Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΕΝΑΣ ΓΑΛΛΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗΣ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΗΣ ΒΡΗΚΕ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΤΑ ΣΚΥΛΑΔΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΑΝ

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ "ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ"!!!

Philippe Ponties: Ο Γάλλος Στρατηγός που αισθάνεται Λαρισαίος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

* Μιλά στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Λάρισας για τις επιχειρήσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, αλλά και για το ελληνικό φραπέ, το τσίπουρο και τη μουσική

Του Δημήτρη Βάλλα

Ψηλός, με παιδικό πρόσωπο και πλατύ χαμόγελο, με τίποτα δεν σου θυμίζει τη φιγούρα του σκληρού αλεξιπτωτιστή και μπαρουτοκαπνισμένου αξιωματικού και αν δεν φορούσε τη στολή παραλλαγής δύσκολα θα καταλάβαινε κανείς την ιδιότητά του.
Τρία μικρά αστέρια σε μπλε επωμίδα φιγουράρουν στο στήθος του, και στο μανίκι, εκτός από το σήμα του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου (EUFOR- RCA), η τρίχρωμη γαλλική σημαία υποδηλώνει την καταγωγή του.
Είναι ο Γάλλος στρατηγός-διοικητής του Στρατηγείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Philippe Ponties που εδώ και 14 περίπου μήνες τώρα ζει μεταξύ Λάρισας και Κεντρικής Αφρικής, διευθύνοντας τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν σα στόχο την δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος στην ταραγμένη πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Bangui.
Η επιχείρηση εκεί όμως έχει ολοκληρωθεί και ο Γάλλος στρατηγός σύντομα ετοιμάζεται να μας εγκαταλείψει, καθώς για τις 23 Μαρτίου προγραμματίζεται η επίσημη τελετή που σηματοδοτεί το κλείσιμο του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου στη Λάρισα, ενώ από αυτό στις 31 Μαρτίου θα φύγει και ο τελευταίος επιτελικός αξιωματικός...
Δίπλα του άνθρωπος- κλειδί για όλα, ο Έλληνας ταξίαρχος Χρήστος Δρίβας όλο αυτό το χρονικό διάστημα των επιχειρήσεων ήταν ο επιτελάρχης του Γάλλου στρατηγού που έχει να λέει για τις ικανότητές του και τη βοήθεια που του προσέφερε παντού.
Ο P. Ponties, θα μας μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τους Έλληνες αξιωματικούς που συνεργάστηκαν μαζί τους δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τον επαγγελματισμό τους ...
ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΦΕ
ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Η συνέντευξη με τον Γάλλο στρατηγό κανονίστηκε στην έδρα του Στρατηγείου στη Λάρισα και η ενημέρωση ήταν εφ’ όλης της ύλης!
• Για την επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τι έγινε εκεί:
“Η Επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ήταν μια συλλογική επιτυχία. Αν συγκρίνει κανείς την όλη κατάσταση που επικρατούσε ένα χρόνο πριν με το σήμερα, θα καταλάβει ότι όλα έχουν βελτιωθεί.
Επετεύχθητε η ασφάλεια και η ελεύθερη μετακίνηση του πληθυσμού, η ελεύθερη δράση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και η στενή συνεργασία με τις δυνάμεις του ΟΗΕ και της δύναμης SANGARIS που βρίσκεται εκεί. Με όλη αυτή τη διαδικασία, διευκολύνθηκε η έναρξη του διαλόγου εθνικής συμφιλίωσης στην περιοχή και στρώθηκε ο δρόμος για μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης.
Έχει δρομολογηθεί η μετάβαση στην πολιτική ομαλότητα και ετοιμάζεται ένα μεγάλο «Εθνικό Φόρουμ» στο Μπανγκί, έτσι τα τοπικά συμβούλια που τα διευκολύναμε προς αυτή την κατεύθυνση, εργάζονται τώρα με την εθνική επιτροπή για τη δημιουργία ενός νέου Συντάγματος που θα τεθεί σε δημοψήφισμα τους επόμενους μήνες.
Για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι τελικά η επιχείρηση πέτυχε»...
• Για την Ελλάδα, τη Λάρισα, τους συνεργάτες του...
«Φεύγω από τη Λάρισα στα τέλη του Μαρτίου μετά από 14 περίπου μήνες παραμονής στην Ελλάδα από την οποία απεκόμισα όμορφες εμπειρίες.
Ως αξιωματικός είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε καθημερινή βάση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και έμεινα εντυπωσιασμένος από την ποιότητα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην 1η Στρατιά στη Λάρισα, από τους Έλληνες επιτελείς και όλο το προσωπικό.
Πιστεύω ότι η δημιουργία του Στρατηγείου στην Ελλάδα, ήταν μια μεγάλη πρόκληση που τελικά επετεύχθηκε, γιατί θα μπορούσε να είχε ενεργοποιηθεί αυτό το Στρατηγείο στη Γαλλία. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα κατάφεραν με επαγγελματισμό και έτσι το Στρατηγείο χάρη στη δουλειά τους διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στις επιχειρήσεις στην Αφρική.
Τώρα, ως πολίτης, μου δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψω την Ελλάδα, και να γίνω γνώστης της κουλτούρας της και ιδιαίτερα για την κλασική, αλλά και τη Βυζαντινή περίοδο.
Παραθέρισα και στη Ζαγορά και μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω και τσιπουράδικα στον Βόλο, ενώ εντυπωσιάστηκα από τα Μετέωρα και το Άγιον Όρος.
Αγάπησα ιδιαίτερα τη Λάρισα και τον τρόπο ζωή της πόλης και αισθάνομαι σαν γνήσιος Λαρισαίος να κάθομαι στις καφετέριες και να παραγγέλνω έναν μέτρο φραπέ και να ακούω μουσική –σκυλάδικη...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου