Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

AGORÁ ή πώς να δολοφονήσετε μια Δημοκρατία – από την Μαρία Παρέντη και τον Χάρη Ζάβαλο-Νόστιμον ήμαρ

AGORA
Το Νόστιμον Ήμαρ πήγε σινεμά. Προορισμός του, το νέο και πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου,  AGORΆ.
Η αρχαία αγορά της Αθήνας είναι ο ανοικτός χώρος που βρίσκεται εγγύτατα και βορειοδυτικά της Ακρόπολης. Στην αρχαιότητα αποτελούσε το διοικητικό, φιλοσοφικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως  οικονομικό κέντρο της πόλης. (αγορά <αγείρω =συγκεντρώνω).

Οι σύγχρονες “αγορές” έχοντας απολέσει οποιαδήποτε άλλη έννοια κι έχοντας κρατήσει μόνο το οικονομικό σκέλος, μεταβάλλουν τις δημοκρατίες σε χρηματιστήρια στα οποία επικρατεί αποκλειστικά ο όρος της προσφοράς και της ζήτησης.
Ο διεθνούς φήμης ντοκιμαντερίστας στρέφει το βλέμμα του στην πατρίδα του και αφηγείται την ιστορία του περίφημου “greekdrama”. Εκκινώντας από την αρχή της κρίσης, μετά την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στο πρωθυπουργικό αξίωμα, και καταλήγοντας στο σήμερα, εκθέτει τα γεγονότα ως πραγματικά έχουν, παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο τους πρωταγωνιστές της.
Όσο το ημερολόγιο τρέχει στο κάτω μέρος της οθόνης, παρακολουθούμε τις αγωνιώδεις συζητήσεις για τη δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας, την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το κίνημα των πλατειών, το μεσοπρόθεσμο, τα δραματικά επεισόδια που ακολούθησαν, την πραξικοπηματική διακυβέρνηση Παπαδήμου, το κλείσιμο της ΕΡΤ, την άνοδο του νεοναζισμού στην ελληνική πραγματικότητα, τις ρατσιστικές επιθέσεις, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την καταρράκωση του παλαιοκομματισμού, την ακραία λιτότητα και τη βίαιη  φτωχοποίηση ολόκληρων κοινωνικών στρωμάτων.
Η εμφάνιση γνωστού εφοπλιστή και καναλάρχη ο οποίος προβληματίζεται για το αν εκείνος ή τα λαϊκά στρώματα εθίγησαν περισσότερο από την κρίση, έκανε την αίθουσα να σειστεί κυριολεκτικά από τα γέλια. Γνωστός επίσης πολιτικός αρχηγός προσπαθεί προκλητικά να παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα των περιστάσεων. Παρελαύνουν  κι άλλες πολιτικές κι επιχειρηματικές προσωπικότητες των τελευταίων τεσσάρων ετών, που επιχειρούν ματαίως να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Σε αντιδιαστολή οι πραγματικά θιγόμενοι από την κρίση, ήτοι οι πολίτες, τους οποίους ο δημιουργός παρακολουθεί από τον πρώτο χρόνο μέχρι σήμερα, παλεύουν για την επιβίωση και για τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς τους.
Παρακολουθούμε μέσα σε δύο ώρες τη  αποτυχία του σύγχρονου καπιταλισμού και πώς το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού διαλύει τον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ιστό μιας χώρας βασιζόμενο σε ψευδοεπιστημονικά οικονομικά πειράματα που επιβάλλουν τη λιτότητα και εξωθούν τις χώρες στο χείλος της καταστροφής. Οικονομικοί αναλυτές παίρνουν τη θέση της πολιτικής εξουσίας και της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, βάζοντας στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά, όπως η υγεία και η παιδεία, κάτω από όρους κέρδους και ζημίας.
Μπροστά στην ίδια τη δυναμική των γεγονότων και στη δεινότητα του Αυγερόπουλου κάθε περαιτέρω σχολιασμός των περιστατικών καθίσταται περιττός και άκαιρος.
Αν δεν το έχετε δει επιβάλλεται να σπεύσετε στις αίθουσες, προτού ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα την Κυριακή!
Δείτε τα σημεία προβολής του ντοκιμαντέρ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου