Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Μητέρα και 5χρονη κόρη της κηδεύονται στην κωμόπολη Σταχανόφ του Ντονμπάς ενώ οι μάχες μαίνονται

Σφοδρές μάχες μαίνονται σε πολυάριθμα μέτωπα στο Ντονμπάς με τις εθελοντικές πολιτοφυλακές της Νοβοροσίας να δίνουν ηρωικές μάχες, να απωθούν τις επιθέσεις του ουκρανικού στρατού και να τον διώχνουν από κατεχόμενες περιοχές του Ντονμπάς. 

Συνολικά η κατάσταση τις τελευταίες μέρες παρουσιάζει μια στασιμότητα με το κύριο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις μάχες γύρω από την κομβική κωμόπολη Ντεμπάλτσεβο και το αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ. Το Ντεμπάλτσεβο είναι μια κωμόπολη 25.000 κατοίκων που αποτελεί σημαντικό επικοινωνιακό κόμβο μεταξύ των πόλεων του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ και βρίσκεται έως τώρα υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού. Εκεί, οι μαχητές του Ντονμπάς ασκούν τρομερές πιέσεις την τελευταία εβδομάδα προκειμένου να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα.
Εδώ σε βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους, ο πρωθυπουργός της λαϊκής δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχάρτσενκο, μιλάει για την κατάσταση στο μέτωπο και τις πολυάριθμες απώλειες του ουκρανικού στρατού.

Βασικός στόχος του στρατού των λαϊκών δημοκρατιών είναι η απώθηση του ουκρανικού στρατού ώστε να μην μπορεί να βομβαρδίζει το Ντονιέτσκ και άλλες πόλεις του Ντονμπάς προκαλώντας αθώα θύματα. 
Ένα τέτοιο παράδειγμα υπήρξε κι ο πρόσφατος τυφλός βομβαρδισμός εκ μέρους του ουκρανικού στρατού της κωμόπολης Σταχανόφ στην ΛΔ Λουγκάνσκ. Εκεί στις 21/1, βλήμματα του ουκρανικού πυροβολικού δολοφόνησαν 6 και τραυμάτισαν πάνω από 20 κατοίκους. Ανάμεσα στους νεκρούς μία μάνα με την 5χρονη κόρη της. Για όσους έχουν γερό στομάχι, παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε σκηνές από την κηδεία.

Εν τω μεταξύ μέσα στην ίδια την Ουκρανία πληθαίνουν οι φωνές των πολιτών που αντιτίθενται στον πόλεμο. Εδώ http://redstaroverdonbass.blogspot.gr/2015/01/odessa-village-rebels-against-military.html μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά πώς κάτοικοι χωριών της Οδησσού αντέδρασαν όταν έφτασαν στα σπίτια τους τα χαρτιά για την επιστράτευση. Την ίδια στιγμή απλήρωτοι εργάτες στην πόλη Ντνιεπροπετρόφσκ της Ουκρανίας διαδήλωναν (στα αγγλικά εδώ: http://newcoldwar.org/factory-workers-dnipropetrovsk-protest-unpaid-wages-factory-shutdown/) ενάντια στο ενδεχόμενο κλείσιμο ενός μεγάλου εργοστασίου μηχανολογικού εξοπλισμού. Το εργοστάσιο αυτό, που λειτουργεί απ’ το 1944, σταμάτησε να δουλεύει την 1η Δεκέμβρη καθώς το μεγαλύτερο σύνολο της παραγωγής του που έως σήμερα διοχετευόταν στη ρωσική αγορά έμεινε αδιάθετο λόγω των προβλέψεων της συμφωνίας που υπέγραψε η Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία.
https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/2015/01/27/%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-5%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CF%8C%CF%81%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B7%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου