Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Η Χάγη ξεκινά έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Γάζα

Image
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν έγιναν εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ στους βομβαρδισμούς στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι, αρχίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, προκαλώντας ιδιαίτερα σκληρή αντίδραση από το Ισραήλ.
Η κ. Φατού Μπενσουντά, Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης(ΔΠΔ) που  είναι από την Γκάμπια, αποφάσισε να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για εγκλήματα πολέμου που τυχόν διαπράχθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη.και υποσχέθηκε η έρευνα θα γίνει σε κλίμα απόλυτης ελευθερίας και αντικειμενικότητας.Σε περίπτωση που οι εισαγγελείς προχωρήσουν στην απόφαση για  έναρξη  έρευνας μετά από την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να παραπεμφθούν σε δίκη στο ΔΠΔ  Ισραηλινοί αξιωματούχοι.Με βάση τα τηλεγραφήματα δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πότε θα ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα.


Στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Άβιγκντορ Λίμπερμαν αντέδρασε σκληρά και έκανε λόγο για σκανδαλώδη απόφαση, που ''αποσκοπεί στο να πλήξει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται''.Και συνέχισε :''Το Δικαστήριο το οποίο δεν παρεμβαίνει στη δολοφονία των 200.000 ανθρώπων στη Λιβύη ή στη Συρία, θεωρεί κατάλληλο τώρα να διενεργηθεί έρευνα για τον πιο τίμιο στρατό στον κόσμο''.Προσθεσε δε πως πίσω από την απόφαση του Δικαστηρίου βρίσκονται ''αντι-ισραηλινές πολιτικές σκέψεις''.


Το ιστορικό και τα δεδομένα της προσφυγής
Οι Παλαιστίνιοι εντάχθηκαν στο Διεθνές Δικαστήριο στις αρχές Ιανουαρίου, ουσιαστικά θέτοντας στην ερευνητική και ποινική δικαιοδοσία της Χάγης τις πολεμικές συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη κατά τις τελευταίες δεκαετίες.Το Ισραήλ πάντως εν είναι μέλος του Δικαστηρίου και συνεπώς δεν είναι υποχρεωμένο να ανταποκριθεί σε τυχόν κλητεύσεις που θα εκδώσει η Χάγη."Δεν θα επιτρέψουμε οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί του Τσαχάλ (σ.σ. ο ισραηλινός στρατός) να συρθούν ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης", είχε δήλωσει  ο Πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου."Αυτοί που πρέπει να διωχθούν είναι οι ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής που έκαναν μια συμμαχία με τους εγκληματίες πολέμου της Χαμάς", πρόσθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως  την άλλη πλευρά ότι χρησιμοποίησε τους κατοίκους της Γάζας σαν ανθρώπινη ασπίδα 

Το Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει πως θα υπάρξουν αντίποινα για την ένταξη των Παλαιστινίων στο Διεθνές Δικαστήριο και έχουν ήδη παγώσει την απόδοση φορολογικών εσόδων στην Παλαιστινιακή Αρχή.ύψους  άνω των 100 εκατ. ευρώ. 

Τα θύματα από τις δυο πλευρές
Να θυμίσουμε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας διήρκεσαν από τις 8 Ιουλίου έως τις 26 Αυγούστου του 2014. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 2.104 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 1.462 ήταν άμαχοι (ποσοστό 69%). Σκοτώθηκαν 495 παιδιά και 253 γυναίκες και οι καταστροφές στις υποδομές και τις ιδιωτικές περιουσίες ήταν τεράστιες, όπως και σε σχολεία του ΟΗΕ. Στο Ισραήλ τα οι νεκροί ανέρχονταν σε 73, από τους οποίους οι 67 ήταν στρατιώτες.


Βαραίνει η απώλεια αμάχων 
Από αντίπαλους του Ισραήλ, όπως η πλευρά της Τουρκίας , γίνονται σχόλια ότι φαίνεται δύσκολο να υποστηριχθεί η αντίδραση του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή όταν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των αμάχων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις τις οποίες εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα. ΠΗΓΗ ONALERT.GR

2 σχόλια:

  1. ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
    ΗΠΑ: «Τραγική ειρωνεία» η έρευνα του ΔΠΔ σε βάρος του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου .
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την Παρασκευή "τραγική ειρωνία" την έναρξη, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μιας προκαταρκτικής εξέτασης –που προηγείται της πλήρους έρευνας– για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
    "Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τις ενέργειες του εισαγγελέα του ΔΠΔ" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεφ Ράτκε. "Είναι τραγική ειρωνία το Ισραήλ, που έχει δεχτεί χιλιάδες τρομοκρατικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον των κατοίκων του και των συνοικιών του, να αποτελεί τώρα αντικείμενο ερεύνης εκ μέρους του ΔΠΔ", σχολίασε ο εκπρόσωπος.
    Τίποτε δεν είναι βέβαιο ακόμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ΗΠΑ απειλούν τους Παλαιστινίους με διακοπή βοήθειας

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να διακόψουν την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους εάν αυτοί καταθέσουν μήνυση εναντίον του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο οποίο εντάχθηκαν αυτό το μήνα παρά τις αμερικανικές και ισραηλινές αντιδράσεις, δήλωσε τη Δευτέρα η Λίντσεϊ Γκράχαμ, γερουσιαστής των Δημοκρατικών.
    Η Γκράχαμ, η οποία είναι μεταξύ των 7 μελών της αντιπροσωπείας των γερουσιαστών που επισκέφτηκαν το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, δήλωσε ότι βάσει της ήδη υπάρχουσας αμερικανικής νομοθεσίας "θα κοπεί η βοήθεια προς τους Παλαιστινίους,
    εάν αυτοί καταθέσουν μήνυση" εναντίον του Ισραήλ.Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιερουσαλήμ, η Γκράχαμ τόνισε τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής πλευράς σχετικά με το θέμα."Έγκειται ήδη στη νομοθεσία ότι θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τη χρηματοδότηση εάν όντως προχωρήσουν με την υπόθεση", δήλωσε η ίδια.Η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει ανακοινώσει ότι η Παλαιστίνη δεν είναι ένα κυρίαρχο κράτος και επομένως δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος του ΔΠΔ.Ωστόσο, ουδέποτε δεν είχε απειλήσει ότι θα διακόψει την οικονομική βοήθεια.
    Οποιαδήποτε περικοπή των πόρων από την πλευρά των ΗΠΑ θα καθιστούσε ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της ηγεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας για επιβίωση, αφού οι ΗΠΑ παρέχουν τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στους Παλαιστινίους. Πρόσφατα το Ισραήλ πάγωσε τη μηνιαία μεταφορά φορολογικών εσόδων περίπου 120 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Παλαιστινιακή Αρχή.
    Ο γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, έχει επιβεβαιώσει ότι οι Παλαιστίνιοι θα γίνουν και επίσημα μέλη του ΔΠΔ την 1η Απριλίου, μετά την αίτηση που είχαν καταθέσει στις αρχές αυτού του μήνα.Υπό τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να ερευνήσουν τις αιματηρές συγκρούσεις που διήρκησαν 50 ημέρες μεταξύ Ισραηλινών και της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2014 και κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 2.100 Παλαιστινίους, 67 Ισραηλινούς στρατιώτες και 6 Ισραηλινούς πολίτες.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113436982

    ΑπάντησηΔιαγραφή