Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Τα λάθη της τραγωδίας του Norman Atlantic

Τα λάθη, ένα προς ένα που οδήγησαν στην τρομερή τραγωδία του  Norman Atlantic αναφέρει και αναλύει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Εντωμεταξύ, η σύγχυση με τους αριθμούς επιβαινόντων και αγνοουμένων καλά κρατεί. Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στα λάθη που διαπιστώνονται από την ώρα που το Norman Atlantic εξέπνευσε σήμα κινδύνου και από την έναρξη της διαδικασίας διάσωσης των επιβαινόντων. Όπως καταγράφει η Corriere della Sera, ο συναγερμός δεν σήμανε την ώρα της πυρκαγιάς, σύμφωνα με καταγγελίες των επιβαινόντων. Μάλιστα, ο ίδιος ο πλοίαρχος υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι δεν σήμαναν τον συναγερμό εγκαίρως για να μην προκαλέσουν πανικό.
Ακόμη ένα λάθος βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση το πλήρωμα. «Δεν είναι τυχαίο ότι η ιταλική δικαιοσύνη μιλάει ρητά για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τον εξοπλισμό του πλοίου», τονίζει η εφημερίδα.
Άλλα σημεία που αναφέρονται ως λάθη στο ρεπορτάζ είναι ότι τα συστήματα πυρασφάλειας και ασφαλείας δεν δούλευαν, ενώ δεν κατέστη δυνατό να πέσουν στη θάλασσα κάποιες από τις σωστικές λέμβους.
Σπουδαίο ρόλο στο τραγικό συμβάν, σύμφωνα με την εφημερίδα, έπαιξε το γεγονός ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο.
«Ο αριθμός των οχημάτων που είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο. Σύμφωνα με την επίσημη λίστα βρίσκονταν 128 φορτηγά, εκ των οποίων τουλάχιστον τέσσερα μετέφεραν λάδι, 90 ιδιωτικά οχήματα, δύο λεωφορεία και μία μοτοσικλέτα, αλλά ενδέχεται τα οχήματα να ήταν πολλά περισσότερα, με αποτέλεσμα το βάρος που είχε το πλοίο να είναι πολύ μεγαλύτερο από το επιτρεπτό. Η οροφή μερικών από τα φορτηγά άγγιζε στο πάτωμα του αμπαριού και εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας ενδέχεται αυτές οι δύο επιφάνειες να άγγιζαν η μία την άλλη, με αποτέλεσμα η τριβή να προκάλεσε σπινθήρες που μπορεί να οδήγησε στην πυρκαγιά».
«Οι επιθεωρήσεις είναι μία παρωδία, ακόμα και μπροστά από ξεκάθαρες παραβιάσεις τα πλοία δεν σταματούν» σημειώνει χαρακτηριστικά η Corriere della Sera.http://www.koutipandoras.gr/article/130315/ta-lathi-tiss-tragodias-toy-norman-atlantic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου