Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Ο ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΟΠΛΟΦΟΡΟΣ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ!

Αναβαθμισμένες πρακτικές...

Δεν εξέπληξε το indexanthi.gr η εισβολή του πρώην προέδρου του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης Στυλιανού Ιωαννίδη στον προαύλιο χώρο του ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έβγαλε περίστροφο δηλώνοντας «είμαι χειρότερος από τους χρυσαυγίτες». Ξέραμε –και γράφαμε- γι’ αυτόν από τον Ιανουάριο του 2005…Λεπτομέρειες για το περιστατικό μπορείτε να διαβάσετε στα δύο σχετικά ρεπορτάζ του alterthess.gr που ανέδειξε το ζήτημα (εδώ και εδώ), μετά και από καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων. Αντιγράφουμε ένα ενδεικτικό απόσπασμα:
“Όπως καταγγέλλουν στο alterthess.gr αυτόπτες μάρτυρες, ο άνδρας εισέβαλε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο απειλώντας και φωνάζοντας σε μια πρωτοφανή ρατσιστική επίθεση για τα δεδομένα της πόλης. Ο άνδρας μάλιστα δεν δίστασε να εξυβρίσει τους εργαζόμενους, να καταφερθεί εναντίον των παιδιών με ρατσιστικές αναφορές για την καταγωγή τους, χαρακτηρίζοντάς τους «αλήτες Πακιστανούς» και λέγοντας ότι «έχει βαρεθεί να πληρώνει με τους φόρους του αυτούς τους βρωμιάρηδες» και πολλά άλλα. Επιπλέον ο πρώην πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης αμέσως μετά έβγαλε περίστροφο δηλώνοντας ταυτόχρονα «είμαι χειρότερος από τους χρυσαυγίτες». Μετά το περιστατικό ο άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία και αύριο θα βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα (σ.σ. έλαβε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου) μετά από μήνυση που υπέβαλλαν οι εργαζόμενοι”.
Το δεύτερο ρεπορτάζ του alterthess.gr καταδεικνύει ότι ο δράστης είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας: «Κατά την εκλογή του το 2005, ακόμα και μέλη της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. τον κατήγγειλαν για “μαφιόζικες μεθόδους” ενώ το θέμα είχε φτάσει μέχρι και στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Το θέμα είχε αναδείξει η εφημερίδα “Τα Νέα” με δημοσίευμα στο οποίο ανέφερε πως “οι προεδρικές εκλογές στις 7 Ιουνίου 2005 με τις οποίες ανανεώθηκε για μια ακόμη τριετία η θητεία του κ. Στυλιανού Ιωαννίδη, στελέχους της Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. στο Ωραιόκαστρο, σημαδεύτηκαν από έναν εμφύλιο της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ.”». Στο σπουδαίο ρεπορτάζ που αξίζει να διαβάσει κανείς, καταγγέλλονται σημεία και τέρατα.
Χωρίς κανένα σχόλιο, παραθέτουμε πέντε ρεπορτάζ του παρελθόντος που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Κόντρα», πίσω από τις λέξεις (και τα αναπάντητα ερωτήματα) των οποίων μπορεί να χαρτογραφήσει κανείς την προσωπικότητα και τις πρακτικές του σημερινού δράστη ενός πρωτοφανούς περιστατικού…
Τα ΤΕΙ και οι κραταιοί - Εστίες και αστείες τακτικές (22.1.2005)
Από τις 15/11, η Φοιτητική Εστία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σ’ έναν από τους κεντρικότερους δρόμους (Εγνατία) τελεί υπό κατάληψη από τους σπουδαστές-οικότροφους. Προηγήθηκε συμβολική κατάληψη στις 11/11 και σειρά επαφών των σπουδαστών με την διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι οποίες δεν απέδωσαν.
Σας μεταφέρουμε σήμερα την κατάσταση, όπως την παρουσίασε το προεδρείο και τα μέλη της κατάληψης, ενώ θα αναζητήσουμε και το προεδρείο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, για να έχουμε και την άλλη άποψη.
Οι σπουδαστές, λοιπόν, καταγγέλλουν ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν έμπαιναν νέοι ένοικοι στη θέση αυτών που αποχωρούσαν. Υπήρχε μια υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης και μια συνολική απαξίωση της Εστίας, με προφανή σκοπό το σταδιακό άδειασμά της από ενοίκους. Για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια, η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εξέδιδε ανακοινώσεις για το κλείσιμο της Εστίας λόγω έργων συντήρησης και ζητούσε δικαιολογητικά από υποψήφιους ενοίκους, στα οποία θα έπρεπε να αναγράφεται ο λόγος για τον οποίο αυτοί θέλουν να μείνουν στην Εστία! Κάτι ανάλογο είχε γίνει βέβαια και στην Αθήνα και τελικά μια λέσχη μετατράπηκε σε… γραφεία, αφού πρώτα αποτέλεσε ξενώνα δημοσιογράφων για την Ολυμπιάδα. Στις υπόλοιπες προσπάθησαν να βάλουν ενοίκιο, ν’ αλλάξουν τον κανονισμό λειτουργίας, ακόμα και να τοποθετήσουν κάμερες και security, όπως έγινε στη Λάρισα! Εκεί, όπου δρομολογήθηκε ενοίκιο 500 ευρώ ανά έτος και που όποιος οικότροφος πιαστεί να οδηγεί αυτοκίνητο (αναγράφεται και στο άρθρο 9, παράγραφος 10 του κανονισμού λειτουργίας της Εστίας Λάρισας), εκδιώκεται από την Εστία!
Οι οικότροφοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον πρόεδρο των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ. Στυλιανό Ιωαννίδη, από τον περασμένο Φεβρουάριο, δίχως επιτυχία. Έπρεπε να φτάσουμε στις κινητοποιήσεις του Νοέμβρη και στην κατάληψη, για να τον δουν και να πάρουν τη μεγαλειώδη δήλωση «σταματήστε την κατάληψη για να σας βάλουμε πετρέλαιο»! Ο πρόεδρος των ΤΕΙ που εμφανίστηκε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό («Ωρίων»), δήλωσε αναληθώς ότι το πρόβλημα δημιουργείται από καταληψιομανείς, ότι έχει μπει λουκέτο στην πόρτα (δεν είδαμε κάτι τέτοιο στις επισκέψεις μας εκεί, αντίθετα είδαμε τη στενή κατόπτευση του χώρου από ένστολους και μη) και ότι οι καταληψιομανείς αυτοί οδηγούν Μερσεντές! Τώρα πώς γίνεται να οδηγείς Μερσεντές και να ζεις σε παγωμένες τρώγλες χωρίς να κάνεις μπάνιο, είναι άλλο θέμα. Το προεδρείο της κατάληψης ήρθε σε επαφή με τον πρόεδρο των ΤΕΙ πριν δέκα μέρες (12/1) και πήρε τη δήλωσή του ότι θα μπουν νέα παιδιά για στέγαση, αν πρώτα πάψει η κατάληψη και φύγουν όλοι για να γίνουν εργασίες συντήρησης και να μπει πετρέλαιο! Επίσης, αξίωσε να μην τον επισκέπτεται επιτροπή των καταληψιών-οικότροφων, αλλά μόνο ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών της Εστίας («Πράξη»).
Μεσούσης της «τσουχτερής» χειμερινής περιόδου, η εστία παραμένει χωρίς πετρέλαιο (ανυπομονούμε να συναντηθούμε με τον πρόεδρο των ΤΕΙ και να ρωτήσουμε για την τύχη των περί αυτού κονδυλίων) με αποτέλεσμα οι οικότροφοι να μην έχουν θέρμανση αλλά και μπάνιο! Επίσης, μάθαμε ότι πριν από ενάμισι χρόνο, κατέπεσε μάρμαρο της Εστίας στην Εγνατία οδό, την οποία διέρχονται χιλιάδες πεζοί και αυτοκίνητα καθ’ όλο το 24ωρο. Η διοίκηση του ΤΕΙ αναγκάστηκε τότε να βάλει νέα μάρμαρα και κάγκελα και να βάψει την Εστία, φυσικά όλα απ’ έξω, στην πρόσοψη.
Το προεδρείο και τα μέλη της κατάληψης προσανατολίζονται στην αναζήτηση χρημάτων για πετρέλαιο (τη στιγμή που υπάρχει κονδύλι γι’ αυτό) και στην αναζήτηση νέων ενοίκων, μιας και ο πρόεδρος των ΤΕΙ αρνείται να κάνει κάτι τέτοιο. Το ζήτημα της κατάληψης «βγήκε» στα τηλεοπτικά κανάλια Mega, Alter, ET 3 («Τρίτη Ματιά») και Βεργίνα TV, στους ραδιοσταθμούς 102 fm της ΕΡΤ-3 και 1434 του ΑΠΘ, καθώς και στις εφημερίδες Κόντρα, Αγγελιοφόρος, Βαβυλωνία, Εθνος και Εργατική Αλληλεγγύη.
Εμείς, δεσμευόμαστε ν’ αναζητήσουμε και τη γνώμη του προέδρου του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και να επανέλθουμε στο θέμα.
Τα ΤΕΙ και οι κραταιοί - μέρος δεύτερο 29.1.2005
Στο προηγούμενο φύλλο αναφερθήκαμε στην κατάληψη της επί της Εγνατίας οδού Εστίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας τις απόψεις του προεδρείου των καταληψιών σπουδαστών. Είχαμε υποσχεθεί ότι θα αναζητήσουμε τον πρόεδρο του ΤΕΙ, για να εκθέσουμε και τη δική του θέση, όμως η εβδομάδα που μεσολάβησε δεν ήταν αρκετή να τον εντοπίσουμε, παρά τα έντεκα τηλεφωνήματά μας. Τα καταφέραμε τελικά μετά από περαιτέρω ένταση της αναζήτησης, αλλά οι απόψεις του θα δημοσιευτούν στο επόμενο φύλλο, μιας και θα τις έχουμε αύριο. Συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο απόψεων, κάποιες δικές μας σκέψεις.
Είναι πλέον ολοφάνεροι κι απροσχημάτιστοι οι νεοδιαμορφωθέντες ρόλοι του καθενός μέσα στη λαίλαπα του 21ου αιώνα και την άγρια επίθεση του κεφαλαίου και των διαχειριστών-υπηρετών του ενάντια στην κοινωνία. Η κατάσταση αυτή δεν έχει αφήσει άθικτο ΚΑΝΕΝΑ τομέα της κοινωνικής ζωής, ούτε φυσικά και την παιδεία. Τα άρθρα της Γιούλας Γκεσούλη, καταδεικνύουν και πείθουν για την ορθότητα αυτών των ισχυρισμών. Η κατάσταση στην παιδεία, είναι αντίστοιχη της κατάστασης που επικρατεί σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής, τι άλλο θα μπορούσε να είναι άλλωστε; Το ζήτημα των Εστιών, στο οποίο αναφερθήκαμε στο προηγούμενο φύλλο, δεν προέκυψε από το πουθενά. Αποτελεί απλά έναν ακόμη σταθμό, στην πορεία της άρσης κάθε είδους κρατικών παροχών για την Παιδεία και εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση για ξήλωμα κεκτημένων και διαμόρφωση της νέας κατάστασης, όπως επιτάσσει η σημερινή συγκυρία. Οι λεπτομέρειες και οι παράμετροί τους είναι πράγματα γνωστά σε όσους ασχολήθηκαν έστω και λίγο, ενώ μια προσεκτική ματιά στο χώρο (ακόμα κι από κάποιον που δεν ασχολήθηκε βαθιά, όπως ο γράφων) κάνει πασιφανείς τις προθέσεις της εξουσίας (ορατής και αόρατης). Ο πολυδιαφημισμένος νόμος 2916 για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ (που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ), είναι ενδεικτικός του τι τελικά επιδιώκουν οι κρατούντες. Η κατάργηση κάθε έννοιας δωρεάν παιδείας, η μετακύλιση του κόστους στις πλάτες των φοιτητών, η απαξίωση των πτυχίων, η ένταξη των αποφοίτων (όσων αντέξουν να φτάσουν ως εκεί) στις στρατιές του άνεργου, φτηνού εργατικού δυναμικού είναι οι νέες (;) προοπτικές.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο θλιβερά, αν αναλογιστεί κανείς τη σιωπηλή συναίνεση της κοινωνίας. Το πιο μάχιμο κομμάτι της είναι εγκλωβισμένο στις κατευθύνσεις των κάθε λογής αντιπροσωπευτικών μάγων και συμβουλατόρων, ενώ η συντριπτική πλειονότητα εξακολουθεί να ονειρεύεται μια καλύτερη τύχη που θα έρθει από τον ουρανό. Κι απομένει μια χούφτα ανθρώπων που διακατέχονται από αγωνιστικό πνεύμα, οι οποίοι, έχοντας διασώσει το κριτήριό τους μακριά από τα παβλόφεια πειραματικά πεδία (τηλεόραση, κατανάλωση, βόλεμα, εφησυχασμός κλπ) διεκδικεί το αυτονόητο. Είναι θλιβερό ν’ ακούς εργαζόμενους στα ΤΕΙ να παίρνουν το μέρος της εξουσίας και των διαχειριστών της και ν’ απαξιώνουν τον αγώνα των σπουδαστών. Να καταφέρονται εναντίον των τελευταίων με χαρακτηρισμούς που δεν τιμούν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπειά τους, γιατί με την κατάληψη έχασαν τη βολή τους και διασαλεύτηκε η αυτιστικά επαναλαμβανόμενη μίζερη ρουτίνα της κάθε μέρας τους.
Το πρόβλημα των ημερών μας δεν είναι η επιδρομή της εξουσίας επί του κοινωνικού σώματος. Ο ταξικός πόλεμος και κάθε άλλη μορφή του υπήρχε και πριν. Το πρόβλημα είναι ο εφησυχασμός, η πρόστυχη αποδοχή της κατάστασης και η συνενοχή στις αθλιότητες που οι περισσότεροι δεν θέλουν, αλλά εργάζονται για τη θεμελίωσή τους.
Τα ΤΕΙ και οι κραταιοί – μέρος τρίτο (5.2.2005)
Καταφέραμε λοιπόν να έχουμε και τη γνώμη του προέδρου του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, για τα περί την κατάληψη της εστίας στην Εγνατία οδό. Ο κ. Ιωαννίδης μας διέθεσε ένα δεκάλεπτο στο γραφείο του στη Σίνδο, χρόνος μέσα στον οποίο διατύπωσε την άποψή του, την οποία σας μεταφέρουμε χωρίς δικά μας σχόλια.
Ξεκίνησε λέγοντας πως όλα τα κτίρια των εστιών του ΤΕΙ είναι χάλια, με εμφανείς φθορές και με τα σημάδια του χρόνου πάνω τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δίνουμε κακή εικόνα στους ξένους φοιτητές που έρχονται με Erasmus, ήταν η παρατήρηση του προέδρου επ’ αυτού. Φέτος τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, αλλά δεν μπορούν να γίνουν επισκευές όσο το κτίριο (που αυτή τη στιγμή έχει πληρότητα 50%) κατοικείται. Εδώ και δύο χρόνια, γίνονται προσπάθειες να αδειάσει η εστία ώστε να επισκευαστεί, ενώ πέρυσι δόθηκε μεγάλο κονδύλι για εργασίες μετά από πτώση μαρμάρου στο δρόμο και κίνδυνο να πέσουν κι άλλα μάρμαρα ή τζάμια μέσα σ’ έναν πολυσύχναστο δρόμο. Ο κ. Ιωαννίδης, είπε πως ζήτησε από τους φοιτητές να εγκαταλείψουν τους προνομιούχους επάνω ορόφους όπου προτιμούν να διαμένουν και να μείνουν στους τέσσερις πρώτους (το κτίριο έχει εφτά ορόφους), ώστε να αρχίσουν από εκεί οι εργασίες (για λειτουργικούς λόγους). Τόνισε ότι αντιμετώπισε επιμονή, αδιαλλαξία, κακοπιστία και παράξενα επιχειρήματα από τους φοιτητές που προχώρησαν στην κατάληψη. Μια κατάληψη που γίνεται από 4-5 άτομα όπως είπε και όπου μόνον ο πρόεδρός της δείχνει διάθεση για λύση, σε αντίθεση με τον αντιπρόεδρο και τους υπόλοιπους. Σε ερώτησή μας για το “δια ταύτα”, ο κ. Ιωαννίδης πρότεινε να αδειάσουν οι δύο επάνω όροφοι (6ος και 7ος) και να αρχίσουν εργασίες που σταδιακά θα κατεβαίνουν προς τα κάτω. Επίσης είπε πως πετρέλαιο θα μπει αν και όταν τελειώσει η κατάληψη κι αυτό αποτελεί απόφαση του ΤΕΙ και εδώ τελείωσε η κουβέντα μας.
Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά επί των δηλώσεων του προέδρου αλλά και επί του θέματος συνολικά, το οποίο αν το δει κάποιος προσεκτικά, θα του γεννήσει κάποιες εύλογες απορίες. Δεν θα το κάνουμε αυτή τη στιγμή, για δύο λόγους. Ο πρώτος και πιο άμεσος, είναι οι ζυμώσεις που γίνονται στην κατάληψη και οι κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν αυτή την εβδομάδα. Ο δεύτερος είναι ότι παρακολουθούμε (και θα το κάνουμε σε μεγάλο βάθος χρόνου) την πορεία του θέματος, ώστε να δούμε αν έχουμε σύμπτωση λόγων και έργων, προθέσεων και πρακτικής. Θα μας επιτρέψετε να έχουμε τους λόγους μας γι’ αυτό, τους οποίους θα εξηγήσουμε αναλυτικότερα στο επόμενο φύλλο, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθούμε ενώπιον καθοριστικών εξελίξεων.
Και κάτι άσχετο: Μας έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι ΚΑΝΕΝΑΣ (φοιτητής ή εργαζόμενος στα κυλικεία) δεν γνώριζε πού βρίσκεται το κτίριο διοίκησης του ΤΕΙ, με αποτέλεσμα την ωραία περιπλάνησή μας στις παγωμένες εκτάσεις του! Τελικά μόνο στο ιατρείο ήξεραν (ίσως γιατί είναι απέναντι).
Τα ΤΕΙ και οι κραταιοί – μέρος τέταρτο (12.2.2005)
Ήταν μια δύσκολη και καθοριστική εβδομάδα για το μέλλον της κατάληψης της Φοιτητικής Εστίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Μέσα από τα προβλήματα, τις αντιγνωμίες και τη φυσική φθορά που επιφέρει ο χρόνος σε μια κατάληψη, τα παιδιά της Εστίας Δέλτα είναι ακόμα εδώ, αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Τη βδομάδα που πέρασε, ανανεώθηκε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων κι αποφασίστηκε να γίνει ένα άνοιγμα στον κόσμο. Μαζεύτηκαν ήδη 250 υπογραφές, γράφτηκαν συνθήματα κι επιχειρείται η ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, επιχειρείται η εξεύρεση πόρων για να μπει πετρέλαιο στις παγωμένες εστίες, την ώρα που η θέση του προεδρείου του ΤΕΙ είναι δεδομένη: Πετρέλαιο θα μπει όταν λήξει η κατάληψη. Παρόλο που υπάρχουν κονδύλια για το θέμα, φαίνεται να πάγωσαν, με συνέπεια να παγώσουν κι οι φοιτητές. Οι οποίοι δηλώνουν κουρασμένοι από τις υποσχέσεις και την απαξίωση του προέδρου του ΤΕΙ.
Μια απαξίωση, μέρος της οποίας διαφαίνεται στην συνέντευξή του που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο φύλλο, όπου αναφερόταν περισσότερο στα μάρμαρα που έπεσαν στην Εγνατία οδό (αφού αυτό φαίνεται έξω) και στην κακή εντύπωση που θα σχηματίσουν οι ξένοι φοιτητές που έρχονται με Erasmus, χωρίς να αναφέρεται στην εντύπωση όσων βιώνουν καθημερινά την αθλιότητα στις εστίες. Αρχικά πρότεινε το άδειασμα των τεσσάρων πάνω ορόφων της εστίας, ενώ σ’ εμάς μίλησε για τους δύο επάνω ορόφους. Το βέβαιο είναι ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται άδειασμα κανενός ορόφου από τους φοιτητές, οι οποίοι κουράστηκαν και πλέον περιμένουν να επισκεφθεί ο ίδιος ο πρόεδρος τις Εστίες, εγκαταλείποντας την αδιάλλακτη στάση του. Υπό το βάρος βέβαια, της επιμονής του προέδρου για άδειασμα των Εστιών, της άρνησης για χορήγηση πετρελαίου και τις καλλιεργούμενες φήμες για μελλοντική εκχώρηση των Εστιών σε ιδιώτες.
Ο αγώνας των φοιτητών συνεχίζεται, ενώ ενδιαφέρον και έμπρακτη στήριξη εκδηλώθηκε και από την Αθήνα (Φ.Ε.Π.Α.). Τελειώνουμε με την επιστολή ενός εκ των καταληψιών, σχετικά με το πρόσφατο άνοιγμα της κατάληψης στα αστικά ΜΜΕ.
Τα ΤΕΙ και οι κραταιοί (28.5.2005)
Οι πιστοί αναγνώστες της Κόντρας θα θυμούνται τα τεκταινόμενα στην Εστία των ΤΕΙ που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη (Εγνατία). Είχαμε αναφερθεί λεπτομερώς σ’ αυτά πριν τέσσερις μήνες, μιλώντας με τους καταληψίες σπουδαστές της εστίας, με τον πρόεδρο της διοίκησης των ΤΕΙΘ αλλά και διατυπώνοντας κάποιες δικές μας, γενικές σκέψεις.
Ο καιρός κύλησε υπέρ της διοίκησης του ΤΕΙ (όπως άλλοτε ήταν φυσικό), η αγωνιστική διάθεση ξεθώριασε και η κατάληψη ατόνησε. Από κει που υπήρχαν τουλάχιστον είκοσι ενεργά άτομα, έμειναν τέσσερις–πέντε και, σύμφωνα με το προεδρείο των καταληψιών σπουδαστών, οι υπόλοιποι μπήκαν στη λογική του "αφού δεν πάει το πράμα τι να κάνουμε; Όσο καταφέρω να μείνω εδώ καλό είναι", αφού οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν κάπου να μείνουν εκτός εστίας. Έτσι, η κατάληψη ατόνησε και τώρα ο επισκέπτης μπαίνει σε μια θλιβερή, άδεια εστία, εκεί που άλλοτε υπήρχε πολύς κόσμος και τουλάχιστον μια κάποια διάθεση για αγώνα.
Ανατρέχοντας λοιπόν στον τίτλο αυτής της σειράς άρθρων, τα ΤΕΙ (οι σπουδαστές) δείχνουν να χάνουν την μάχη από τους κραταιούς (κρατύνω – κρατώ = εξουσιάζω δια της ισχύος). Οι οποίοι κραταιοί άφησαν (κι ακόμα αφήνουν) υπομονετικά το χρόνο να κυλήσει με σκοπό να κουραστούν οι σπουδαστές και να απαξιωθεί εντελώς η κατάληψη. Ο πρόεδρος της διοίκησης του ΤΕΙΘ κ. Ιωαννίδης, κάλεσε τον πρόεδρο των σπουδαστών Ανδρέα Γερασιμόπουλο και αλλάζοντας άρδην τη θέση του ανακοίνωσε την απαρέγκλιτη απόφαση: Του είπε ότι η εστία κλείνει κι ότι πρέπει ν’ αποχωρήσουν όλοι από το κτίριο για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και να μην υπάρχει κίνδυνος πιθανού ατυχήματος! Σ’ εμάς, όπως είχαμε γράψει τότε, είχε πει ότι επιθυμεί να κάνει τις εργασίες ενόσω οι σπουδαστές θα ήταν μέσα στο κτίριο (εκκενώνοντας τους υπό ανακαίνιση ορόφους κάθε φορά). Κάτι που, όπως τόνισε, είχε προτείνει επίμονα και οι σπουδαστές αρνούνταν να δεχτούν! Όμως το πράγμα δεν τελειώνει εκεί, παρόλο που μέσα σε πέντε λεπτά είπε τα όσα τελεσίδικα είχε να πει, μη επιδεχόμενος αντιρρήσεις. Προχώρησε και παρακάτω λέγοντας ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα–δύο χρόνια (ζήσε Μάη μου), διάστημα κατά το οποίο θα επιδοτείται το ενοίκιο των σπουδαστών που θα εκδιωχθούν από την εστία. Και στη συνέχεια το ΤΕΙΘ προτίθεται να λειτουργήσει τις εστίες του (υπάρχει άλλη μία, κυριολεκτικά τρώγλη, στη Σίνδο) ανταποδοτικά, υποχρεώνοντας δηλαδή όσους επιθυμούν να διαμείνουν να πληρώνουν ενοίκιο! Και τέλος, έβαλε και το απαραίτητο κερασάκι σε μια τόσο καλά προετοιμασμένη αλλά αδέξια σερβιρισμένη τούρτα: Μίλησε για αναφορές που πήρε η διοίκηση του ΤΕΙΘ από την… γειτόνισσα αστυνομία (ακριβώς απέναντι είναι η διεύθυνση Θεσσαλονίκης κι ο Τσαρλς Μπουκόφκι λέει κάπου πως "ούτε ο ίδιος ο διάβολος δεν έχει τόσο διαπεραστικό βλέμμα όσο ένας γείτονας"). Αναφορές που μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για εξωεστιακά και λοιπά… αναρχικά στοιχεία (πάντως, για δίκτυο αράβων τρομοκρατών και διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, οφείλουμε να πούμε ότι δεν ακούστηκε κάτι. Άλλωστε αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έσπευδαν οι ευαίσθητοι προϊστάμενοι της πλανητικής ασφάλειας).
Έτσι λοιπόν, με τον χρόνο να κυλάει υπέρ του και με την ανεξέλεγκτη αλλαγή θέσεων, ο κ. Ιωαννίδης δείχνει να καταφέρνει να περάσει τα σχέδιά του. Περίμενε να ατονήσουν τα πράγματα και να φτάσει το καλοκαίρι, μέσα στο οποίο φανταζόμαστε ότι θα αρχίσουν οι εργασίες.
Εμείς, όσο κι αν μας στενοχωρεί αυτή η εξέλιξη, θα παρακολουθήσουμε την πορεία αυτής της ιστορίας και θα περιμένουμε αρμοδίως μια κατατοπιστική απάντηση σ’ ένα λεπτό ζήτημα: Τί απέγιναν τα κονδύλια που θα πήγαιναν στο πετρέλαιο αυτής της χρονιάς για την κατειλημμένη εστία;
http://www.indexanthi.gr/e-xanthi-mata/4180-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου