Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

ΝΑΤΟ: Μαχητικά στην Αν. Ευρώπη εναντίον της Ρωσίας

Image

Αντικαθιστά το ΝΑΤΟ τα γερμανικά αεροσκάφη στη Λιθουανία με ιταλικά. Από σήμερα τέσσερα ιταλικά Eurofighter Typhoon σταθεύουν στην αεροπορική βάση του Σιαουλιάι, στη Λιθουανία, αντικαθιστώντας οκτώ γερμανικά μαχητικά του ίδιου τύπου. 
Μαζί με τα ιταλικά Typhoon, από την ίδια βάση θα επιχειρούν και τέσσερα πολωνικά Mig-29. Άλλα τέσσερα ισπανικά Typhoon αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση Αμάρι στην Εσθονία και τέσσερα βελγικά F-16 αναπτύχθηκαν στη βάση του Μάλρμποργκ, στην Πολωνία. 

Το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει αεροπορικές δυνάμεις στη Βαλτική, στο πλαίσιο της επιχείρησης Baltic Air Policing, προκειμένου να επιτηρεί τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή, παρέχοντας αεροπορική κάλυψη στις χώρες μέλη του, στην Αν. Ευρώπη. Οι Νατοϊκές δυνάμεις θα παραμένουν στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2015. 


Ο επικεφαλής του γερμανικού σμήνους που στάθμευε στην αεροπορική βάση του Αμάρι, είχε δηλώσει πως η ρωσική αεροπορική δραστηριότητα στην περιοχή είναι αυξημένη. Στο διάστημα της παρουσίας τους στην περιοχή οι Γερμανοί εκτέλεσαν 225 εξόδους επιτήρησης ρωσικών αεροσκαφών. 

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα στη Βαλτική, πέραν του ότι αυξάνει την ένταση στην περιοχή, αποτελεί κίνδυνο για να επιβατηγά και εμπορικά αεροσκάφη που πετούν εκεί. 


Η Baltic Air Policing ξεκίνησε το 2004 ως επιχείρηση κάλυψης του εναέριου χώρου των τριών βαλτικών χωρών (Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας). Το 2012 το ΝΑΤΟ αποφάσισε να έχει μόνιμη παρουσία στην περιοχή. Στην επιχείρηση μετέχουν αεροπορικές δυνάμεις 16 χωρών μελών της συμμαχίας. 



Πηγή: Janes

Απόδοση-επιμέλεια: On Alert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου