Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Τουρκία: Απαλλάσονται οι 236 κατηγορούμενοι για τη «Βαριοπούλα»

Στην απαλλαγή και των 236 κατηγορουμένων για το σχέδιο «Βαριοπούλα», μία συνωμοσία που φέρεται να είχε ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε η τουρκική Δικαιοσύνη.
Η συνωμοσία της «Βαριοπούλας» τοποθετείται χρονικά στο 2003, λίγο μετά την πρώτη νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις βουλευτικές εκλογές του 2002. Σύμφωνα με το σενάριο της συνωμοσίας ο στρατός είχε σχεδιάσει βομβιστικές επιθέσεις σε ιστορικά τεμένη, την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Ερντογάν ώστε να επέμβει και να τον ανατρέψει. Σημειώνεται ότι ο τουρκικός στρατός έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από το 1960.
Το ζήτημα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στο πλαίσιο της διαμάχης μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ και πρώην συνεργάτη του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Ερντογάν είχε επιρρίψει την ευθύνη για τις δίκες κατά κεμαλικών στρατιωτικών σε μηχανορραφίες των οπαδών του Γκιουλέν μέσα στη Δικαιοσύνη.
Η άτυπη συμμαχία των Ερντογάν-Γκιουλέν την περίοδο 2002-2013, είχε καταφέρει ισχυρό πλήγμα στις αντιισλαμιστικές, κοσμικές κεμαλικές δυνάμεις της χώρας, κυρίως στις Ένοπλες Δυνάμεις, που δεν έβλεπαν με καλό μάτι την επάνοδο των θρησκευτικών στοιχείων στη δημόσια ζωή από το ισλαμοσυντηρητικό ρεύμα υπό τον Ερντογάν.
Η επανάληψη της δίκης έγινε μετά από σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας.http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου