατότητα, η οποία είναι κομβική για θέματα επιτήρησης και επιχειρήσεων στο Αιγαίο, άλλα και στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο σε εθνικό όσο και σε συμμαχικό πλαίσιο. Δεν μένουμε όμως μόνο εκεί. Προχωράμε και διάφορα άλλα προγράμματα για την υποστήριξη του Στόλου μας όπως ο εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ, η υποστήριξη κινητήρων φρεγατών, πυραυλακάτων και ελικοπτέρων. Όλα αυτά, τόσο η καθημερινή μας λειτουργία, οι αποστολές στο εξωτερικό και η ενίσχυση του στόλου, γίνονται πάντα με σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο και στο δημόσιο συμφέρον».
Από την παραπάνω ομιλία διαπιστώνουμε ότι ενώ εντείνονται οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, οι μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις και αυξάνονται οι άδικοι φόροι,  κλιμακώνεται η νέα κούρσα των εξοπλισμών, το κόστος της οποίας θα φορτωθούν οι εργαζόμενοι-φορολογούμενοι, ώστε να εξυπηρετηθεί το αστικό μεγαλοϊδεατικό όραμα της ΑΟΖ, της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων και της αναβάθμισης του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το όπλο που μπορεί να εξυπηρετήσει αυτές τις ανάγκες είναι το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο όχι μόνο εξαπλώνει τη δράση του σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (Λιβύη, Περσικός Κόλπος, χωρικά ύδατα Γιουγκοσλαβίας παλιότερα κλπ). Ενισχύει την συμμετοχή του σε ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΟΛΟ κάτι που λαμβάνει πρωτόγνωρα επικίνδυνες διαστάσεις καθώς ορίζεται ως εχθρός και η Ρωσία (συμμετοχή κανονιοφόρου πρόσφατα σε νατοϊκή άσκηση στον Εύξεινο Πόντο). Αναβαθμίζει την συνεργασία του με τις Ένοπλες  Δυνάμεις του κράτους Δολοφόνου Ισραήλ,  αλλά και αναλαμβάνει ρόλο μπράβου στα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών στην Σομαλία.
Αλλά, η εχθρική συμπεριφορά του Πολεμικού Ναυτικού αναδεικνύεται και στο ρόλο που παίζει ενάντια στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων, στηρίζοντας την αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση τους και τις συμφωνίες της ακροδεξιάς κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Η απαίτηση απόκτησης των χειμαζόμενων υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά οδήγησε στην πολιτική απόφαση ανάληψης της ευθύνης κατασκευής τους από το Πολεμικό Ναυτικό, επιβάλλοντας τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις.
Καταρχήν, ανάγκασε τους εργαζόμενους, που δοκιμάζονταν από την ανεργία, σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων, με πολύ χειρότερους εργασιακούς όρους, χωρίς καμιά δέσμευση για τις τρομερές υποχρεώσεις της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων απέναντι στους εργαζόμενους. Και μόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή των υποβρυχίων!
Διαβάζουμε λοιπόν ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή καλώντας τον πρώην ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλο να απαντήσει:
«Ωστόσο, οι εκκρεμότητες που αφορούν στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων εξακολουθούν να χρονίζουν. Ειδικότερα, το άρθρο 26 του Ν. 4258/2014 ορίζει ότι «το Πολεμικό Ναυτικό θα συμβληθεί με τους εργαζομένους των ΕΝΑΕ, προκειμένου να παράσχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες τους, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στα Υ/Β και την επιχειρησιακή τους λειτουργία». Κατ’ εφαρμογή του άρθρου αυτού 870 περίπου εργαζόμενοι  υπέγραψαν συμβάσεις εργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό. Στο διάστημα αυτό των 6 μηνών και παρόλο που οι εισφορές παρακρατούνται, το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει προβεί στην ασφάλισή τους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν εδώ και 6 μήνες ανασφάλιστοι, να μην μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάρια ασθενείας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ούτε να λάβουν τις παροχές που δικαιούνται από τους ασφαλιστικούς τους φορείς. Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος που έπαθε εργατικό ατύχημα εν ώρα εργασίας, καθώς και μια έγκυος εργαζόμενη, απευθυνόμενοι στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ προκειμένου να λάβουν τα ανάλογα επιδόματα, ενημερώθηκαν ότι δεν έχουν καταχωρηθεί ένσημα, ούτε βέβαια έχουν καταβληθεί εισφορές από τον εργοδότη για το διάστημα από το Μάιο έως σήμερα.   
Περαιτέρω, τα ΕΝΑΕ οφείλουν σημαντικά ποσά στο ΙΚΑ, στο Δημόσιο, στο ΝΑΤ και ποσό 70 εκατ. ΕΥΡΩ στους εργαζόμενους. Εξάλλου, στις 29.1.2014 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αποφάσισε τον καταλογισμό σε βάρος της HDW ποσού 115 εκατ. ΕΥΡΩ και σε βάρος των ΕΝΑΕ ποσού 132,25 εκατ. ΕΥΡΩ, ενώ  ζήτησε την άμεση είσπραξη των ανωτέρω ποσών σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».
Και να σκεφτεί κανείς ότι παρόμοια λύση σχεδιάζεται και για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ιδιοκτησίας Ταβουλάρη, προσωπικού φίλου και πολιτικού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.
Αλήθεια, πως μπορεί ο ΑΓΕΝ Αποστολάκης να υποστηρίζει ότι «οι αποστολές στο εξωτερικό και η ενίσχυση του στόλου, γίνονται πάντα με σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο και στο δημόσιο συμφέρον».
Αποκαλύπτεται επομένως ότι δεν υπάρχουν «εθνικά συμφέροντα», παρά μόνο ταξικά.
Και η αστική τάξη, το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο είναι αποφασισμένοι όχι μόνο να επιβάλλουν τη δουλοποίηση του κόσμου της εργασίας για να αυξήσουν τα κέρδη τους, αλλά και να μας αντιμετωπίσουν ως κρέας στα κανόνια τους.
Δε μας μένει άλλος δρόμος από την Ανατροπή τους.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου