Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ CIA ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ:STRATFOR-Επίθεση στη Μαριούπολη για… προστασία της ρωσικής Κριμαίας!

Για σφοδρό βομβαρδισμό πυροβολικού στο ανατολικό τμήμα της Μαριούπολης, στην Ουκρανία, κάνουν λόγο αναφορές. Τα πυρά, σε συνδυασμό με δηλώσεις ενός εκ των ηγετών των Ρωσόφωνων αυτονομιστών, αποτελούν, ενδεχομένως, ενδείξεις, επικείμενης επίθεσης κατά της πόλης. Αν αυτό συμβεί θα πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης και απόδειξη πως η Ρωσία είναι αποφασισμένοι να πιέσουν τα πράγματα, ακόμα περισσότερος την Ουκρανία, δημιουργώντας, με τα όπλα, έναν χερσαίο διάδρομο σύνδεσης με την Κριμαία.
ΠΗΓΗ: STRATFOR
ΤΙΤΛΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ: «Red Alert: Rocket Fire Could Signal New Offensive on Mariupol»(Κόκκινος συναγερμός: Οι ρουκέτες μπορεί να υποδεικνύουν νέα επίθεση στη Μαριούπολη) 
Σφοδρά πυρά πυροβολικού πλήττουν το ανατολικό τμήμα της πόλης, έχοντας, μέχρι στιγμής, προκαλέσει τον θάνατο 27 ατόμων. Η Μαριούπολη είχε βομβαρδιστεί ξανά, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο βομβαρδισμός αυτός αποτελεί το προοίμιο επίθεσης κατά της πόλης, με σκοπό την κατάληψη της εδαφικής ζώνης, μήκους 320 χλμ. περίπου, που χωρίζει τον θύλακα των Ρωσόφωνων από την Κριμαία, ή εντάσσεται, απλώς, στο πλαίσιο των τακτικών συγκρούσεων μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων.

Η πόλη βομβαρδίστηκε με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Grad, γεγονός που δείχνει ότι μάλλον πρόκειται για καλά υπολογισμένη ενέργεια. Ο μεγάλος όγκος πυρός αποδεικνύει, παράλληλα, πως οι Ρωσόφωνοι διέθεταν πληθώρα πυρομαχικών. Ίσως στην επιχείρηση να έχουν εμπλακεί και ρωσικά τακτικά στρατεύματα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις μεταφοράς Ρώσων πεζοναυτών στην Αν. Ουκρανία, ώστε η ρωσική πλευρά να είναι σε θέση να κινηθεί επιθετικά.
Οι σφοδροί, προκαταρκτικοί, βομβαρδισμοί πυροβολικού αποτελούν συνήθη τακτική των Ρώσων πριν από μια επίθεση, ειδικά δε τα συγκεντρωτικά πλήγματα με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών. Με δεδομένο ότι για να επιτευχθεί τέτοια συγκέντρωση πυρός, απαιτούνται μεγάλες ποσότητες διαθέσιμων πυρομαχικών, δυτικοί αναλυτές φοβούνται πως πρόκειται για προπαρασκευή επίθεσης μεγάλης κλίμακας.
Η επίθεση στη Μαριούπολη έρχεται μερικές μόνο ημέρες μετά την κατάληψη του αεροδρομίου του Ντόνετσκ από τους Ρώσους. Η εξασφάλιση του Ντόνετσκ από τους Ρώσους καλύπτει το δεξιό πλευρό, κάθε προς δυσμάς επιθετικής τους ενέργειας.
Η επίθεση στη Μαριούπολη έρχεται, επίσης, μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Διοικητή Δυνάμεων Ευρώπης, αντιστράτηγου Χότζες, στο Κίεβο, ο οποίος ανακοίνωσε πως αριθμός Αμερικανών εκπαιδευτών θα μεταβεί στη Ουκρανία, την ερχόμενη άνοιξη για να εκπαιδεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις.
Αν οι Ρώσοι πράγματι ετοιμάζουν μεγάλης κλίμακας επίθεση, προφανώς την έχουν σχεδιάσει πριν τις ανακοινώσεις του Αμερικανού στρατηγού. Ίσως όμως οι ανακοινώσεις του να έπαιξαν και αυτές τον ρόλο τους. Σε κάθε περίπτωση ουδείς γνωρίζει τις ρωσικές προθέσεις. Ίσως να πρόκειται για μια απλήεπίδειξη δύναμης, ίσως να αποτελεί προσπάθεια διεύρυνσης του θύλακα που ελέγχουν οι Ρωσόφωνοι στην Αν. Ουκρανία, ίσως όμως, να σηματοδοτεί και μια επίθεση προς την Κριμαία.
Αυτή τη στιγμή, η θέση της Ρωσίας στην Κριμαία είναι επισφαλής. Η Κριμαία μπορεί εύκολα να αποκλειστεί, αν οι ουκρανικές δυνάμεις ενισχυθούν, ή υπάρξει εμπλοκή της Δύσης. Η Ρωσία κρατά την Κριμαία γιατί η Δύση επέλεξε να μην εμπλακεί. Η Κριμαία και η βάση της Σεβαστούπολης έχουν όμως στρατηγική σημασία για τη Ρωσία και για να καλυφθεί η Κριμαία απαιτείται ο έλεγχος μιας ευρείας εδαφικής ζώνης, βορειοδυτικά αυτής, όπου οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούν να αμυνθούν σθεναρά. Μια τέτοια κίνηση λοιπόν της Ρωσίας, ΔΕΝ στερείται στρατιωτικής λογικής.
Είτε η Ρωσία θα δημιουργήσει μια γεωγραφική ζώνη υπεράσπισης της Κριμαίας, ή η Κριμαία θα καταστεί το αδύνατο σημείο της ρωσικής στρατηγικής διάταξης. Οι Ρώσοι δεν θέλουν μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με τη Δύση, ειδικά σε εποχές οικονομικής δυσλειτουργίας. Έχοντας όμως λάβει την απόφαση να κρατήσουν την Κριμαία, δεν θα υπάρξει για αυτούς καλύτερη στιγμή να το παγιοποιήσουν.
Αυτό συζητείται ευρέως στη Μόσχα. Τα πυρά μπορεί να σημαίνουν το οτιδήποτε. Γνωρίζουμε όμως πως η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Αν. Ουκρανία έχει σημαντικά αυξηθεί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως είναι επιμελητειακά, έτοιμοι, τώρα, για μια μεγάλη επίθεση. Η κατάληψη της Μαριούπολης, πάντως, θα αποτελούσε το πρώτο βήμα, πριν την εκτόξευση μιας ευρύτερης κλίμακας επίθεσης, ενώ [θα μπορούσε να είναι και] ένας αυτόνομος στόχος.
Σε κάθε περίπτωση ο σφοδρός βομβαρδισμός οδηγεί την σύγκρουση σε νέο επίπεδο, όχι τόσο όσον αφορά την ένταση, αλλά όσον αφορά τα ερωτήματα για τις στρατηγικές επιδιώξεις της Ρωσίας.http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου