Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Η συμβολή του ισραηλινού κράτους στην δημιουργία της Χαμάς

Μια από τις αγαπημένες ενστάσεις ”προοδευτικών” ανθρώπων γύρω από την αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους λαμβάνει χώρα με την χρησιμοποίηση του περίφημου επιχειρήματος ”ναι αλλά η Χαμάς”, ”η Χαμάς είναι φανατική ισλαμοφασιστική οργάνωση”, ”η Χαμάς το ένα, η Χαμάς το άλλο”. Για χάρην επιχειρήματος, ας αφήσουμε στην άκρη την ασφυκτική κατοχή και πολιορκία της Γάζας και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να ζουν.
Από που προέκυψε η Χαμάς; Για πολλούς το ερώτημα δεν τίθεται καν, αφού η αντίληψη τους (μετά από χρόνια αστικής ιδεολογικής προπαγάνδας και κατασκευής ιστορικών αφηγήσεων) λειτουργεί με αυτοματισμό: Εικόνες με άραβες μέσα σε ερείπια να φωνάζουν και να κρατούν καμιά πέτρα ή όπλο σημαίνει αυτόματα ”ισλαμικός φονταμενταλισμός”. Τι άλλο θα μπορούσε να είναι η ιστορία της περιοχής εκτός από κάποιους φανατικούς αλαλάζοντες μουσουλμάνους βάρβαρους που ηλιθίως αντιστέκονται στις εκπολιτιστικές προσπάθειες των πολιτισμένων Νατοικών και παρασέρνουν στον θάνατο και τους υπόλοιπους παλαιστινίους που, αλλοίμονο, ζωή και κότα θα περνούσανε αν δεν ήταν οι ”φανατικοί”; (κάπως ανάλογα αντιμετωπίζουν τώρα και την ιστορία του κυπριακού: ειλικρινείς και αγαθές οι προθέσεις των ΗΠΑ, τι θέλανε οι απολίτιστοι ιθαγενείς και δεν πήγαν με τα νερά τους;).
President-Eisenhower-meets-with-Islamic-scholars-including-Said-Ramadan-23-September-1953-300x209
Φώτο: Ο πρόεδρος Άιζενχαουερ με σημαντικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στον Λευκό Οίκο το 1953
Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Το κράτος του Ισραήλ είχε άμεση συμβολή στην δημιουργία της Χαμάς. Πηγή για αυτή μας την αναφορά είναι, μεταξύ άλλων, και άρθρο της Wall Street Journal (ξέρετε, αυτή η συνομωσιολογική, παλαιοαριστερή φυλλάδα). Κατά την συνήθη τακτική και των ΗΠΑ, η καταστολή διάφορων κοσμικών, αντι-Νατοικών κινημάτων στην περιοχή περνούσε συνήθως μέσα από την υλική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων και κινημάτων (που ήταν ταυτόχρονα αντικομμουνιστικά) από μεριάς των ΗΠΑ: από την στήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τα γεννοφάσκια της, τον Μπιν Λάντεν και την πρόσφατη έμπρακτη στήριξη της Αλ Κάιντα για να ρίξει τον Ασσάντ στην Συρία. Παρόμοια τακτική λοιπόν ακολούθησε και το Ισραήλ για να δημιουργήσει το αντίπαλο δέος στους κοσμικούς Φατάχ και PLO που είχαν την αδιαμφισβήτη κυριαρχία μέσα στον Παλαιστινιακό λαό. Οι ισραηλινές αρχές συνεργάστηκαν στενά με τον Sheikh Ahmed Yassin και τους ανθρώπους του, ηγετική φυσιογνωμία της μετέπειτα Χαμάς (τις οποίας οι ρίζες κατάγονται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα). Μάλιστα ένα από τα όπλα που χρησιμοποιεί η Χαμάς σήμερα λέγεται ‘’Yassin’’. Από την δεκαετία του 70 λοιπόν το Ισραήλ αναγνώρισε επίσημα τον πρόγονο της Χαμάς την ‘’Mujama Al-Islamiya’’ εγγράφοντας την σαν φιλανθρωπική οργάνωση! Τους έδωσε άδεια να στήσουν το Ισλαμικό πανεπιστήμιο (που θεωρείται σήμερα σαν ένα από τους λίκνους οπαδών και δράσεων της Χαμάς), πολλά τζαμιά, λέσχες και σχολεία. Σε κρίσιμες περιπτώσεις, οι ισραηλινές αρχές (τον καιρό που η Γάζα ήταν υπό Ισραηλινή διοίκηση) έκαναν τα στραβά μάτια όταν οι Ισλαμιστές αυτοί επιτίθονταν βίαια στους παλαιστίνιους αντιπάλους τους. Μέχρι το 2006 (και τις τότε εκλογές) η Χάμας κατέστει η απόλυτη κυρίαρχος μεταξύ των παλαιστινίων της Γάζας.
binla
Φώτο: Άρθρο της Independent το ’93. Ο Μπιν Λάντεν ”αντι-σοβιετικός πολεμιστής της ελευθερίας και φιλάνθρωπος”
Τον καιρό που το Ισραήλ κυνηγούσε ανελέητα τα μέλη της Φατάχ, άφηνε ανενόχλητους παρέχοντας και διευκολύνσης, τους Ισλαμιστές ακτιβιστές να μεγαλώσουν και να συνεχίσουν την δράση της. Όταν ο Yassin συνελήφθη απ το Ισραήλ λόγω μιας συγκέντρωση οπλισμού που επιχειρούσε καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή, μετά από μόλις ένα χρόνο το Ισραήλ τον αποφυλάκισε και συνέχισε την δράση του παρά τι προειδοποιήσεις ισραηλινών πρακτόρων για την επικινδυνότητα του. Ακόμα και μετά την ίδρυση της Χαμάς από τον Yassin και τους δικούς του, το Ισραήλ συνέχισε την επαφή μαζί του μέχρι τις πρώτες επιθέσεις της Χαμάς εναντίον ισραηλινών στόχων το 1989.http://agkarra.com/%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου