Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Τελικά Απειλήθηκε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού από πύραυλο;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ελληνική φρεγάτα ουδέποτε διέτρεξε κίνδυνο από κατευθυνόμενο βλήμα. Ήταν ακριβώς πριν από έναν χρόνο, όταν στις 13 Απριλίου 2014 το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού διέψευσε κατηγορηματικά ότι μερικές μέρες νωρίτερα, στις 9 Απριλίου, τις βραδυνές ώρες ένα κατευθυνόμενο βλήμα παρολίγο να πλήξει τη φρεγάτα «Σαλαμίς», στην περιοχή ανοιχτά της Χάιφα, στο Ισραήλ.

Mέλος του πληρώματος της φρεγάτας μεταφέρθηκε εκτάκτως τις βραδυνές ώρες την 9η Απριλίου 2014 σε νοσοκομείο της Χάιφα για λόγο, που ουδεμία σχέση έχει με το πιθανολογούμενο συμβάν, έλεγαν οι επίσημες εξηγήσεις.
Νωρίτερα, μετά από διαρροές, αναφέρθηκε ότι η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού εισήλθε σε λάθος περιοχή τη λάθος ώρα. Και πράγματι, όπως αποκάλυπταν οι χάρτες από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια θαλάσσια περιοχή πλησίον της Χάιφα είχε δεσμευτεί από το Ισραήλ έως και την Παρασκευή 11 Απριλίου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Το βράδυ της 9η Απριλίου αναφέρθηκε ότι αξιωματικοί στην γέφυρα της φρεγάτας είδαν μια λάμψη, την οποία εντόπισαν ως βλήμα με στόχο την ίδια την φρεγάτα. Στη συνέχεια ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδιακασίες για την αντιμετώπιση του κινδύνου.

Αργότερα διέρρευσε ότι η λάμψη που εντοπίστηκε στην γέφυρα της φρεγάτας ήταν κατά πάσα πιθανότητα από την εκτόξευση ενός ισραηλινού πυραύλου Shavit II για την μεταφορά ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου σε τροχιά. Η εκτόξευση αυτή έλαβε χώρα σχεδόν την ίδια ώρα, αλλά στην στρατιωτική βάση στο Παλμαχίν, στις ακτές της Μεσογείου, νοτιότερα της Χάιφα.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η εκτόξευση από την στρατιωτική βάση του Παλμαχίν, λίγα χιλιόμετρα νότια του Τελ Αβίβ, ήταν ορατή από πολλές πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ. Λίγο πριν από την εκτόξευση, διακόπηκε η κυκλοφορία στον αέρα αλλά και στην θάλασσα στην ευρύτερη περιοχή - η ελληνική φρεγάτα, σύμφωνα με τις ανώνυμες διαρροές, έπλεε εκείνη τη στιγμή.

Σε αντίθεση με όλες τις άλλες δορυφορικές εκτοξεύσεις, το Ισραήλ εκτοξεύει τους πυραύλους του ενάντια στην κατεύθυνση της περιστροφής της Γης (δυτικά πάνω από την Μεσόγειο). Αυτή η πρακτική απαιτεί περισσότερα καύσιμα, και το ωφέλιμο φορτίο είναι μικρότερο, αλλά έχει ως σκοπό την αποφυγή της υπερπτήσης των εχθρικών γειτόνων στα ανατολικά και της πτώσης των απορριπτόμενων τμημάτων του πυραύλου σε εχθρικό έδαφος.

Η εκτόξευση του ισραηλινού διαστημικού πυραύλου, κατά πάγια πρακτική, είχε κοινοποιηθεί νωρίτερα και μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα ότι πριν την εκτόξευση του ισραηλινού πυραύλου, οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτόξευσης άλλου πυραύλου στην περιοχή, ειδικά για τον σκοπό της κατάρτισης, θα είχε ματαιωθεί. Κάθε ισραηλινού πυραύλου, αλλά ισχύει αυτό και για κάθε πύραυλο της Χεζμπολάχ;

Όπως γίνεται τώρα γνωστό από στρατιωτικούς κύκλους και τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών της Δύσης, η πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ διαθέτει δεκάδες εξελιγμένων πυραύλων κατά-πλοίων, συμπεριλαμβανομενών δειγμάτων του φονικού ρωσικού όπλου που ακούει στον όνομα K300P Bastion-P με υπερηχητικά βλήματα κατά-πλοίων τύπου 3M55E Yakhont, ή κάποιο αντίγραφο αυτού του συστήματος που δημιουργήθηκε στο Ιράν.

Ένας τέτοιος ρωσικός πύραυλος εκτιμάται με εύρος περί τα 300 χιλιόμετρα, αλλά και το εύρος μιας αντιγραφής σε τουλάχιστον δεκάδες χιλιόμετρα. Το πρόβλημα με το εύρος αυτό είναι ότι συνήθως οι παραστρατιωτικές οργανώσεις δεν έχουν ακριβώς αντίληψη των όποιων στόχων σε τέτοιες αποστάσεις, ώστε να μην μπορεί να αποκλειστεί σε ένα τέτοιο σενάριο ότι ένας τέτοιος πύραυλος προορίζονταν στην πραγματικότητα για κάποιο ισραηλινό πλοίο.http://defencenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου