Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ελληνο-ΡΟΜΑ-ϊκή στον Ασπρόπυργο

Επεισοδιακά έληξε η ημερίδα στοχοποίησης των Τσιγγάνων που διοργάνωσε ο δήμαρχος στο Πνευματικό Κέντρο, καθώς συγκέντρωσε τα πυρά των περισσότερων από τους παριστάμενους και ολοκληρώθηκαν άρον άρον οι εργασίες της...
Φαίνεται ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα υπολόγιζε ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου και η ημερίδα στοχοποίησης των Ρομά, που οργάνωσε χθες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, έληξε γρήγορα και άδοξα, με τον δήμαρχο να συγκεντρώνει ο ίδιος τα πυρά από αριστερά και δεξιά.
Είναι χαρακτηριστικό πως η ημερίδα «για την παραβατικότητα και τις παράνομες δραστηριότητες των Τσιγγάνων» έληξε περίπου μισή ώρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, γύρω στις 12.30 το μεσημέρι, χωρίς να μιλήσει κανένας από τους παριστάμενους βουλευτές (από τη Ν.Δ. οι Μ. Βορίδης, Γ. Μαρτίνου, Γ. Βλάχος, Θ. Μπούρας, από το Ποτάμι ο Γ. Μαυρωτάς, ενώ τον Αλ. Μητρόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο Μ. Κολοβέντζος) και χωρίς να ακουστούν συμπεράσματα ή κάποιου είδους κλείσιμο. Ο δήμαρχος διέκοψε μ’ ένα βιαστικό «ευχαριστώ πολύ», μόλις ο νέος αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Αττικής, Π. Κορδολαίμης, κατέβηκε εσπευσμένα από το βήμα, ενώ έπεφταν βροχή οι ερωτήσεις, καθεμία και ένα «κατηγορώ» προς τη δημοτική αρχή.

Λαλίστατος

Οι δημότες κατηγορούσαν τον δήμαρχο ότι πριν από μερικά χρόνια είχε οργανώσει και άλλη ημερίδα με το ίδιο θέμα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, και ότι εμφανίζεται λαλίστατος στους χαρακτηρισμούς (με στόχο τους Ρομά, αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), ενώ είναι φειδωλός στις δράσεις. Στον αέρα έμεινε το ερώτημα για την τύχη 4 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται να έχει πάρει ο δήμος για έργα αποκατάστασης των Ρομά, όπως και κονδύλια για το δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής των Ρομά, που φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί αλλού.

Πολλοί κάτοικοι, επιχειρηματίες και φορείς φαίνονταν πεισμένοι ότι για την παραβατικότητα και την υποβάθμιση της περιοχής φταίνε αποκλειστικά οι Ρομά, τους οποίους κατηγορούν ότι κλέβουν από σπίτια αντικείμενα, όπως καλώδια και μεταλλικές σχάρες, για να τα πουλήσουν στα σκραπατζίδικα που λειτουργούν γύρω από τη χωματερή Ασπροπύργου. Οταν όμως πήγαιναν να προτείνουν κάποια λύση, οι κάτοικοι εξέφραζαν περισσότερο την οργή τους, ζητώντας μέτρα ακραίας καταστολής που ισοδυναμούν με πογκρόμ.


Ενα από τα τρικάκια που άφησαν πίσω τους οι διαμαρτυρόμενοι | 

Οπως είχε γράψει προχθές η «Εφ.Συν.», το αποτέλεσμα της ημερίδας έμοιαζε ήδη υπονομευμένο από το θέμα της, καθώς δινόταν η εντύπωση πως στόχος δεν ήταν να αναζητηθούν λύσεις για την παραβατικότητα στην περιοχή, αλλά να στοχοποιηθεί μια ομάδα ανθρώπων. Η ίδια η εισαγωγική ομιλία του δημάρχου περιείχε ρατσιστικές αναφορές κατά των Ρομά, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των παριστάμενων μέλων της «Αγριας Δύσης-Συνέλευση για την Αυτοοργάνωση (Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μέγαρα, Νέα Πέραμος)», οι οποίοι αποχώρησαν, καταγγέλλοντας τον δήμαρχο και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους Ρομά («Ρομά και μετανάστες σ’ όλες τις γειτονιές, το πρόβλημα είστε εσείς, ξεφτίλες ρατσιστές», έγραφαν τα τρικάκια που άφησαν στην αίθουσα).

Με κοινοτικά κονδύλια

Μέτρα κοινωνικής ένταξης ζήτησε ο Βαγγέλης Παπανικολάου, επικεφαλής της παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη», προκρίνοντας -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας των μη μόνιμα εγκατεστημένων Ρομά, την ενίσχυση της σχολικής ένταξης των παιδιών και την πρόσβαση σε υγεία και σε προνοιακές δομές, αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια.

Αντιμετώπιση των βαθύτερων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αιτίων ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου. Χαρακτήρισε μονόδρομο τη λειτουργία μόνιμου θεσμού διαλόγου μεταξύ συλλόγων των Ρομά και εκπροσώπων των δήμων, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους Ρομά στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση και ένταξη των Ρομά στους σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Από την ημερίδα απείχε η Λαϊκή Συσπείρωση Ασπροπύργου, που ζητά να ελεγχθούν τα παράνομα σκραπατζίδικα που είναι αποδέκτες των κλοπιμαίων και η χωματερή που λειτουργεί παράνομα.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου