Κυριακή 31 Μαΐου 2015

25ετής κάθειρξη στον Φουτζιμόρι

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το Ειδικό δικαστήριο στη Λίμα του Περού, καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών τον πρώην πρόεδρο του Περού Αμπέρτο Φουτζιμόρι. Σύμφωνα με το δικαστήριο, τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάσθηκε ο 70χρονος πολιτικός, διαπράχθηκαν από τα τάγματα θανάτου, που είχαν συσταθεί επί των ημερών του (1990-2000). Ο Φουτζιμόρι στο άκουσμα της ποινής έμεινε απαθής και απλά δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία διήρκεσε 15 μήνες και θεωρείται η πιο πολυδάπανη και μακρόχρονη δίκη στην ιστορία του Περού, επέμενε ότι είναι αθώος.
Επίσης ο Φουτζιμόρι, υποστήριξε ότι δε γνώριζε τις ενέργειες του τάγματος θανάτου, που διέπραξε τα εγκλήματα για τα οποία δικάστηκε, δηλαδή τους φόνους 15 ανθρώπων που λάμβαναν μέρος σε μια γιορτή το 1991, ή την απαγωγή και τους φόνους εννέα φοιτητών κι ενός καθηγητή πανεπιστημίου την επόμενη χρονιά.


Ωστόσο το δικαστήριο έκρινε, ότι ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι ενέκρινε τις ενέργειες αυτές και προστάτευσε το τάγμα θανάτου του στρατού, που έγινε γνωστό με την ονομασία Λα Κολίνα.


Επίσης το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Φουτζιμόρι με την κατηγορία ότι διέταξε τις απαγωγές και τις δολοφονίες, το 1992, ενός επιχειρηματία κι ενός δημοσιογράφου.


Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα εγκλήματα διεπράχθησαν τις ημέρες του 20ετούς εμφυλίου πολέμου, ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και αριστερούς αντάρτες, ο οποίος στοίχισε το θάνατο ή τις "εξαφανίσεις" 70.000 ανθρώπων.


Η κόρη του Φουτζιμόρι,Κέικο, μέλος του Κογκρέσου του Περού, η οποία θα διεκδικήσει και η ίδια την προεδρία το 2011, κάλεσε να υπάρξουν ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον της "άδικης", όπως τη χαρακτήρισε, απόφασης.


Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, περίπου 2.000 οπαδοί του πρώην προέδρου του Περού έκαναν πορεία, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση.


"Αν δω αυτόν τον δικαστή, ορκίζομαι στην μάνα μου ότι θα τον σκοτώσω", δήλωσε μια ηλικιωμένη, πιστή στο πνεύμα του Φουτζιμόρι.


Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Σέζαρ Σαν Μαρτίν δήλωσε ότι τα εγκλήματα που βαρύνουν το Φουτζιμόρι, "αποδείχθηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας" και πρόσθεσε ότι "τα εγκλήματα αυτά είναι εγκλήματα που διέπραξε το κράτος. Οι φόνοι και οι σοβαροί τραυματισμοί βάσει του νόμου συνιστούν εγκλήματα κατά τα ανθρωπότητας".


Σε ανακοινωθέν της, η Διεθνής Αμνηστία αναφερόμενη στην καταδίκη έκανε λόγο για ένα "κρίσιμο ορόσημο στον παγκόσμιο αγώνα κατά της ατιμωρησίας".


"Μετά από χρόνια φυγοδικίας, επιτέλους ο Φουτζιμόρι καταδικάζεται για κάποια από τα εγκλήματά του", ανέφερε στέλεχος του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Ο πρώην πρόεδρος εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης έξι ετών στην οποία καταδικάστηκε σε μια άλλη δίκη για κατάχρηση εξουσίας. Αντιμετωπίζει άλλες δύο δίκες για άλλες κατηγορίες περί διαφθοράς.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=33211

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου