Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Το καταστροφικό πέρασμα της Μπόκο Χαράμ από δορυφόρο Εικόνες

Φωτογραφίες πριν και μετά τη σφαγή της Μπάγκα στη Νιγηρία δημοσιεύει η Διεθνής Αμνηστία. Κατά το καταστροφικό τους πέρασμα οι ένοπλοι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ εκτιμάται ότι έσφαξαν μέχρι και 2.000 άτομα ενώ έβαλαν φωτιά και κατέστρεψαν ολόκληρα χωριά. Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου
Την κλίμακα της καταστροφής από τις τελευταίες αγριότητες της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ δείχνουν οι δορυφορικές φωτογραφίες. Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες σπίτια κάηκαν σε δύο πόλεις της Νιγηρίας. 
Οι φωτογραφίες ελήφθησαν με πέντε ημέρες διαφορά, στις 2 και 7 Ιανουαρίου, πριν και μετά την φονική επίθεση και απεικονίζουν τις περιοχές Μπάγκα και Ντορόν Μπάγκα, με τις κατοικίες στην πρώτη να έχουν αφανιστεί ολοσχερώς μετά την επίθεση.

Η φωτογραφία απεικονίζει την πόλη Ντορόν Μπάγκα, πριν και μετά

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι ένας αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης της Μπόκο Χαράμ στην Μπάγκα, κατήγγειλε ότι έσφαξαν γυναίκα την ώρα του τοκετού. «Το μισό σώμα του βρέφους είχε βγει από το σώμα της μητέρας του και εκείνη την ώρα η γυναίκα δολοφονήθηκε» περιγράφει ο αυτόπτης μάρτυρας.

Στην Μπάγκα, μια πυκνοκατοικημένη πόλη λιγότερο από 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μέγεθος, περίπου 620 δομές υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά. Ο Ντάνιελ Ειρ, ερευνητής της Διεθνής Αμνηστίας σε θέματα της Νιγηρίας, περιέγραψε την επίθεση ως «την μεγαλύτερη και πιο καταστροφική» στο πλαίσιο της επιχείρησης της οργάνωσης να εγκαθιδρύσει ισλαμικό κράτος στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Πρόσθεσε ότι αυτές «οι σκόπιμες δολοφονίες αμάχων και η καταστροφή της περιουσίας τους από την Μπόκο Χαράμ συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και θα πρέπει να διερευνηθούν δεόντως».


Η φωτογραφία απεικονίζει την πόλη Μπάγκα, πρίν και μετά

Ενώ οι κάτοικοι δεν είναι ακόμη σε θέση να μετρήσουν ή να θάψουν τους νεκρούς τους, ο νιγηριανός στρατός, ο οποίος συχνά υποβαθμίζει τον απολογισμό των θυμάτων, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν, χαρακτηρίζοντας «υπερβολικούς» τους ισχυρισμούς για πάνω από 2.000 νεκρούς.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι εκατοντάδες άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι, ενδεχομένως να έχασαν τη ζωή τους στη συγκεκριμένη επίθεση στις 3 Ιανουαρίου που λέγεται ότι είχε στόχο πολίτες που βοηθούν εθελοντικά τον στρατό.


«Σκότωσαν τόσο πολλούς ανθρώπους. Είδα ίσως και περί τους 100 να σκοτώνονται εκείνη την ημέρα στην Μπάγκα. Έτρεξα να κρυφτώ μέσα στους θάμνους. Την ώρα που τρέχαμε, πυροβολούσαν και σκότωναν» λέει ο άνδρας αυτός που είναι στα 50 του. Μία γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας προσθέτει «δεν ξέρω πόσα αλλά υπήρχαν πτώματα όπου κι αν κοίταζες».

Οι μαρτυρίες των κατοίκων συμβαδίζουν με τους ισχυρισμούς τοπικών αξιωματούχων που κάνουν λόγο για τεράστιο αριθμό νεκρών, αλλά και με τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων στο για πτώματα σε αποσύνθεση να κείτονται στους δρόμους.


Ένας άνδρας, ο οποίος ξέφυγε από την Μπάγκα αφού κρυβόταν επί τρεις ημέρες, είπε ότι «περπατούσε πάνω σε πτώματα» καθώς προσπαθούσε να διαφύγει μέσα από τους θάμνους. Περίπου 300 γυναίκες λέγεται ότι απήχθησαν και κρατούνται σε ένα σχολείο, κατήγγειλαν αυτόπτες μάρτυρες στην Διεθνή Αμνηστία, προσθέτοντας ότι οι πιο ηλικιωμένες, οι μητέρες και τα παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα έπειτα από τέσσερις ημέρες, αλλά όχι και οι νεότερες.

Η επίθεση στη Μπάγκα πραγματοποιήθηκε πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Νιγηρία τον επόμενο μήνα και η έξαρση της βίας εκτιμάται ότι αποσκοπεί στο να υπονομεύσει την εκλογική διαδικασία.

Το Σάββατο (10/01/2015), 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που εξαπέλυσε ένα κορίτσι περίπου 10 ετών ανατινάζοντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένο σε κατάμεστη αγορά στο Μαϊντουγκούρι.

Επίσης τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν δύο γυναίκες καμικάζι πραγματοποίησαν επίθεση αυτοκτονίας σε άλλη αγορά στο Πότισκουμ, την οικονομική πρωτεύουσα της γειτονικής πολιτείας Γιόμπε.http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου