Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Γάλλοι, Ιταλοί και Αμερικάνοι ετοιμάζονται να εξαργυρώσουν για μια φορά ακόμη τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Γάλλοι, Ιταλοί και Αμερικάνοι ετοιμάζονται να εξαργυρώσουν για μια φορά ακόμη τη Γενοκτονία των ΑρμενίωνΗ Τουρκία έχει και πάλι αναβάλει τον καθορισμό του νικητή του διαγωνισμού για την προμήθεια των συστημάτων αεράμυνας στο πλαίσιο του προγράμματος Τ-LORAMIDS.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News, επικαλούμενη πηγή στην Υπογραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), η κυβέρνηση αρνήθηκε να λάβει μια απόφαση σχετικά με την επιλογή ενός νικητή πριν από τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Ιουνίου.
Οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις διεκδικητές συνεχίζονται, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ο νικητής του διαγωνισμού θα καθοριστεί από τη νέα κυβέρνηση.
Η σύμβαση θα συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής Υπογραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας, υπό την προεδρία του Τούρκου πρωθυπουργού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ακριβώς σ 'αυτή τη συνάντηση.
Νωρίτερα, είχε αναφερθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση θα απόσχει από τη λήψη μιας απόφασης σχετικά με τη σύμβαση μέχρι τις 24 Απριλίου (αυτή είναι η ημέρα της 100ης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων). Πριν από τον καθορισμό του αναδόχου για την μεγάλη αυτή σύμβαση η Άγκυρα προτίθεται να εκτιμήσει τη θέση της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος, στην προσφορά μπορεί να επιστρέψει και η ρωσική πρόταση. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από τη βούληση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη βελτίωση και επικαιροποίηση της προηγουμένως υποβληθείσας πρότασης. Η Υπογραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας είναι έτοιμη να αξιολογήσει εκ νέου την πρόταση της Ρωσίας, εάν το κόστος της είναι αποδεκτό, και το επίπεδο της μεταφοράς τεχνολογίας έχει επεκταθεί σημαντικά, αναφέρεται τώρα.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί ο διαγωνισμός Τ-LORAMIDS  κερδήθηκε από μια κινεζική εταιρεία το Σεπτέμβριο του 2013. Στον διαγωνισμό έλαβε μέρος η αμερικανική κοινοπραξία Lockheed Martin / Raytheon, η κινεζική εταιρεία CPMIEC, η ρωσική Rosoboronexport, καθώς και η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam. Η Κίνα πρότεινε το ελάχιστο κόστος μεταξύ όλων των ανταγωνιστών – 3.440.000.000 δολάρια.

Ωστόσο, υπό την πίεση του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες της Τουρκίας παρέτειναν επανειλημμένως την προθεσμία για την υποβολή των αναθεωρημένων προσφορών, το οποίο δεν επιτρέπει το ενδεχόμενο να αγοραστεού τα πυραυλικά συγκροτήματα από άλλο κατασκευαστή. Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ πιέζουν την τουρκική πλευρά ότι, παρά τα χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης και χαμηλού κόστους κινεζικό συγκρότημα, η ενσωμάτωσή του στην άμυνα του ΝΑΤΟ είναι αδύνατη. Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε επίσης την Τουρκία ότι η CPMIEC είναι υπό κυρώσεις των ΗΠΑ λόγω της πώλησης εξοπλισμού προς το Ιράν, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα - ενώ οποιαδήποτε τουρκική εταιρεία που θα εκτελέσει χρέση υπεργολάβου, μπορεί επίσης να τιμωρηθεί με κυρώσεις.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014 ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam, λόγω της διαφωνίας με την κινεζική εταιρεία για τη μεταφορά τεχνολογίας και την από κοινού παραγωγή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπογραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας, στο τελικό στάδιο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 αναμένεται έντονος ανταγωνισμόςμεταξύ των γαλλικών και αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες γνωρίζουν ότι η επιλογή του νικητή θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από ποια θέση θα λάβει η κυβέρνησή τους στο θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου