Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

TA MAT TOY ΠΑΝΟΥΣΗ HTAN EKEI! Φωτογραφικό υλικό από την πορεία στις Σκουριές (15 Φλεβάρη 2015)

Την Κυριακή, 15 Φλεβάρη 2015, έγινε κάλεσμα από τις Επιτροπές Αγώνα ενάντια στις Εξορύξεις Χρυσού για πορεία στις Σκουριές. Βασικό αίτημα, η άμεση παύση των εργασιών στις Σκουριές με στόχο τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως μεταλλευτικής και την οριστική εκδίωξη της Eldorado Gold (και της μπομπολικής κόρης της, Ελληνικός Χρυσός). 
Οι προσυγκεντρώσεις ήταν στην Ιερισσό (11:00 πμ) και στη Μεγάλη Παναγιά (11:30 πμ), ενώ ανέβηκαν και πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη. Το αρχικό πλάνο ήταν πορεία από το Χοντρό Δέντρο προς το εργοτάξιο.
Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι η σημερινή πορεία θα ήταν κομβική. Αφενός, πρόκειται για την πρώτο κάλεσμα για πορεία στις Σκουριές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (γεγονός που γέννησε εξαρχής εύλογα ερωτήματα για την ύπαρξη και την στάση των μπάτσων απέναντι στους/στις διαδηλωτές/ριες.) Αφετέρου, την ίδια μέρα, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο (στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός) είχε γίνει κάλεσμα για αντισυγκέντρωση από τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελληνικός Χρυσός. Αίτημά τους η κυβερνητική δέσμευση για συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή (γεγονός που δημιούργησε σκέψεις για ενδεχόμενο σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο συγκεντρώσεις).
Οι προσυγκεντρώσεις στην Ιερισσό και τη Μεγάλη Παναγιά πραγματοποιήθηκαν κανονικά. Γύρω στις 13:30, οι διαδηλωτές/ριες κατευθύνθηκαν με αυτοκίνητα και πούλμαν προς το Χοντρό Δέντρο. Ήδη από τις 12:30 υπήρχαν πληροφορίες ότι η αντισυγκέντρωση βρίσκεται στο εργοτάξιο και κλούβες των ΜΑΤ απαγορεύουν την διέλευση. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η εργοδοσία της Ελληνικός Χρυσός απαίτησε από τους/τις εργαζόμενους/ες να βρίσκονται στο εργοτάξιο τη συγκεκριμένη μέρα μαζί με τις οικογένειές τους - για προφανείς λόγους... 
Πράγματι, φτάνοντας στο Χοντρό Δέντρο, η πορεία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κλούβα που έκλεινε το δρόμο, ενώ από πίσω της υπήρχαν άλλες τέσσερεις κλούβες με ΜΑΤ (μπλε και πράσινα). Οι Επιτροπές Αγώνα αρχικά επιχείρησαν να "διαπραγματευτούν" την διέλευση της πορείας, ενώ οι μπάτσοι απαντούσαν ότι, αφού ολοκληρωθεί η αντισυγκέντρωση και αδειάσει το εργοτάξιο - κατά τις 17:00 - η πορεία μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Επιχείρημά τους ήταν ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα αποφυγόταν η σύγκρουση μεταξύ πορείας και αντισυγκέντωσης.
Ενώ περνούσε η ώρα, οι Επιτροπές Αγώνα αποφάσισαν να δώσουν ένα χρονικό περιθώριο για να αδειάσει το εργοτάξιο και στη συνέχεια να κάνουν κανονικά την προγραμματισμένη πορεία. Έτσι, παρέμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα στη φάση των διαπραγματεύσεων, επιδιώκοντας να αποφύγουν τη σύγκρουση με τους μπάτσους. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η κατάσταση αναμονής δημιούργησε αίσθημα εκνευρισμού σε αρκετά κομμάτια του κόσμου - και ιδίως στους/στις κατοίκους της περιοχής - που άρχισαν να αισθάνονται ότι περιμένουν χωρίς νόημα να πάρουν έγκριση για να κάνουν το αυτονόητο, να προχωρήσουν στο δάσος. Έτσι, προκλήθηκε μια σχετική τριβή, μεταξύ κομματιών της πορείας που ήθελαν να παραμείνουν περιμένοντας την "έγκριση"  και άλλων κομματιών που ήθελαν να διεκδικήσουν την ελεύθερη κίνηση στο δάσος με πιο συγκρουσιακά χαρακτηριστικά. Το κομβικό σημείο είναι ότι κατά την διάρκεια της τριβής, εντοπίστηκε μια κάμερα από την μεριά των μπάτσων που τραβούσε τα πρόσωπα των διαδηλωτών.
Η συγκέντρωση έληξε γύρω στις 16:00, με την αναχώρηση των πούλμαν για Θεσσαλονίκη. Να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η πορεία δεν φτάνει στο εργοτάξιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου