Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

“Καμιά συνομιλία” με το Κίεβο λένε οι αυτονομιστές Ποια Εκεχειρία;


Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή, μετά και τo χτύπημα με οβίδα σε στάση τρόλεϊ στο Ντόνετσκ, προπύργιο των ανταρτών, όπου σκοτώθηκαν δεκατρείς άμαχοι, πως “έχουμε περάσει στην επίθεση και δεν επιθυμούμε καμιά συνομιλία περί εκεχειρίας με το Κίεβο”. Συνολικά 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τον περασμένο Απρίλιο, όταν και ξέσπασαν οι ένοπλες συγκρούσεις.
Ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο τόνισε ότι οι αντάρτες του έχουν ως στόχο να απωθήσουν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις έξω από την επαρχία του Ντόνετσκ, την κεντρική πόλη της οποίας ελέγχουν οι αυτονομιστές εδώ και μήνες. «Η πλευρά μας δεν πρόκειται να κάνει καμία προσπάθεια για ειρηνευτικές συνομιλίες από εδώ και πέρα», σημείωσε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.
Σημειώνεται πως την Πέμπτη η Ουκρανία, Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία εξέδωσαν κοινό κάλεσμα για λήξη των εχθροπραξιών. Παράλληλα συμφώνησαν στην οριοθέτηση ζωνών ασφαλείας μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των δυνάμεων του Κιέβου. Ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, έκανε λόγο για “αισθητή πρόοδο” κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επετεύχθη συμφωνία βάσει της οποίας προσδιορίστηκε μια διαχωριστική γραμμή από όπου θα πρέπει να αποσυρθεί το βαρύ πυροβολικό.
"Η συνάντηση αυτή δεν διευθέτησε όλα τα προβλήματα αλλά επέτρεψε να υπάρξει μια συμφωνία για την αποχώρηση των βαρέων όπλων από τη μια και την άλλη πλευρά της γραμμής επαφής που συμφωνήθηκε στο Μινσκ στις 19 Σεπτεμβρίου. Η τριμερής ομάδα επαφής θα συνεδριάσει εντός των προσεχών ημερών με θέμα την εφαρμογή της αποχώρησης αυτής", εξέφρασε με ικανοποίηση ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. 
Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ρούπερτ Κόλβιλ, ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, από τον περασμένο Απρίλιο, έχει ξεπεράσει τους 5.000, σημειώνοντας πως ενδέχεται να είναι και σημαντικά μεγαλύτερος. «Η σοβαρή κλιμάκωση των εχθροπραξιών έχει ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών σε 5.086 και εκφράζουμε φόβους ότι ο πραγματικός αριθμός θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται 262 άνθρωποι οι οποίοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αποσχιστές τις τελευταίες εννέα ημέρες, κατά την «πιο αιματηρή περίοδο» από τις αρχές Σεπτεμβρίου που συνήφθη εκεχειρία, πρόσθεσε. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι οι νέοι κανονισμοί ασφαλείας της ουκρανικής κυβέρνησης εμποδίζουν τις προσπάθειες παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στις εμπόλεμες ζώνες στις ανατολικές περιοχές και δυσχεραίνουν τις συνθήκες διαβίωσης των εκτοπισμένων. ΠΗΓΗ TVXS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου