Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

22 νεκροί στο Ιράκ από "φίλια πυρά"!

Image
Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Τραγωδία από φίλια πυρά στο Ιράκ : Μαχητικά αεροσκάφη του διεθνούς Συνασπισμού που μάχονται τους τζιχαντιστές του ISIL/ISIS από αέρος,χτύπησαν κατά λάθος ιρακινούς στρατιώτες, σκοτώνοντας 22 από αυτούς.Και αυτό την ώρα που ανακαταλήφθηκε η Τικρίτ.
Το περιστατικό έγινε  στην πόλη Αλ Ανμπάρ του Ιράκ, ανεβάζοντας σε κοντά 100 τους νεκρούς από φίλια πυρά καθώς αεροσκάφη του  Συνασπισμού και τον Σεπτέμβριο μήνα είχαν σκοτώσει κατά λάθος 70 Ιρακινούς στρατιώτες.
Τις τελευταίες ώρες, έξι ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Μπήκαν στο Τικρίτ οι ιρακινές δυνάμεις
Στο μεταξύ οι  ιρακινές δυνάμεις που μπήκαν στην πόλη Τικρίτ χτες, συνεχίζουν την προέλαση τους.Με την υποστήριξη σιιτών πολιτοφυλάκων και την κάλυψη ελικοπτέρων, ο ιρακινός στρατός προελαύνει ταχέως προς το κέντρο του Τικρίτ, απωθώντας τους τζιχαντιστές του ''Ισλαμικού Κράτους''.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές, ελέγχει σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου το βόρειο προάστιο Καντισίγια.Οι ιρακινοί στρατιώτες έχουν καταλάβει ήδη τη βιομηχανική ζώνη και την πλατεία των Εορτασμών, κοντά στο κέντρο του Τικρίτ.Στα χέρια τους βρίσκεται ήδη το πανεπιστημιακό νοσοκομείο και η Νέα Ουτζά στα νότια και οι συνοικίες Αλ Ντιγιούμ και Αλ Χαγιακίλ στα δυτικά.
Η γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν 130 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, αποτελεί το πρώτο βήμα για την επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης,η προετοιμασία της οποίας έχει αρχίσει. .
Η επιχείρηση στο Τικρίτ ξεκίνησε πριν από 11 ημέρες από μια δύναμη 20.000-30.000 ανδρών.Ο ιρακινός στρατός δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή αμερικανικών αεροσκαφών. Η Ουάιγκτον χαιρέτισε την επιτυχία:«Δεν υπάρχει αμφιβολία  ότι η πόλη Τικρίτ είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα στον αγώνα κατά του ΙSIL. Χαιρετίζουμε την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων», δήλωσε  ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κ. Josh Earnest.
Επιθέσεις αυτοκτονίας για αντίποινα 

Πάντως η  Ουάσιγκτον έσπευσε να δηλώσει πως η προέλαση των ιρακινών δυνάμεων δεν πρέπει να μετατραπεί σε επιθέσεις εκδίκησης. Αυτό επισημαίνεται προφανώς για να μην επεκταθούν οι συγκρούσεις και μεταξύ αμάχων καθώς σε αντίποινα της ήττας τους , οι τζιχαντιστές, που ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο του ιρακινού εδάφους, πραγματοποίησαν 13 επιθέσεις αυτοκτονίας  με παγιδευμένα οχήματα εναντίον θέσεων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Άνμπαρ.90 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης..onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου