Αν και δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που εκατοντάδες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ακτές της Ιταλίας και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν ήδη στρέψει τους προβολείς τους μακριά από τη Σικελία, το νότιο τμήμα της Ιταλίας και κύρια πύλη εισόδου προς την Ευρώπη. Επιμέλεια: Μικαέλα Κόλλια.
Στις 3 Μαΐου, 300 άνθρωποι έφτασαν στο λιμάνι της Augusta, στην επαρχία των Συρακουσών. Ανάμεσά τους, ο 19χρονος Άχμεντ και 22χρονος Μοχάμεντ. Και οι δύο προέρχονται από τη Σομαλία αλλά συναντήθηκαν στη Λιβύη όπου εργάζονταν για αρκετούς μήνες, προκειμένου να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν τους λαθρέμπορους που οργανώνουν την μετακίνηση μεταναστών σε όλη τη Μεσόγειο.
Ο Άχμεντ και ο Μοχάμεντ φιλοξενούνται τώρα σε ένα από τα κέντρα πρώτης βοήθειας και υποδοχής των Συρακουσών, αλλά δεν σχεδιάζουν να παραμείνουν στην Ιταλία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Άχμεντ θέλει να πάει στο Βέλγιο, όπου ζουν ήδη κάποιοι συγγενείς του, ενώ ο Μοχάμεντ ελπίζει να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Γερμανία.
Όπως δήλωσαν στο Inter Press Service, το να διασχίσουν τη Μεσόγειο ήταν μια τρομακτική εμπειρία, αλλά φαίνεται να έχουν αφήσει πίσω τους όλους τους εφιάλτες και τα μάτια τους είναι γεμάτα από ελπίδα για το μέλλον.
«Αυτό ταξίδι ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου, αλλά είμαι εδώ, είμαι καλά και ελπίζω σε καλύτερες μέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ.
Ο Αχμέτ ελπίζει να σπουδάσει στην Ευρώπη και να γίνει γιατρός. Πριν φύγει από τη Λιβύη, είχε ακούσει για την πρόσφατη τραγωδία των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε τον επειδή, όπως λέει, οι κίνδυνοι στη Σομαλία είναι μεγαλύτεροι από ό, τι στις βάρκες.
Αναφερόμενος στα μελλοντικά μεταναστευτικά κύματα, ένας καραμπινιέρης δήλωσε στο IPS: «Ο καιρός ήταν κακός αυτές τις μέρες, αλλά κοιτάξτε πόσο ήρεμη είναι η θάλασσα σήμερα. Περιμένουμε ότι θα φτάσουν πολλοί περισσότεροι μετανάστες».
Παρά το γεγονός ότι, φέτος στην Ιταλία, έχουν ήδη φτάσει πάνω από 25.000 μετανάστες, πολλοί σημειώνουν ότι η πραγματική «εποχή της μετανάστευσης» δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να απαντήσει στα αίτημα του Νότου για βοήθεια.
Επί του παρόντος, στη Μεσόγειος έχει οργανωθεί σχέδιο περιπολίας στο πλαίσιο της επιχείρησης Triton, μια λειτουργία ασφάλειας των συνόρων που διεξάγονται από τη Frontex, τον Οργανισμό διαχείρισης συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ως στόχο να μην επιτρέπει την είσοδο στους μετανάστες. Η επιχείρηση Triton ήρθε να αντικαταστήσει τη Mare Nostrum, μια πρωτοβουλία με ευρύτερο ποσοστό διάσωσης.
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την κρίση των προσφύγων στη Μεσόγειο που πραγματοποιήθηκε στις 23η Απριλίου, οι ηγέτες συμφώνησαν να τριπλασιάσουν τους πόρους για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, αλλά αυτό απέχει πολύ από το μια συντονισμένη και ανθρωπιστική «ευρωπαϊκή λύση» στην κρίση του μεταναστευτικού.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη τύπου της Frontex στην Κατάνια, Ewa Moncure, το νέο πρόγραμμα προσφέρει περισσότερες βάρκες με μεγαλύτερη χωρητικότητα, καθώς και έγκαιρη ανίχνευση από αεροπλάνα, με σκοπό να ενισχυθεί η δυνατότητα διάσωσης περισσότερων ανθρώπων.
«Αλλά ακόμη και με τις καλύτερες προσπάθειες, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα βρεθούν την κατάλληλη στιγμή και ότι οι υπηρεσίες διάσωσης θα σώσουν τους πάντες , καθώς οι άνθρωποι που επιβαίνουν σε αυτά τα πλοία δεν έχουν εξοπλισμό ασφαλείας ούτε αρκετό νερό», τονίζει η Ewa Moncure.
Ενώ οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεχίζουν να συζητήσουν πιθανές θαλάσσιες διαδρομές από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης και της Νότιας Ευρώπης, οι κάτοικοι της περιοχής αναλαμβάνουν το έργο της υποδοχής και προσφοράς πρώτων βοηθειών.
Η Augusta, μια πόλη 40.000 περίπου κατοίκων, είναι μία από τις κύριες βάσεις του Ιταλικού Ναυτικού στη Σικελία και υπηρέτησε ως έδρα της επιχείρησης Mare Nostrum, έως ότου αυτή τελείωσε, τον Οκτώβριο του 2014.
Μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2014, η πόλη φιλοξενούσε ένα κέντρο έκτακτης ανάγκης για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, προκαλώντας τις αντιδράσεις κάποιων κατοίκων που μάζεψαν υπογραφές για να μεταφερθεί το κέντρο σε άλλη περιοχή.
«Με τη δράση αυτή αναφέρουμε ότι οι δήμοι σα την Augusta υποφέρουν από την οικονομική κρίση και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας. Δε μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια στους πολίτες, πώς θα προσφέρουμε σε μετανάστες;», τόνισε ο Pietro Forestiere, τοπικός εκπρόσωπος του δεξιού κόμματος Fratelli d'Italia και ένα; από τους εμπνευστές της κίνησης ενάντια στο κέντρο έκτακτης ανάγκης.
Τελικά, το κέντρο έκτακτης ανάγκης της Augusta έκλεισε τον Οκτώβριο, αλλά το παράδειγμά της θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί σε όλη την περιοχή, η οποία πάσχει από τα υψηλά επίπεδα της φτώχειας και ανεργίας.
Ωστόσο, παρά τις φωνές που ζητούν ισχυρή δράση κατά της μετανάστευσης, είναι πολλοί εκείνοι που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες με συμπάθεια. Όπως σημειώνει ένας κάτοικος της Augusta, οι πρόσφυγες είναι από σάρκα και αίμα, ακριβώς όπως και εμείς. Εμείς απλά δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να πνιγούν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχια. Όταν πλησιάζουν την ακτή, πρέπει να τους βοηθάμε.
Οι περισσότεροι πολίτες της Σικελίας δεν φαίνεται να φοβούνται τις μελλοντικές αφίξεις. Το πρόβλημα είναι μάλλον το αίσθημα της εγκατάλειψης δχετικά με το χειρισμό της κατάστασης. Όπως επεσήμανε στο IPS ένας άλλος κάτοικος:
«Αυτό είναι ένα λιμάνι, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ξένους τριγύρω. Η επίδραση στην καθημερινή μας ζωή είναι αρκετά περιορισμένη. Ωστόσο, κάτι πρέπει να γίνει, όχι τόσο για μας, αλλά για να τους βοηθήσουμε, και δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό - αν όχι παγκόσμιο- ζήτημα, και η Ευρώπη πρέπει να δράσει».http://tvxs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου