Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Στα μαλακά ο ρατσιστής πιστολέρο του Ωραιοκάστρου

syntagma-metanastesΟ Στυλιανός Ιωαννίδης, ο οποίος την Παρασκευή 9/1 εξύβρισε και απείλησε, με το πιστόλι προτεταμένο και τις σφαίρες στη θαλάμη, τους εργαζόμενους και τους ενοίκους του Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο, κρίθηκε στις 14/1 ένοχος για εξύβριση και απειλή. Η καταδίκη αυτή αποτελεί καταρχήν μία ανακούφιση για όλους μας και κυρίως για τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους, καθώς η ατιμωρησία τέτοιων ρατσιστικών επιθέσεων δεν είναι η εξαίρεση, αλλά μάλλον ο κανόνας –και αποτελεί εξάλλου ενθάρρυνση για να συνεχιστούν. 


Ας φανταστούμε τώρα ότι ένας πιτσιρικάς πρόσφυγας από κάποια μουσουλμανική χώρα εισβάλλει σε ένα χώρο κατοικίας και εργασίας καθωσπρέπει Ελλήνων Χριστιανών Ορθοδόξων, κραδαίνοντας ένα γεμάτο περίστροφο, βρίζοντας τους “αλήτες έλληνες”, απειλώντας τους και τονίζοντας ότι είναι “χειρότερος από τζιχανιστή”. Μάλλον δεν θα έτρωγε μόνο 9 μήνες με τριετή αναστολή και πρόστιμο 300 ευρώ. Αυτή όμως ήταν η ποινή του Στυλιανού Ιωαννίδη. Μάλλον αρκεί ως ελαφρυντικό ότι, όπως είπε κι ο δικηγόρος του, “έχει υψηλές διασυνδέσεις”: είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Για την τυφλή δικαιοσύνη λοιπόν το να βρίζει κάποιος τους “αλήτες πακιστανούς”, οι οποίοι προφανώς του έφαγαν, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, το σκύλο, ξεκαθαρίζοντας από μόνος του ότι είναι “χειρότερος από χρυσαυγίτη”, δεν εκπορεύεται από κάποιο ρατσιστικό κίνητρο. Ο Ιωαννίδης κατηγορήθηκε, και τελικά καταδικάστηκε, μόνο για εξύβριση και απειλή, σαν να τσακώθηκε απλώς με κάποιους γείτονές του. Επιβεβαιώνουμε έτσι ότι η φιλολογία γύρω από το “αντιρατσιστικό νόμο” ήταν για τα μάτια του κόσμου και ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία διάθεση για την υπεράσπιση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων.
Εμείς που δεν έχουμε καμία τυφλή εμπιστοσύνη σε αυτή τη “δικαιοσύνη”, επιμένουμε ότι και ρατσιστής είναι και η επίθεσή του είχε ρατσιστικά κίνητρα. Δεν μας νοιάζει να πάει φυλακή –ακόμα κι εκεί άλλωστε μόνο κακό θα κάνει. Η χαλαρή αντιμετώπισή του όμως όχι μόνο δεν λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι στα ρατσιστικά εγκλήματα, αλλά ανοίγει το δρόμο και για επόμενα.

Δεν φταίει όμως μόνο αυτός· αν ο Πρόεδρος του κόμματος του κάνει προεκλογική εκστρατεία από το φράχτη του Έβρου, ανάγοντας αυτό το σύμβολο απανθρωπιάς και θανάτου σε «νέο Παρθενώνα», και ταυτόχρονα εξομοιώνει τους πρόσφυγες με τους τζιχαντιστές που εκτέλεσαν τους ανθρώπους στη Γαλλία, τότε η δική του επίθεση είναι απλά η υλοποίηση με έμπρακτο τρόπο της ίδιας ρατσιστικής και βάρβαρης κομματικής γραμμής.

Το ψάρι, λένε, βρωμάει από το κεφάλι· κι η ποδαρίλα δεν αντέχεται όμως.
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους/τις εργαζόμενους/ες του Ξενώνα στο Ωραιόκαστρο!

Καταδίκη του κουμπουροφόρου ως ρατσιστή!

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου