Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Νέες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις κατά της αστυνομικής βίας, στις ΗΠΑ

Η ανάπτυξη της εθνοφρουράς και οι κατά τόπους ενισχύσεις των αστυνομικών αρχών στους δρόμους πόλεων που θρηνούν αθώα θύματα της αστυνομικής, ταξικής, ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ, όπως η αφροαμερικανική κοινότητα της Βαλτιμόρης για το θανάσιμο τραυματισμό του 25χρονου Φρέντι Γκρέι πριν λίγες βδομάδες, δεν αποθάρρυνε χτες δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε μεγάλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας και χρώματος διαδήλωσαν σε Βαλτιμόρη, Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Ουάσιγκτον, Μινεάπολις, ακόμη και στο Φέργκιουσον του Μιζούρι όπου τον περασμένο Αύγουστο σκοτώθηκε ο άοπλος 18χρονος Αφροαμερικανός Μάικλ Μπράουν για ασήμαντη αφορμή από τις σφαίρες λευκού αστυνομικού και όπου σήμερα για δεύτερο 24ωρο σημειώθηκαν πύρινα οδοφράγματα και συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας.
«Χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», «Το σύστημα είναι ένοχο»,«Στείλτε τους αστυνομικούς-δολοφόνους στη φυλακή», «Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν σχεδόν σε όλες τις πορείες διαμαρτυρίας για την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας κυρίως σε εργατικές συνοικίες και φτωχικά, υποβαθμισμένα προάστια μεγάλων αστικών κέντρων, αλλά και αραιοκατοικημένων περιοχών.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η μαζική διαδήλωση με παλμό και ομοβροντία συνθημάτων που έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βαλτιμόρη, λίγες ώρες πριν την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. (τοπική ώρα) έως τις 5 π.μ. της επόμενης. Η πορεία ολοκληρώθηκε δίχως σοβαρά επεισόδια ή συμπλοκές αστυνομικών με διαδηλωτές, με εμφανή ωστόσο τα δρακόντεια μέτρα αστυνόμευσης και το προληπτικό κλείσιμο μεγάλων δρόμων γύρω από το κέντρο της πόλης...πηγή:902
1 / 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου